WhatsApp gekocht door Facebook


donderdag 20 februari 2014 | Categorie: Algemeen
Tags: Facebook, Whatsapp, applicatie
Facebook heeft berichtendienst Whatsapp overgenomen voor een bedrag van omgerekend 13,8 miljard Euro. Dit maakte Facebook woensdag bekend. Met de overname hoopt Facebook de chatfunctionaliteiten van het eigen sociale netwerk uit te breiden en de gebruikers van Facebook een nog betere gebruikservaring te kunnen leveren.

Whatsapp is niet het eerste bedrijf dat Facebook koopt. Eerder al betaalde Facebook een miljard dollar voor de overname van het sociale netwerk 'Instagram'. Met deze overnames hoopt Facebook de eigen diensten uit te breiden en te verbeteren. Daarnaast helpen de overnames bij het bereiken van het ultieme doel van Facebook oprichter en topman, Mark Zuckerberg. De ambitie van het bedrijf is namelijk 'alle mensen ter wereld te verbinden'. Met de overname van Whatsapp zet Facebook een nieuwe stap in de goede richting.

Whatsapp


Whatsapp is een populaire applicatie voor smartphones en bepaalde tablets waarmee de gebruiker kan chatten met vrienden die ook Whatsapp hebben. Met een wereldwijd aantal gebruikers van meer dan 450 miljoen is Whatsapp een van de grootste chatapplicaties ter wereld. Dagelijks komen hier meer dan een miljoen nieuwe gebruikers bij. Van alle Whatsapp gebruikers is ongeveer 70 procent dagelijks online.

Voor de overname van Whatsapp heeft Facebook 19 miljard Dollar op tafel gelegd, omgerekend 13,8 miljard Euro. Het is onwaarschijnlijk dat Facebook dit bedrag met de diensten van Whatsapp zal gaan terugverdienen. Whatsapp is een betaalde dienst, gebruikers kunnen het eerste jaar gratis kennis maken met de chat-applicatie, voor ieder jaar daarna wordt een bijdrage van 99 cent gevraagd om gebruik te kunnen blijven maken. Met de 450 miljoen gebruikers zouden de inkomsten dus jaarlijks op 445 miljoen dollar kunnen komen. Het huidige abonneemodel is echter pas in de zomer van vorig jaar ingegaan. Het werkelijk aantal betalende klanten ligt dus veel lager.

De overname lijkt dan ook voornamelijk plaats te vinden om Facebook te versterken en de kennis en mogelijkheden van dit bedrijf uit te breiden. Facebook is momenteel voor inkomsten voornamelijk afhankelijk van advertentieverkopen. Met de overname van Whatsapp komt hier een nieuwe inkomstensoort bij, namelijk het abonnementsmodel dat Whatsapp heeft.

De toekomst van Whatsapp


Facebook heeft Whatsapp voornamelijk overgenomen om de positie te versterken op de berichten-markt. De eigen berichtenapplicatie van Facebook, Facebook Chat, blijft erg achter. Facebook hoopt met de overname van Whatsapp een sterkere positie te verwerven in deze markt.

Whatsapp zal als zelfstandige applicatie beschikbaar blijven en onder deze naam blijven bestaan, naast de berichten-app van Facebook. Wel zullen de twee naar verwachting meer en meer met elkaar verweven gaan worden.

Laat een reactie achter bij dit nieuwsbericht:

Om een reactie te kunnen plaatsen dient u eerst in te loggen.

Heeft u nog geen account op Mediaplaats.nl? Maak er dan snel een aan en maak kans op een iPad!

Reacties op dit artikel:

Er zijn op dit moment nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden