smart tv - internet op je televisie

Smart tv, een term die televisiefabrikanten tegenwoordig veelvuldig gebruiken voor televisies met een internetverbinding. Maar wat is een smart-tv? En wat kun je met een internetverbinding op je televisie? Dit artikel gaat dieper in op internet op je televisie en de mogelijkheden die smart-tv's bieden.

smart tv - internet op je televisie

Een televisie is tegenwoordig veel meer dan een apparaat waarop je televisie-uitzendingen en films kunt kijken. Vandaag de dag kunnen tv’s multimedia afspelen via usb-sticks of harde schijven en kunnen ze als fotolijst of muziekspeler gebruikt worden.

De toevoeging van een internetverbinding is een van de nieuwste ontwikkelingen. Deze internetaansluiting maakt het mogelijk internet te gebruiken op je televisie zoals je gewend bent op bijvoorbeeld smartphone, tablet of computer. In dit artikel lees je alles over internet op je televisie, de mogelijkheden die dit biedt en waarop je moet letten als je een televisie met internetverbinding gaat kopen.

De laatste jaren hebben veel elektronicafabrikanten televisies geïntroduceerd met een internetverbinding. Hoe deze tv’s genoemd worden verschilt per merk. Veelgebruikt zijn de termen ‘smart-tv’ of ‘internet televisies’. Samsung, Philips, Sony, Panasonic, LG; allemaal hebben ze televisies met internetverbinding in hun assortiment.

Televisie aansluiten op internet

Er zijn twee verschillende manieren van verbinden met het wereldwijde web. De eerste manier is bedraad, de andere draadloos. Internet televisies die gebruik maken van een verbinding via een kabel hebben een zogenaamde ethernet-kabel aansluiting, een aansluiting voor een internetkabel. Hier plug je de kabel in en je bent direct online. De nieuwste modellen worden met internet verbonden via een ingebouwde wifi verbinding. Deze televisies kunnen als apparaat opgenomen worden in een draadloos netwerk en dus draadloos verbonden worden met internet.

Een tussenoplossing is dat de televisie door middel van een usb internet dongel draadloos met het internet verbonden kan worden. Televisies die dit ondersteunen hebben een usb aansluiting waar de usb-dongel ingeplugd kan worden. In de meeste gevallen zijn deze televisies ook voorzien van een ethernet aansluiting voor internet via de internet kabel. Het is niet zo dat een televisie met een USB aansluiting altijd verbonden kan worden met internet via een dongel.

Wat kun je met een internet televisie?

Het internet op televisie is voor verschillende zaken bruikbaar. Bij de meeste smart-televisies zijn verschillende applicaties vooraf geïnstalleerd. Denk hierbij aan applicaties waarmee je gemiste programma's kunt terugkijken (uitzending gemist) of applicaties waarmee je Youtube filmpjes kunt afspelen. Nieuwsapplicaties, weer en verkeer apps en film-huur applicaties zijn vaak ook geïnstalleerd op smart tv’s. Voor on-demand films huren (de film huren wanneer u het wilt) worden in de meeste gevallen wel kosten in rekening gebracht.

De nieuwste televisies zijn vaak ook uitgerust met een volledige internetbrowser. Hiermee kun je internetten net als je op je computer of laptop gewend bent.

Bij veel van de tv’s die met apps werken kun je net als op je smartphone nieuwe applicaties toevoegen. Deze zijn online te downloaden en voegen vervolgens nieuwe functionaliteiten toe aan je smart-tv.

Uitzending gemist

Het toevoegen van een internetverbinding aan een televisie brengt de mogelijkheid tot het bekijken van gemiste programma's met zich mee. Online kan gemakkelijk een gemist programma teruggekeken worden op de televisie. Hiervoor zijn geen losse apparaten meer benodigd. In sommige gevallen dient een klein bedrag betaald te worden om de uitzending terug te kijken. Dit hangt af van het programma en de zender waarop het programma oorspronkelijk te zien was. Zo zijn films en series vaak alleen terug te zien tegen een (kleine) vergoeding. Nieuwsuitzendingen en spelprogramma’s zijn vaak kostenloos terug te zien.

Youtube en andere videos

Een van de meest gebruikte toepassingen op smart-tv’s is de mogelijkheid tot het bekijken van video’s. De populairste applicatie hiervoor is de Youtube app. Hiermee kunnen youtube-video’s direct op de televisie afgespeeld worden. Naast de Youtube app zijn er verschillende andere applicaties beschikbaar waarmee online video’s bekeken kunnen worden.

Films kijken

Wat is er nu leuker dan gezellig samen een film kijken op het moment dat jij dat wilt? Met een internet tv is het slechts een kwestie van een paar drukken op de afstandsbediening en je kunt beginnen met kijken. Met een internet-tv is een film huren een fluitje van een cent.

Vaak betaal je een paar euro voor een film en kun je deze direct op je televisie kijken of heb je de mogelijkheid deze binnen een week af te spelen. Waar je voorheen naar een videotheek ging heb nu dus een applicatie op je televisie staan waarmee je de films direct kunt bekijken, zonder dat je daarvoor de deur nog uit hoeft!

Overige applicaties

Naast de gebruikelijke multimediale functionaliteiten zijn er ook een aantal nuttige functionaliteiten die een internetverbinding aan televisies toevoegt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dat je ‘s ochtends opstaat en even snel het weerbericht voor de komende dag bekijkt via je televisie. Nu je weet wat voor weer het de rest van de dag wordt check je het nieuws. Vlak voor je in de auto naar je werk stapt bekijk je nog even hoe het staat met files. Met de applicaties die beschikbaar zijn is het allemaal een fluitje van een cent!

Invoer van tekst op een smart-tv

Een televisie met een internetverbinding is handig. Maar hoe communiceer je met je televisie? Hoe voer je een internetadres in of laat je weten wat je wilt zien? Gelukkig zijn hier een aantal mogelijkheden voor.

Bij de meeste televisies kun je de afstandsbediening gebruiken voor invoer. Via de numerieke toetsen kun je letters ingeven door meermaals op de getallen te drukken (net als sms-en op de klassieke mobiele telefoons werkt). De nieuwste smart-tv’s bieden vaak ook de mogelijkheid je smartphone te verbinden met je televisie. Via een speciale app op je telefoon kun je vervolgens alle functionaliteiten van de televisie bedienen. Daarnaast zijn er speciale toetsenborden verkrijgbaar die via bluetooth, een speciale usb/hdmi dongel of de wifi verbinding te verbinden zijn met de televisie. Deze toetsenbordjes zijn uitgerust met een volledig qwerty-toetsenbord als je gewend bent van de computer. Deze toetsenbordjes maken het invoeren van tekst aanzienlijk gemakkelijker.

Kosten internet op televisie

Internet op smart-televisies is gratis. Je kunt hiervoor gebruik maken van bestaande internetverbinding. Het enige wat je nodig hebt is een smart-tv en een internetverbinding. Vervolgens is het zo simpel als verbinding maken met internet via kabel of draadloos netwerk en je kunt aan de slag!

Het kan echter wel voorkomen dat voor het gebruik van bepaalde applicaties of diensten kosten in rekening gebracht worden. Denk bijvoorbeeld aan het on-demand kijken van series of films.

Internet tv kopen

Wanneer je besluit een internet tv te gaan kopen dien je op een aantal dingen te letten. Allereerst is het belangrijk te kijken naar de aansluitmogelijkheid van het internet. Is het een draadloze verbinding of is een internetkabel benodigd? Het beste kun je kiezen voor een draadloze verbinding, aangezien de meeste huishoudens tegenwoordig een draadloze internetverbinding hebben. Daarnaast hoeft er geen kabel getrokken worden door het hele huis heen. Heb je geen draadloos Wifi-netwerk? Kies dan voor een variant die zowel bedraad als draadloos internet ondersteunt. Deze televisies hebben een ethernet-aansluiting voor de internetkabel en zijn daarnaast uitgerust met een Wifi verbinding. Op deze manier ben je klaar voor de toekomst en kun je nu via bedraad netwerk online.

Ten tweede dien je goed letten op de mogelijkheden die het internet op televisie biedt. Let hierbij op of een volledige internet browser beschikbaar is en welke applicaties op de televisie te gebruiken zijn. Dit laatste hangt vaak af van het merk televisie: Samsung, LG , Panasonic, Philips en Sony, alle grote merken hebben veel apps beschikbaar. Wanneer je een kleiner merk aanschaft is de kans groot dat niet alle applicaties voor je televisie beschikbaar zijn. Let hier goed op als je het belangrijk vindt alles uit je internet televisie te halen.

Tot slot is het van belang te kijken naar de overige eigenschappen van de televisie. Wil je bijvoorbeeld een Ultra High Definition televisie? Bekijk hier de informatie over UHD tv’s. Daarnaast is het goed om na te denken of je een 3D televisie wilt of niet. Bekijk daarvoor onze informatie over 3D televisie. Wanneer je goed overwogen je televisie koopt kun je er jaren mee vooruit!

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden