iPhone nog steeds populairst, concurrentie stijgt


maandag 3 februari 2014 | Categorie: mobiele telefoons
Tags: iPhone, Apple, Samsung, Huawei, LG, Lenovo, smartphones
de iPhone van Apple is nog altijd de populairste smartphone in Nederland. Afgelopen december werd de iPhone 5S smartphone het meest verkocht. Hiermee blijft Apple nog altijd de grootste concurrent voor, de Galaxy S4 van Samsung. Deze zou op de tweede plaats staan met slechts de helft zo veel keer verkopen dan de iPhone 5S.

Dat Apple de eerste positie inneemt van het populairste toestel was wel te verwachten. Sinds de introductie van de eerste iPhone heeft Apple deze plaats niet meer afgestaan. Dat de Galaxy S4, de meestverkochte smartphone na de iPhone 5S, de tweede plaats zou innemen ook niet. Wat wel opvallend is, is de afstand waarmee de iPhone op de eerste plaats staat. In december zijn er ruim twee keer zoveel iPhone 5S toestellen verkocht dan Samsung Galaxy S4 smartphones. Hierbij gaat het om daad werkelijke verkopen, niet om daad werkelijk uitgeleverde toestellen.

Verkoopcijfers Nederland


Dat we een kijkje hebben in de verkoopcijfers van de Nederlandse afzetmarkt is uniek. December 2013 is de eerste keer dat er verkoopcijfers van de smartphoneverkopen in Nederland bekend gemaakt worden. Fabrikanten van smartphones rapporteren normaal gesproken weliswaar de verkoopcijfers van het eigen bedrijf, maar splitsen deze verkoopresultaten zelden uit per land.

Interessant is dat er in Nederland afgelopen december een half miljoen mobiele telefoons verkocht zijn. Dit is voor een klein land als Nederland een aanzienlijk aantal, toch is Nederland met 500.000 mobieltjes een kleine afzetmarkt voor smartphonefabrikanten als Samsung, Apple en LG.

Marktaandeel Apple daalt; concurrenten profiteren


Apple mag dan nog wel de eerste plaats bezetten als het om smartphoneverkopen in Nederland gaat, het bedrijf ziet het marktaandeel aanzienlijk dalen. Apple's marktaandeel op de smartphonemarkt lag eind 2013 ongeveer op 15,5 procent, waar dit begin 2013 nog rond de 19 procent was. Hiermee is Apple het enige merk in de top 5 dat in 2013 het marktaandeel zag dalen. Deze daling gaat ten baten van onder andere Samsung en LG, die beiden een sterke groei doormaken. Ook Chinese fabrikanten doen het goed, Huawei en Lenovo wisten het marktaandeel te versterken. Wel dient hierbij gezegd te worden dat het marktaandeel lastig te bepalen is aangezien niet iedere fabrikant verkoopaantallen bekend maakt. De marktaandelen komen dus voornamelijk tot stand door schattingen van marktanalisten.

De volledige top vijf smartphonemerken wereldwijd ziet er als volgt uit:

Samsung (ongeveer 31 procent marktaandeel in 2013)
Apple (ongeveer 15 procent marktaandeel in 2013)
Huawei (ongeveer 5 procent marktaandeel in 2013)
LG (ongeveer 5 procent marktaandeel in 2013)
Lenovo (ongeveer 4,5 procent marktaandeel in 2013)
(cijfers zijn schattingen; exacte cijfers zijn niet bekend)

Deze cijfers zijn over het gehele jaar gezien. Kijkt men bijvoorbeeld naar alleen het laatste kwartaal van 2013, dan valt op dat Apple een aanzienlijke groei doorgemaakt heeft. De introductie van de nieuwe iPhone 5S en 5C hebben het bedrijf veel extra verkopen opgeleverd. Er werden de laatste maanden van 2013 51 miljoen iPhones verkocht, fors meer dan dezelfde periode een jaar eerder, toen het 'slechts' 47 miljoen exemplaren waren.

Laat een reactie achter bij dit nieuwsbericht:

Om een reactie te kunnen plaatsen dient u eerst in te loggen.

Heeft u nog geen account op Mediaplaats.nl? Maak er dan snel een aan en maak kans op een iPad!

Reacties op dit artikel:

Er zijn op dit moment nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden