Nokia verliest marktaandeel, smartphone populair


vrijdag 12 augustus 2011 | Categorie: mobiele telefoons
Tags: Nokia, smartphone
Nokia heeft opnieuw grote klappen gekregen. De mobieltjesfabrikant die een aantal jaren geleden nog de populairste gsm-fabrikant was en meer dan de helft van de markt in handen had, heeft het de laatste tijd erg zwaar. Nokia staat nog steeds wel op de eerste plaats.

De Zweedse mobiele telefoon fabrikant heeft zwaar te lijden onder de populariteit van de zogenaamde smartphones. Deze toestellen, waarvan de populairste Apple's iPhone en de Android toestellen zijn, veroveren een steeds groter marktaandeel. Nokia, die op het gebied van smartphones ver achter ligt ten opzichte van de concurrentie, verliest hierdoor steeds meer marktaandeel.

Uit cijfers van het tweede kwartaal blijkt dit opnieuw. Nokia's marktaandeel is tot een nieuw dieptepunt van slechts 22,8 procent gezakt. Die periode verkocht het bedrijf 98 miljoen mobiele telefoons, wat een daling van ruim 12 procent inhoudt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen het bedrijf zo'n 111,5 miljoen telefoons verkocht.

Het totale aantal mobiele telefoon verkopen is wel gegroeid. Het tweede kwartaal van dit jaar werden er wereldwijd 428,7 miljoen mobiele telefoons verkocht, een stijging van 16,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Smartphones


Opvallend is de nog steeds erg sterk toenemende populariteit van smartphones. Er werden het tweede kwartaal wereldwijd 107,7 miljoen smartphones verkocht, een stijging van 74 procent ten opzichte van vorig jaar. Voornamelijk de Android toestellen zijn erg populair. Smartphones met het Google Android besturingssysteem hebben op dit moment het grootste marktaandeel, wereldwijd zijn 43,4 procent van de verkochte smartphones een Android smartphone.

Nokia scoort op dit moment minder goed. Dit komt voornamelijk doordat de smartphones van deze fabrikant gebruik maken van het minder populaire en verouderde Symbian besturingssysteem. Hier hoopt Nokia binnenkort verandering in te brengen door nieuwe smartphones te gaan voorzien van het Microsoft Windows Phone 7 besturingssysteem. Toch lijkt het sterk dat Nokia zijn marktaandeel terug gaat winnen.

Marktaandelen mobiele telefonie markt 2e kwartaal 2011
No.MerkMarktaandeel
1Nokia22,8 %
2Samsung16,3 %
3LG5,7 %
4Apple4,6 %
tabel: marktaandelen mobiele telefonie markt Q2 2011

Laat een reactie achter bij dit nieuwsbericht:

Om een reactie te kunnen plaatsen dient u eerst in te loggen.

Heeft u nog geen account op Mediaplaats.nl? Maak er dan snel een aan en maak kans op een iPad!

Reacties op dit artikel:

Er zijn op dit moment nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden