Providers gaan gestolen mobiel onbruikbaar maken


vrijdag 12 oktober 2012 | Categorie: mobiele telefoons
Tags: smartphone, beveiliging, diefstal, KPN, T-mobile, Vodafone, telecom
Telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile gaan op verzoek van politie een nieuw wapen in de strijd tegen diefstal van mobiele telefoons inzetten. Vanaf volgend jaar gaan de telecomaanbieders gestolen mobiele telefoons aan de hand van het IMEI nummer blokkeren.

Mobiele telefoons worden steeds vaker gestolen. Voornamelijk smartphones zijn erg in trek onder dieven. De telefoons zijn makkelijk door te verkopen en leveren veel geld op. Het enige dat de nieuwe eigenaar hoeft te doen is een nieuwe simkaart erin te stoppen en de telefoon is te gebruiken.

Op afstand blokkeren
De drie grootste providers hebben nu afspraken gemaakt met de politie dat ze de telefoontoestellen vanaf volgend jaar op afstand kunnen gaan blokkeren. Deze blokkering gebeurt aan de hand van het unieke serienummer van de telefoon, het zogenaamde IMEI nummer. Op dit moment kunnen de providers nog alleen de simkaart blokkeren zodat het abonnement stopt en er door de dief niet óók nog eens hoge telefoonkosten gemaakt kunnen worden. Vanaf volgend jaar gaan de telecomproviders de gehele telefoon definitief onbruikbaar maken.

Deze 'nieuwe' drastische methode heeft in het buitenland zijn effectiviteit bewezen. Telefoons worden minder gestolen omdat de kans dat het toestel geblokkeerd zal worden en definitief onbruikbaar wordt redelijk aanwezig is. Of in Nederland het aantal diefstallen ook terug zal lopen weten we in de loop van volgend jaar.

Jaarlijks 8.000 gestolen telefoons
Op dit moment worden er jaarlijks ongeveer 8.000 straatroven gemeld waarbij een telefoon gestolen is. Justitie hoopt met de nieuwe maatregel dit aantal drastisch te verlagen. De consument moet hier zelf wel wat voor doen. Om het toestel te kunnen blokkeren dient het IMEI nummer doorgegeven te worden. Dit nummer is voor iedere telefoon uniek en wordt verkregen door op de betreffende telefoon *#06# in te toetsen. Het advies is dit nummer direct na aanschaf van de telefoon goed te noteren.

Beveiligingsapplicaties:
Naast de nieuwe blokkeermethode die vanaf volgend jaar gebruikt gaat worden, wordt geadviseerd nu al op smartphones zogenaamde beveiligingsapplicaties in te schakelen. Met behulp van deze applicaties zijn gestolen smartphones gemakkelijker te traceren.

Beveiligingsapplicaties:
- Find My iPhone (iOS)
- Lookout, Prey of Samsung Dive (Android)

Laat een reactie achter bij dit nieuwsbericht:

Om een reactie te kunnen plaatsen dient u eerst in te loggen.

Heeft u nog geen account op Mediaplaats.nl? Maak er dan snel een aan en maak kans op een iPad!

Reacties op dit artikel:

markh
Zonde! Als hij dus weer teruggevonden wordt heb je er niets meer aan...
29-10-2012, 21:49u
Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden