Filmen met spiegelreflexcamera

Filmen met een spiegelreflexcamera: Wat is daarvoor nodig? En waarop moet je letten? Lees hier alles over filmen met je spiegelreflexcamera en hoe je zelf de beste HD video's opneemt met je fotocamera.

Filmen met spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera's staan bekend om de hoge kwaliteit van de opnamen en de flexibiliteit die verwisselbare lenzen biedt. Wat veel mensen nog niet weten is dat een moderne spiegelreflexcamera ook uitermate geschikt is als videocamera die professionele beeldkwaliteit video opneemt.

In dit artikel worden de mogelijkheden van filmen met spiegelreflexcamera's uitgelicht.

Spiegelreflex camera

Spiegelreflex camera met videomogelijkheid

De body van een spiegelreflex camera, de Canon EOS 7D

Een spiegelreflexcamera is een camera met verwisselbare lenzen die gebruik maakt van een speciale techniek om foto's vast te leggen. Als de naam 'spiegelreflex' al doet vermoeden, bevat dit type fotocamera een spiegel. Deze spiegel zorgt ervoor dat het beeld dat de gebruiker door de zoeker rechtstreeks door de lens kijkt. Hierdoor is het beeld exact hetzelfde, er treed geen vertekening op.

Daarnaast is de beeldsensor van spiegelreflexcamera's vaak groter dan de beeldsensor van compactcamera's. Voordeel van een grotere beeldsensor is dat er minder licht nodig is om haarscherpe foto's te maken. Er zal minder ruis optreden waardoor foto's er mooier uitzien, zelfs in donkere situaties.

De verwisselbare lenzen voegen hier de mogelijkheid aan toe de camera te laten veranderen naargelang de fotowens: wanneer je objecten van heel dichtbij wilt fotograferen kan een macro-lens op de camera gezet worden; voor veel inzoomen is de telelens optimaal.

HD video van hoogste kwaliteit

De meeste van de moderne spiegelreflexcamera's kunnen tegenwoordig filmen. Met deze camera's zijn video's van super kwaliteit te maken. De kwaliteit van video met een spiegelreflexcamera is bij veel camera's tegenwoordig vergelijkbaar met de videokwaliteit van films en series op televisie.

Echter, er zijn wel een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden als je met een spiegelreflexcamera wilt filmen.

Handmatige, optische zoom

Een spiegelreflexcamera maakt gebruik van verwisselbare lenzen. Het grote voordeel van deze lenzen is de goede beeldkwaliteit. Waarmee echter wel rekening gehouden dient te worden is dat de lenzen van spiegelreflexcamera's geen automatische zoomfunctie hebben. Inzoomen gaat met de hand door middel van een draai- of schuifbeweging aan de lens. Voor fotografie is dit geen heel groot probleem. Bij video (voornamelijk het inzoomen tijdens het filmen) kan dit wel lastig zijn. Vloeiend inzoomen is lastiger. Neem dit dus mee in je overweging als je een spiegelreflexcamera wilt aanschaffen om mee te filmen.

Scherpstelling

Videocamera's en compactcamera's hebben een snelle automatische scherpstelling. De auto-focus van deze camera's is ingericht zo snel scherp te stellen dat het op video niet opvalt. Spiegelreflexcamera's hebben echter meer moeite met snel scherp te stellen. Daarnaast zijn er speciale autofocus lenzen nodig om automatische scherpstelling mogelijk te maken.

Voornamelijk de eerste spiegelreflexcamera's met videomogelijkheid hebben moeite snel scherp te stellen. Vaak is er een kleine hapering zichtbaar op beeld. De nieuwste spiegelreflexcamera's hebben minder moeite met snelle scherpstelling. Een goed voorbeeld hiervan is de Canon Eos 70D. Daarnaast heeft Sony verschillen de camera's die snel scherp kunnen stellen.

Daarnaast bevatten de meeste objectieven voor een spiegelreflexcamera een motortje dat de automatische scherpstelling van de lens verzorgt. Dit motortje zorgt ervoor dat de verschillende glazen in de lens lichtjes bewegen zodat het beeld scherpgesteld wordt. Voor het maken van foto's maakt het niet uit dat dit motortje een zacht geluid maakt, maar tijdens het filmen kan dit geluid hoorbaar opgenomen worden. Dit zal resulteren in een hoorbaar geluid in de video-opnamen.

Wanneer je een spiegelreflexcamera koopt en er ook mee wilt kunnen filmen is het dus belangrijk goed aandacht te besteden aan de scherpstellingsmogelijkheden en de scherpstellingsmogelijkheden van de objectieven.

Welke geheugenkaart?

Niet geheel onbelangrijk: de opslag van de opgenomen video's kost veel geheugen. Wanneer je wilt filmen met een spiegelreflexcamera is het dus belangrijk een geheugenkaart van voldoende grootte aan te schaffen. Wat vaak vergeten wordt is de snelheid van de geheugenkaart. Het opslaan van video vergt veel van de geheugenkaart. Om langdurige opnamen op hoge kwaliteit aan te kunnen is een snelle geheugenkaart essentieel. Investeer dus ook zeker in een goede geheugenkaart met voldoende opslagcapaciteit die snel genoeg is om hoge kwaliteit video zonder problemen op te kunnen slaan.

Beeldstabilisatie

Het stilhouden van de camera tijdens het filmen kan erg lastig zijn. Een kleine beweging resulteert in schokkerige video's. Om dit schokken tegen te gaan hebben de meeste camera's tegenwoordig beeldstabilisatie mogelijkheden. Dit kan zowel softwarematig (digitale beeldstabilisatie) als hardwarematig (optische beeldstabilisatie). Een sensor registreert beweging van de camera en compenseert deze beweging razendsnel. Bij softwarematige beeldstabilisatie gebeurt dit softwarematig. De video wordt dan achteraf met een computerprogrammaatje automatisch rustiger gemaakt. De beweging wordt uit de video gewist en de weggevallen beelden opnieuw berekend. Bij hardwarematige beeldstabilisatie wordt de beweging geneutraliseerd door bijvoorbeeld een bewegende lens die de schokken absorbeert. Bij optische beeldstabilisatie zullen de beelden daarom vloeiender en scherper zijn. Digitale beeldstabilisatie kan ten kosten van de beeldkwaliteit gaan.

Bij spiegelreflexcamera's is de beeldstabilisatie meestal niet aanwezig in de body, maar in de objectieven. Met het opnemen van video's is het daarom belangrijk optische beeldstabilisatie aan te zetten. Daarnaast is het altijd aan te raden de filmen met een statief. Op die manier ben je zeker van de scherpste, minst schokkerige videobeelden.


Best beoordeelde digitale spiegelreflexcamera's:

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden