TV kooptips en advies


Een nieuwe televisie kopen? Je wilt natuurlijk altijd de beste keuze maken en de televisie kopen die het best bij jou past.

Op deze pagina vind je handige tips die je hierbij helpen. In deze koophulp staan alle aandachtspunten en adviezen van experts op een rijtje. Zo weet je precies waarop je moet letten en koop je altijd de beste televisie!

Alle televisies

Tips bij het kopen van je televisie

Een nieuwe tv kopen, maar geen idee waar u moet beginnen? De beste keuze maken is nog niet zo gemakkelijk. Iedere televisie is anders, maar welke past nu het best bij uw situatie? Dit artikel geeft een aantal van de belangrijkste kenmerken waarop u moet letten als u een nieuwe tv wilt kopen. Met deze tips koopt u de beste tv voor uw situatie, van de juiste grootte, met de beste eigenschappen.

Koop toekomstgericht

Een televisie is een aankoop waar u jaren plezier van wilt hebben. Tv’s gaan vaak lang mee, belangrijk is dus een weloverwogen beslissing te nemen als u een nieuwe televisie gaat kopen. Van een te televisie van het juiste formaat en een tv die goed in het interieur past heeft u jaren plezier. Bespaar dus zeker niet op de aanschaf van de juiste televisie. Het apparaat gaat jaren mee en van een goede beslissing heeft u jaren plezier. Omgekeerd heeft u jaren spijt van een overhaast genomen aankoopbeslissing of verkeerd gekochte televisie. Neem dus de tijd, kijk naar eventuele toekomstige uitbreidingen en let goed op of de televisie die u op het oog heeft deze uitbreidingen aan kan. Let hierbij voornamelijk op beeldformaat (gaat u eventueel groter wonen binnen een paar jaar?) en aansluitmogelijkheden (overweegt u extra apparatuur aan te schaffen die op de televisie aangesloten moet worden?). Heeft u goed duidelijk wat u wilt, koop dan pas. Neem geen overhaaste beslissingen waar u binnen een paar jaar spijt van krijgt.

Beeldformaat televisie

Ten eerste is de grootte van de tv erg belangrijk. Zit u verder van de tv af, dan kijkt u prettiger naar een grotere televisie. Een te grote televisie is echter ook niet prettig aangezien u dan te veel moet bewegen om het gehele beeld te kunnen zien.
De grootte van een televisie wordt gemeten aan de hand van de beelddiagonaal. Dit is de afstand van de ene hoek tot de schuin tegenoverliggende hoek van de televisie. Bij een 40 inch televisie ligt de linker bovenhoek dus 40 inch (ongeveer 100 centimeter) af van de rechter onderhoek. De beelddiagonaal wordt voor alle beeldschermen gebruikt als standaard om de grootte van het beeld aan te geven, of het nu gaat om een televisie, tablet, mobiele telefoon of navigatiesysteem, de grootte van het display wordt gemeten als diagonaal.
Met onderstaande tabel kunt u duidelijk zien welk beeldformaat tv voor uw situatie het meest geschikt is. De tabel is een richtlijn; je kunt uiteraard afwijken. Let er wel op dat als u een kleinere televisie aanschaft de ondertiteling bijvoorbeeld lastiger leesbaar zou kunnen zijn.

Beelddiagonaal tv Aanbevolen kijkafstand
20 – 27 inch 75 – 150 cm
32 – 37 inch 180 – 245 cm
42 – 46 inch 305 – 400 cm
50 inch 365 – 500 cm
60 inch 430 – 500 cm
70 inch 500 cm en meer
Tabel 1: Kijkafstand / diagonaal (http://lcdtvbuyingguide.com)

3D, of niet?

3D televisie

Denk er goed over na of u een 3D tv wilt aanschaffen of dat 3D weergave voor u niet belangrijk is. 3D techniek staat nog in de kinderschoenen, maar ontwikkelt zich snel. Op dit moment is een 3D bril nog benodigd om 3D tv te kijken. Verschillende fabrikanten werken aan nieuwe technieken waarmee geen bril meer nodig is. Daarnaast zijn 3D televisies op het moment nog duurder dan een TV zonder 3D functionaliteit. Overweeg goed of u daad werkelijk gebruik gaat maken van de 3D functionaliteit als u een nieuwe televisie aan gaat schaffen.
3D functionaliteit is echter bij alle televisies uit te zetten, waarna er een gewoon ‘plat’ beeld weergegeven wordt. Wil je in de toekomst wel gebruik gaan maken van 3D tv, maar op dit moment nog niet? Dan kun je je 3D televisie tot die tijd altijd als normale televisie gebruiken.

Energieverbruik

Zoekt u een energievriendelijke tv? Dan zijn er een aantal zaken waarop u moet letten:

  • Een grotere televisie gebruikt meer energie, overweeg goed welk beeldformaat u nodig heeft
  • Een LED tv is zuiniger dan een gewone LCD tv of een Plasma tv

Het energieverbruik van grotere televisies is hoger. Dit komt doordat er meer verlichting nodig is om het beeld duidelijk weer te kunnen geven. Een grotere televisie heeft dus meer energie nodig om beelden weer te geven dan een kleinere televisie.
Hetzelfde geldt voor led tv ten opzichte van lcd of plasma televisies. Led televisies zijn door een andere verlichtingstechniek energiezuiniger dan lcd televisies. Plasma televisies zijn de minst energiezuinige keuze.

Plaatsing: ophangen of niet?

platte tv

Ben u van plan uw tv op te hangen? Dan zijn een aantal zaken van belang. Let in dit geval goed op de diepte van de tv. Een plattere televisie hangt strakker op de muur en zal er dus mooier uitzien. Daarnaast is het handig te bekijken of de aansluitingen (HDMI, USB, antennekabel etc.) aan de zijkant van de tv zitten of aan de achterzijde. Als de belangrijke aansluitingen aan de zijkant van de tv zitten kunt u de televisie dichter tegen de muur hangen.

Aansluitmogelijkheden

Heeft de tv die u overweegt te gaan kopen voldoende en de juiste aansluitingen om uw DVD speler, Blu-ray speler, home cinema set of set-top box aan te sluiten op de televisie? Tegenwoordig worden de meeste apparaten aangesloten via een HDMI aansluiting. Let er dus vooral op dat de tv die u koopt hier voldoende van voorzien is. Extra aansluitingen zijn niet zomaar toe te voegen. Tegenwoordig zijn de meeste televisies voorzien van voldoende aansluitmogelijkheden. Heeft u echter veel apparatuur die u wilt aansluiten, dan is het zeker raadzaam extra te letten op de aansluitmogelijkheden die de televisie biedt.

Resolutie,  helderheid, contrast

4K televisieLet tot slot op de technische kenmerken van de televisie. Een tv met een hogere resolutie geeft over het algemeen een scherper beeld. Een Full-HD resolutie (1920 x 1080 pixels) is tegenwoordig de beste keuze. 4K televisies (televisies met een vier keer hogere resolutie dan Full-HD) zijn in opkomst, maar op het moment nog erg duur in vergelijking met een Full-HD televisie.
Naast de resolutie is de helderheid een belangrijk aandachtspunt. Een hogere helderheid geeft een helderder beeld op uw tv. Een plasma tv, led tv of  lcd tv met een helderheid van 300 candela (300 cd/m²) heeft een relatief lage helderheid en een tv met een helderheid van 500 candela (500 cd/m²) geeft zeer helder beeld.
contrastTot slot is er nog het contrast in het beeld. De contrastwaarde geeft aan hoe groot het verschil tussen de lichte en donkere tinten in het beeld is. Hoe hoger het contrast, des te beter zullen de kleuren zijn (voornamelijk het zwart zal echt zwart zijn). Kies daarom voor een hoger contrast. Er wordt verschil gemaakt tussen contrast en dynamisch contrast. Bij dynamisch contrast wordt de achtergrondverlichting van het beeldscherm gedimd om nog hogere contrastwaarden te behalen. Door het licht in het beeldscherm te dimmen op plaatsen waar veel donkere kleuren weergegeven worden, worden hogere contrastwaarden behaald. Bij zowel gewoon contrast als dynamisch contrast geldt: hoe hoger de waarden, des te beter is het beeld.

Vergelijk, vergelijk, vergelijk!

Nu u weet waarop u moet letten tijdens het kopen van een nieuwe televisie hebben we nog één tip: vergelijk! Vergelijk alle beschikbare televisies met elkaar op eigenschappen, maar ook op prijs. Neem de tijd om de beste televisie voor uw situatie te zoeken. Alleen dan zult u de voor uw situatie beste televisie kopen en nog jaren plezier hebben van uw aankoop!
Via onderstaande box kunt u direct alle televisies per merk bekijken en vergelijken.