mobiele telefoon kopen


Een nieuwe mobiele telefoon kopen? Je wilt natuurlijk altijd de beste keuze maken en de mobiele telefoon kopen die het best bij jou past.

Op deze pagina vind je handige tips die je hierbij helpen. In deze koophulp staan alle aandachtspunten en adviezen van experts op een rijtje. Zo weet je precies waarop je moet letten en koop je altijd de beste mobiele telefoon!

Alle mobiele telefoons

Tips bij het kopen van je mobiele telefoon

Een nieuwe mobiele telefoon kopen, maar geen idee waar je moet beginnen? De beste keuze maken is nog niet zo gemakkelijk. Iedere telefoon is anders, maar welke past nu het best bij je situatie? Dit artikel geeft een aantal van de belangrijkste kenmerken waarop je moet letten als je een nieuwe gsm wilt kopen. Met deze tips koop je de beste mobiel voor jouw situatie, van de juiste grootte, met de beste eigenschappen.

mobiele telefoons

Waarvoor de mobiele telefoon gebruiken?

Een van de belangrijkste vragen die voorafgaand aan het kopen van een nieuwe mobiele telefoon gesteld dient te worden is: waar wil ik de mobiele telefoon voor gaan gebruiken? Wat wil ik ermee kunnen en wat is het doel waarvoor ik een mobiele telefoon aanschaf? Het beoogde gebruik van de gsm is van groot belang voor het type mobiele telefoon dat je het best kunt kopen. Maak je uitsluitend gebruik van de belfunctionaliteit en stuur je af en toe een SMS berichtje, dan is een eenvoudige mobiele telefoon voldoende. Wil je echter meer met je mobiele telefoon doen, bijvoorbeeld mobiel internetten of applicaties gebruiken, dan is een smartphone de enige keuze. Het is dus van groot belang dat je bij jezelf nagaat waarvoor de telefoon gebruikt zal gaan worden. Het gebruiksdoel bepaald in grote mate welke soort telefoon het best geschikt is.

Moet ik kiezen voor een smartphone?

smartphone

De keuze of je voor een smartphone moet kiezen ligt volledig aan wat je graag met de telefoon wilt kunnen doen. Tegenwoordig zijn er voldoende voordelige smartphones op de markt waardoor je voor minder dan 100 euro een uitstekende smartphone kunt kopen. De eigenschappen zijn dus doorslaggevend of een smartphone het best bij je past of niet.

Wat is een smartphone?

Een smartphone is een mobiele telefoon met een aantal functionaliteiten die vergelijkbaar zijn met die van een computer. Met een smartphone kun je bijvoorbeeld mobiel internetten, applicaties installeren (ook wel apps genoemd) en bijvoorbeeld je mail versturen. Smartphones zijn meestal te herkennen aan het grote touchscreen of het qwerty toetsenbord (toetsenbord net als op een computer) dat aanwezig is op het toestel.

Of je de keuze moet maken voor een smartphone of niet is volledig afhenkelijk van de manier waarop je de mobiele telefoon wilt gaan gebruiken. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:

  • Wil ik mobiel internetten met mijn mobiele telefoon?
  • Wil ik applicaties kunnen installeren op mijn mobiele telefoon?
  • Heb ik graag een mobiele telefoon met aanraakscherm?
  • Wil ik e-mail kunnen ontvangen en versturen met mijn mobiele telefoon?

Wanneer het antwoord op één of alle vragen ja is, is een smartphone de beste keuze.

Abonnement, prepaid, sim-only?

simkaart

Over het algemeen zijn er drie manieren om een mobiele telefoon aan te schaffen. Ten eerste is er de mogelijkheid een abonnement af te sluiten bij een telecomprovider. Voor een bepaald bedrag per maand krijg je een bundel (belbundel, sms bundel en eventueel internet MB's) die je die maand ter beschikking hebt. Buiten de bundel kun je vaak nog wel gebruik maken van de diensten, al zijn de kosten van vaak hoger.
De tweede optie is het aanschaffen van een mobiele telefoon in een prepaid pakket. Een prepaid pakket bevat naast de telefoon een simkaart met een x-bedrag beltegoed. Dit beltegoed kun je opbellen, per minuut dat je belt, verzonden sms-bericht of verbruikte internet MB wordt een deel van het prepaid tegoed afgeschreven. Is het beltegoed op, dan dien je het beltegoed op te waarderen. Bij een prepaid pakket betaal je dus van tevoren een bedrag, wat je vervolgens kunt gebruiken om te bellen, sms-en en eventueel internetten.
De derde optie is een sim-only abonnement. Een sim-only abonnement is hetzelfde als een abonnement, alleen ontvang je geen korting op een nieuwe telefoon of een gratis toestel. Je ontvangt in ruil daarvoor een flinke korting op de maandlasten, maar dient dus wel zelf een mobiele telefoon aan te schaffen of te hebben.

Wat is de beste keuze?

Wat de beste keuze is hangt van je persoonlijke situtatie en voorkeuren af. Een abonnement geeft maandelijks een vast kostenpost. Je dient voor de gehele contractduur van het abonnement het afgesproken bedrag te betalen. Een abonnement is voordeliger als je een duur, nieuw toestel wilt of maandelijks veel belt, sms't of mobiel internet.
Een prepaid pakket is handig als je zeer zelden belt, sms't of mobiel internet. Je hebt geen vaste kosten en betaalt alleen voor wat je gebruikt. De kosten per minuut, sms of MB zijn wel hoger. Maak je dus veel gebruik van je telefoon, dan is een abonnement vaak voordeliger.
Een sim-only is handig wanneer je veel belt, sms't of mobiel internet, maar nog wel een prima toestel hebt. Bij een gewoon abonnement krijg je vaak een nieuwe mobiele telefoon. Je betaalt echter maandelijks een hoger bedrag om dit toestel af te betalen. Bij een sim-only is geen toestel inbegrepen waardoor de maandelijkse lasten aanzienlijk lager zijn.

Mobiel internet (3G of 4G)

Heb ik mobiel internet nodig? Dit is tegenwoordig een veelgestelde vraag die afhankelijk is van het gebruik van de mobiele telefoon. Maak je gebruik van applicaties als WhatsApp? Dan is een internetbundel zeker nodig. Deze applicatie gebruikt een mobiele internetverbinding om berichten te verzenden en ontvangen naar andere gebruikers. Wie applicaties gebruikt zal in de meeste gevallen dus het best kunnen kiezen voor een abonnement met mobiel internet of een prepaid intenet bundel.
Niet alleen WhatsApp gebruikt mobiel internet, vrijwel iedere applicatie die op een smartphone geïnstalleerd kan worden verbruikt op de achtergrond internet. Daarnaast zijn voor het ontvangen en versturen van e-mails, voor het browsen op internet en voor online opslagdiensten een internetverbinding nodig. Maak je gebruik van deze functies of applicaties? Dan kun je dus het beste kiezen voor een internetbundel.

Hoogte internet bundel

De hoogte van de mobiele internet bundel is afhankelijk van je maandelijks gebruik. Het best kun je hiervoor een internetverbruiks-app installeren en kijken wat het gemiddelde maandelijkse gebruik is in MB's.

3G of 4G?

3G is het derde generatie mobiele netwerken en geeft de mogelijkheid tot snel mobiel internet. Voor het meeste gebruik kun je met 3G prima uit de voeten. Het 4G netwerk behaalt hogere snelheden. Een pagina is dus sneller geladen, met diensten als WhatsApp merk je niets van deze extra snelheid. Afhankelijk van je mobiele internetgebruik kun je dus kiezen voor 3G of 4G mobiel internet.

Wifi verbinding

Gebruik je je smartphones alleen in situaties waar een Wifi internet verbinding aanwezig is? Dan kun je overwegen geen mobiele internetbundel te nemen. Je kunt altijd via Wifi internetten (indien je toegang hebt tot het Wifi netwerk), ook als je geen mobiel internet bundel hebt.

Merk

Nu je weet wat je zoekt in een mobiele telefoon komt de volgende vraag naar boven: welke telefoon moet ik kopen? Let hierbij voornamelijk op wat je prettig vindt werken. Test verschillende telefoons (van kennissen bijvoorbeeld of in een winkel) en ervaar zelf welke toestellen je prettig vindt werken. Daarnaast kan de keuze nog afhangen van het merk. Het heeft voordelen om als je bijvoorbeeld een tablet, computer of zelfs televisie van een bepaald merk hebt, je mobiele telefoon van hetzelfde merk te kopen. Apple computers synchroniseren (onderling gegevens uitwisselen) gemakkelijker met een Apple iPhone dan met een Samsung Android telefoon. Daarnaast kun je in sommige gevallen een Samsung telefoon gemakkelijk koppelen aan je Samsung televisie, wat een reden zou kunnen zijn beiden van hetzelfde merk aan te schaffen.

Vergelijk, vergelijk, vergelijk!

mobiele telefoons

Nu je weet waarop je moet letten tijdens het kopen van een nieuwe mobiele telefoon hebben we nog één tip: vergelijk! Vergelijk alle beschikbare telefoons met elkaar op eigenschappen, maar ook op prijs. Neem de tijd om de beste gsm voor jou situatie te zoeken. Alleen dan zul je de voor jou situatie beste mobiele telefoon kopen en nog jaren plezier hebben van je aankoop!
Via onderstaande box kun je direct alle gsm's per merk bekijken en vergelijken.