beamer kopen


Een nieuwe beamer kopen? Je wilt natuurlijk altijd de beste keuze maken en de beamer kopen die het best bij jou past.

Op deze pagina vind je handige tips die je hierbij helpen. In deze koophulp staan alle aandachtspunten en adviezen van experts op een rijtje. Zo weet je precies waarop je moet letten en koop je altijd de beste beamer!

Alle beamers

Tips bij het kopen van je beamer

Waar beamers of projectoren voorheen voornamelijk door bedrijven gebruikt werden, doet de beamer in steeds meer huishoudens haar intrede. Niet zo gek, de beeldkwaliteit is sterk vooruit gegaan en de prijzen zijn afgelopen jaren sterk gedaald. Maar het kopen van de juiste beamer kan lastig zijn, zeker als je niet weet waarop te letten. Dit artikel helpt bij het kiezen en geeft stap voor stap antwoord op alle vragen.

Lcd beamer of dlp projector

Kortweg zijn er twee types beamers: een lcd of een dlp beamer. Het verschil in deze beamers zit in de manier van projecteren van het beeld. Beide technieken geven prima beeld. Dlp is echter wat duurder omdat de techniek wat geavanceerder is, waardoor het mogelijk is kleinere beamers produceren. Daarnaast biedt een dlp beamer een beter contrast en is er geen rastervorming aanwezig in het beeld (er is geen zichtbare ruimte tussen de pixels aanwezig). Lcd daarentegen biedt vaak betere kleurweergave en is aanzienlijk voordeliger. Wel is hier de ruimte tussen de pixels van dichtbij soms zichtbaar, waardoor er een raster lijkt te zijn.

Hieronder een samenvatting van de voor- en nadelen van beide types:

DLP LCD
Voordelen
  • Geen rastervorming
  • Hoog contrast
  • Kleinere beamer mogelijk
  • Goedkoper
  • Betere kleurweergave
Nadelen
  • Kleurweergave vaak minder dan LCD beamer
  • Duurder
  • Soms rastervorming zichtbaar bij voordeligere beamers
  • LCD beamers zijn vaak groter

Resolutie

De resolutie van een beamer is een belangrijke factor die bepaalt hoe de beeldkwaliteit van het geprojecteerde beeld is. Beeld wordt opgebouwd uit beeldpunten, ook wel pixels genoemd. Dit zijn lichtpuntjes in verschillende kleuren die samen het beeld vormen. De resolutie van het beeld is het aantal horizontale en verticale pixels. Een beamer met een hoge resolutie zal over het algemeen scherper beeld leveren dan een variant met lagere resolutie.
Het gebruiksdoel is van grote invloed op de minimale resolutie die aanbevolen is. Wordt de beamer gebruikt voor (zakelijke) presentaties, dan is een lagere resolutie vaak voldoende. In die gevallen kan gekozen worden voor een projector met bijvoorbeeld 1366 x 768 pixels. Wordt de beamer in een thuissituatie gebruikt om bijvoorbeeld films mee te kijken of om mee te gamen, kies dan minimaal voor een variant met full-HD resolutie (1920 x 1080 pixels).

Contrast ratio

De contrast ratio van een beamer geeft aan hoe groot het verschil tussen zwart- en wittinten van het geprojecteerde beeld is. Hoe groter de contrastwaarde, des te donkerder is het zwart en lichter is het wit.
De contrast ratio is vooral van belang bij projectoren die in donkere ruimten gebruikt worden. Bij beeld met laag contrast zal een zwarte kleur minder zwart zijn en eerder grijs worden ervaren. Wanneer de beamer in donkere situaties gebruikt zal worden is een hoge contrastwaarde dus aan te raden.

Lichtopbrengst (lumen)

De lichtopbrengst is bepalend voor de helderheid en kleurweergave van het geprojecteerde beeld. Lichtopbrengst wordt gemeten in ANSI Lumen, een gestandaardiseerde eenheid die de lichtsterkte van beamers weergeeft. De lichtopbrengst van een beamer speelt een belangrijke rol in de beeldkwaliteit in lichte omstandigheden en wanneer de beamer over een zoomlens beschikt.
Een beamer met zoomlens is in staat het beeld op kleine afstand van projectiescherm toch groot weer te geven. Om het gehele beeld in dat geval goed zichtbaar te projecteren is voldoende licht nodig. Daarom is bij een sterke vergroting van het beeld een grotere lichtopbrengst raadzaam.
In een lichte ruimte is eveneens een grote lichtopbrengst nodig. Is dit niet het geval, dan kan het omgevingslicht het geprojecteerde beeld overtreffen waardoor het beeld niet of minder goed zichtbaar is.
Een beamer net een lichtopbrengst van 1500 tot 2000 luimen is prima te gebruiken onder de meeste omstandigheden. Verder geldt: hoe hoger de lichtopbrengst, des te beter zal het beeld zijn in lichte omstandigheden of bij sterke vergroting van het beeld.

Aansluitingen

Om een beamer aan te sluiten op een computer of laptop zijn verschillende aansluitingen mogelijk. De meeste beamers bevatten dan ook meerdere aansluitingen. Zo werken ze met zo veel mogelijk apparaten samen.
Welke aansluiting de beste is, hangt af van de aanwezige uitgangen op de computer of laptop. Zo geeft een digitale verbinding beter beeld dan analoog. Kies daarom bij voorkeur voor HDMI (hd beeld) of dvi aansluiting voor verbinding van computers of laptop. Voor andere apparaten als dvd of blu-ray spelers die niet voorzien zijn van HDMI aansluiting is een component aansluiting (rode, blauwe en groene stekkers) de beste keuze.

Kijkafstand en montage

Om optimaal te genieten van de beste beeldkwaliteit is de juiste afstelling en montage van de projector onmisbaar. Kortweg zijn er twee methoden van montage: op een tafel of bureau of een vaste montage aan een plafond. Wanneer het apparaat altijd op dezelfde locatie gebruikt zal worden is montage aan het plafond de beste optie.
Naast de methode van plaatsing is ook de afstand en positie ten opzichte van het projectiescherm van grote invloed op de uiteindelijke beeldkwaliteit. Bekijk voor een gedetailleerde omschrijving voor optimale montage onze tips voor plaatsing beamers.

Keystone correctie en spiegeling beeld

Een beamer kan niet altijd recht voor het projectiescherm geplaatst worden. Zo hangt hij vaak aan het plafond of staat hij op een tafel waardoor het beeld iets naar onder of boven geprojecteerd moet worden. Om te voorkomen dat het beeld vervormd en niet meer perfect rechthoekig is, hebben beamers een aantal mogelijkheden om het beeld terug te vormen. De zogenaamde keystone correctie is hiervoor bedoeld. Zo kan de gebruiker het beeld lichtjes vervormen zodat het juist weergegeven wordt op de muur of projectiescherm.
Naast deze correctiefunctie beschikken veel beamers ook over een spiegelfunctionaliteit. Hiermee kan het beeld in spiegelbeeld geprojecteerd worden. Handig als bijvoorbeeld van achter een winkelruit geprojecteerd wordt.

Levensduur lamp

Voor de projectie van beeld is de beamer afhankelijk van licht, geproduceerd door een lamp. Als iedereen lichtbron heeft ook deze niet het eeuwige leven. De levensduur van deze lamp is afhankelijk van vele factoren. De meeste fabrikanten geven bij de specificaties aan hoe groot de verwachte levensduur van de lamp minimaal is. Hierbij mag een minimum van 2000 uur wel verwacht worden bij moderne beamers.
De levensduur van de lamp is sterk afhankelijk van de manier waarop de projector behandeld wordt. Stoten en schudden hebben negatieve invloed op de levensduur. Daarnaast is het van belang de beamer altijd goed te laten afkoelen alvorens deze te vervoeren. Op deze manier kan de levensduur van de lichtbron aanzienlijk verlengd worden.

Geluidsniveau

Een beamer produceert geluid. Dit komt door de ventilator die de lamp koelt, die erg warm kan worden wanneer deze in bedrijf is. Deze ventilator maakt door het draaien echter geluid, wat duidelijk hoorbaar is in stille ruimten. Het geluidsniveau dat de beamer produceert tijdens het projecteren van beeld is daarom een belangrijk aandachtspunt, zeker wanneer aan een stille variant waarde gehecht wordt (bijvoorbeeld voor gebruik in een thuisbioscoop).
De hoeveelheid geluid die de ventilator produceert wordt aangeduid in decibel, afgekort dB. Is een stille beamer belangrijk, kies dan voor een geluidsniveau van maximaal 35dB.

Best beoordeelde beamers: