portable speaker kopen


Een nieuwe portable speaker kopen? Je wilt natuurlijk altijd de beste keuze maken en de portable speaker kopen die het best bij jou past.

Op deze pagina vind je handige tips die je hierbij helpen. In deze koophulp staan alle aandachtspunten en adviezen van experts op een rijtje. Zo weet je precies waarop je moet letten en koop je altijd de beste portable speaker!

Alle portable speakers

Tips bij het kopen van je portable speaker

Wireless speakers zijn in opkomst. Veel traditionele audio merken hebben meerdere draagbare speakers in het assortiment, vaak in de meeste opvallende kleuren en strakke vormen. Maar waar moet je nu op letten wanneer je een dergelijke speaker gaat kopen? Dit artikel gaat in op de belangrijkste eigenschappen.

Wat is een wireless speaker?

Een wireless speaker is een speaker die zonder bekabeling geluid van een multimedia apparaat afspeelt. Er is geen geluidskabel nodig tussen het media device en de speaker. Kenmerkend voor dit type speaker is ook de ingebouwde versterker. Er is geen losse component nodig. De ingebouwde versterker verbruikt echter wel stroom. Om deze reden is een portable speaker afhankelijk van een voeding, in vorm van netvoeding of in de meeste gevallen een ingebouwde oplaadbare accu.

Vermogen (wattage)

Het vermogen van een speaker is bepalend voor het volume dat geleverd kan worden. Dit uitgangsvermogen wordt weergegeven in het aantal watt, afgekort 'w'. Over het algemeen kan een speaker met groot uitgangsvermogen (hij kan meer watt aan) een luider geluid produceren.
Het aantal watt dat de speaker aankan bepaald hoeveel geluid de speaker kan genereren. In de regel geldt dat een speaker met hoger wattage een luider geluid kan produceren. Daarnaast: voor iedere verdubbeling van het wattage komt er slechts 3 decibel aan extra geluid bij.
Voor de goedkopere, zeer draagbare modellen is een wattage van 2w tot 5w gebruikelijk. Deze is voornamelijk in rustige omgeving goed bruikbaar. Wat grotere of kwalitatief betere portable speakers ondersteunen tot wel 20 watt. De kwalitatief hoogstaande muziek docking stations kunnen soms tot wel meer dan 150 watt aan.
Wil je in elke situatie een goed, luid geluid kunnen produceren? Kies dan voor een hoger wattage.

Voeding

Veruit de meeste portable speakers zijn uitgerust met een ingebouwde oplaadbare accu. Via een meegeleverde netvoeding is de accu op te laden daarna de speaker, afhankelijk van de accucapaciteit, een X-aantal uren te gebruiken is met de accu.
Minder voorkomend zijn speakers gevoed door batterijen. Dit type maakt in de meeste gevallen gebruik van meerdere AA-batterijen. Nadeel is dat wanneer de batterijen leeg zijn deze extern moeten worden opgeladen.

Aansluitingen en verbindingsmogelijkheden

Draadloze speakers kennen verschillende methoden van verbinden met mediaspeler. Naast de draadloze opties wordt vaak ook een aux-kabel meegeleverd waarmee bedraad muziek kan worden afgespeeld.

Draadloze verbinding

Wireless speakers zijn door middel van een draadloze verbinding met een multimedia-device verbonden. Deze draadloze verbinding is mogelijk op meerdere manieren, waarbij Bluetooth de meest gebruikte is. Steeds vaker zijn draagbare speakers eveneens uitgerust met een Wi-Fi verbinding waarmee muziek kan worden afgespeeld via het draadloze netwerk.

Bluetooth

Met behulp van bluetooth kan een draadloze verbinding opgezet worden tussen speaker en mediaspeler. Vrijwel alle mobiele telefoons, smartphones en Tablets beschikken tegenwoordig over een bluetooth verbinding. Wanneer twee apparaten met elkaar verbonden zijn kunnen deze zich tot 10 meter van elkaar bevinden zonder dat het signaal verloren gaat. Met een Bluetooth verbinding tussen speaker en mediaspeler hoeven beide apparaten elkaar niet te zien. Het signaal gaat door obstakels heen, waardoor het device gewoon door het huis gedragen kan worden zonder signaal te verliezen.

Airplay / wi-fi

Verschillende nieuwe speakers hebben de mogelijkheid audio weer te geven via wi-fi. Op Apple devices heet dit airplay. Een device die deze mogelijkheid ondersteunt kan geluid afspelen via de draadloze internetverbinding.belangrijk hierbij is dat zowel het media apparaat als de speaker zich binnen hetzelfde wi-fi netwerk bevinden.

Stof en waterbestendigheid

Een draagbare speaker is handig, maar ook kwetsbaar. Wanneer het apparaat vaak meegenomen wordt, wil het nog wel eens ergens tegenaan stoten. Daarnaast wordt het blootgesteld aan stof en bestaat de kans dat de speaker nat wordt, zeker wanneer deze vaak buiten gebruikt wordt. Gelukkig zijn er portable speakers die waterbestandig zijn en daarnaast tegen een stootje kunnen. Je kunt er niet direct mee zwemmen, maar een paar druppels water zullen geen schade aanrichten. Wel zo handig voor bijvoorbeeld een stranddagje!

Best beoordeelde portable speakers: