iPhone 5, hij is er eindelijk!


woensdag 12 september 2012 | Categorie: mobiele telefoons
Tags: Apple, iPhone 5, iOS6
Apple heeft de iPhone 5 onthuld. Het toestel is als verwacht voorzien van een groter display met een hogere resolutie, snellere processor en een nieuwe connector voor opladen en dataoverdracht.

Om 19:00 uur Nederlandse tijd was het zover, Apple's persevenement ging van start. Al ruime tijd gingen er geruchten over wat Apple zou gaan laten zien. Vrijwel zeker was dat het bedrijf met een nieuwe iPhone zou komen. Dit blijkt uiteindelijk te kloppen: de iPhone 5 ziet het levenslicht.Belangrijkste eigenschappen en specificaties van de iPhone 5
Display:4 inch Retina, 16:9 breedbeeld
326 pixels per inch
1136 x 640 pixels
BesturingssysteemiOS6
Processor:A6 Quadcore
Afmetingen:123,8 x 58,6 x 7,6mm
Gewicht:112 gram
Camera:8 Megapixel, Full-HD Video (3 microfoons)
40% sneller foto's nemen
Prijzen$199 voor 16GB
$299 voor 32GB
$399 voor 64GB
Geheugen16GB / 32GB / 64GB
Bluetoothv 4.0
WifiDual-band 802.11 a/b/g/n
AccuduurTot 8 uur gesprekstijd 3G
Tot 8 uur data via 3G
(Tot 8 uur data via LTE, alleen bruikbaar in VS)
Tot 10 uur data via WiFi
Tot 40 uur audio
Tot 10 uur video
Tot 225 uur standby

Het toestel is qua uiterlijk voornamelijk anders van zijn voorganger op gebied van de afmetingen van het toestel. De iPhone 5 is namelijk voorzien van een 4 inch Retina display (326 pixels per inch, 1136 x 640 pixels), een stukje groter dan de displays van iPhones tot nu toe waren. Daarnaast heeft het beeldscherm van de iPhone 5 een 16:9 verhouding (de beeldverhouding die breedbeeldtelevisies ook hebben). Door deze nieuwe beeldverhouding ziet het toestel er heel anders uit dan de iPhones die we tot nu toe gewend zijn.

De iPhone 5 is door de nieuwe verhouding van het display een stukje langer dan de voorgangers. Daarvoor krijgt de gebruiker wel een dunner toestel terug. De iPhone 5 is 7,6 millimeter dun, dat is 18 procent dunner dan de iPhone 4 en 4S. Het gewicht is ook gereduceerd met 20%: de iPhone 5 is slechts 112 gram licht.

Prestaties
Ook qua prestaties zal de iPhone 5 zijn voorgangers verbeteren. De iPhone 5 is voorzien van een nieuwe processor: de A6 Quad Core. De A6 is twee keer zo snel als de A5 (iPhone 4S) en 22 procent kleiner. Dit zorgt er ook voor dat de accu langer mee zal gaan. Het toestel is voorzien van een 8 megapixel camera die betere foto's maakt in donkere omstandigheden en nu ook panorama-foto's maakt. Uiteraard is deze camera in staat video's op te nemen in Full-HD resolutie. Om het geluid bij deze video's op te kunnen nemen is het toestel voorzien van 3 microfoons, één aan de voor- en achterzijde en één aan de onderkant van het toestel.

Om de telefoon dunner te kunnen maken is ook een nieuwe connector ontworpen. De oude 30-pins connector verdwijnt en wordt vervangen door een nieuwe, kleinere connector met de naam 'Lightning'.

iOS6
De iPhone 5 zal voorzien zijn van iOS6, een nieuwe versie van het mobiele besturingsysteem van Apple. Navigatie zal voortaan gaan met kaarten die door TomTom geleverd zijn, net als met Android en Chrome kunnen Apple gebruikers nu ook hun browsergegevens synchroniseren met laptop of desktopcomputers van Apple en Siri (stembesturing) is verbeterd.

Prijzen en beschikbaarheid
De iPhone 5 zal in de kleuren zwart en wit geleverd worden voor prijzen vanaf 199 dollar met een abonnement. In de VS kunnen iPhone 5's besteld worden vanaf 14 september. De verzending van de eerste toestellen start op 21 september. Andere landen zullen iets langer moeten wachten voor ze de nieuwste iPhone kunnen aanschaffen, vanaf 28 september wordt de iPhone 5 verkocht in meer landen.

Laat een reactie achter bij dit nieuwsbericht:

Om een reactie te kunnen plaatsen dient u eerst in te loggen.

Heeft u nog geen account op Mediaplaats.nl? Maak er dan snel een aan en maak kans op een iPad!

Reacties op dit artikel:

bravia
De vormgeving is inderdaad wel mooi, alleen wel opmerkelijk dat Apple de beeldverhouding heeft gewijzigd. Dit zorgt toch voor heel wat applicatie ontwikkelaars voor problemen met de huidige Apps. Deze zullen moeten worden omgezet in breedbeeld-applicaties. Of zal Apple deze extra ruimte op gaan vullen met advertenties?...
12-09-2012, 22:31u
iphone
Valt helaas toch wat tegen. Wel mooie vormgeving, alleen jammer van de afmetingen. De telefoon is verhoudingsgewijs te hoog en smal geworden.
Verder wel echt top-eigenschappen. Snel, strak, weer een high-end telefoontje van Apple! Ook erg goed dat ze de achterkant niet meer glanzend gemaakt hebben, dit kraste toch veel te snel.
Ben benieuwd hoe ie is als ik heb vasthoud, voor nu denk ik dat ik m maar oversla. De afmetingen doen hem voor mij de das om...
12-09-2012, 21:54u
Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden