telefoon kopen


Een nieuwe telefoon kopen? Je wilt natuurlijk altijd de beste keuze maken en de telefoon kopen die het best bij jou past.

Op deze pagina vind je handige tips die je hierbij helpen. In deze koophulp staan alle aandachtspunten en adviezen van experts op een rijtje. Zo weet je precies waarop je moet letten en koop je altijd de beste telefoon!

Alle telefoons

Tips bij het kopen van je telefoon

Vaste telefoons worden nog altijd veel gebruikt. Niet alleen bedrijven, maar ook vele particulieren maken nog altijd gebruikt van een vast telefoonnummer. De telefoons die hiervoor gebruikt worden, zijn in vele soorten verkrijgbaar. Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk via een internetverbinding te bellen, zogenaamd VOIP bellen (Voice Over IP). Dit artikel helpt bij het uitkiezen van de beste vaste telefoon met handige tips.

Dect of analoog

Bij aanschaf van een nieuwe telefoon is het belangrijk goed te letten op het type telefoon. Kortweg zijn er twee types beschikbaar: dect en analoog. Dect is een digitale standaard voor vaste telefonie en staat voor "digital enhanced cordless telecommunication". Een dect telefoon maakt gebruik van een hogere frequentie voor het telefoonsignaal dan analoog en is daardoor beter beveiligd. Kies daarom bij voorkeur voor een digitale dect telefoon.

Aantal handsets

Het aantal handsets dat bij een set geleverd wordt is een belangrijk aandachtspunt. In een groot huis of een klein kantoor kan het handig zijn meerdere plaatsen te hebben waar bij een inkomende oproep opgenomen kan worden. De meeste sets beschikken over meerdere handsets (telefoons), meestal twee of drie. Vaak zijn hier eventueel losse handsets aan toe te voegen, maar dit is niet altijd mogelijk. Verstandig is daarom vooraf goed na te denken waar het wenselijk is een telefoon te hebben staan en de keuze daar vanaf te laten hangen.

Bellen via internet

Tegenwoordig gaat een belangrijk deel van alle vaste telefonie via internetverbindingen. Deze digitale manier van bellen heeft dan ook verschillende voordelen. Het is veilig en het geluid van goede kwaliteit.

Vaste telefonie via internet kan op meerdere manieren:

  • VoIP

    Bellen met VoIP (voice over ip) is de eerste oplossing. Hierbij wordt via gespecialiseerde software (bijvoorbeeld Skype) verbinding gemaakt met een andere gebruiker. De gebruiker aan de andere kant dient eveneens Skype te hebben en verbonden te zijn met internet. Op deze manier bellen is gratis, maar nadeel is dat niet iedereen Skype geïnstalleerd heeft en hier altijd mee online is. Skype biedt als extra dienst wel de mogelijkheid te bellen naar vaste telefoonnummers. Hiervoor worden wel kosten in rekening gebracht.

  • Digitaal bellen via internet
    De tweede oplossing is bellen via internet met een tussenkomende integrated Access device, een iad. Dit is een extra kastje dat tussen iedere dect telefoon geplaatst kan worden en het signaal van een dect telefoon omzet in een ip-telefonie signaal. Bij de meeste providers werkt digitale telefonie tegenwoordig op deze manier en wordt een iad gratis bij een abonnement verstrekt.

Bij de aanschaf van een digitale telefoon is het van belang goed te kijken naar het soort. Een VoIP telefoon is vaak uitsluitend bruikbaar met diensten als Skype. Dit is in principe vergelijkbaar met een headset: een microfoon en een luidspreker, maar dan in de vorm van een telefoon. Wie wil kunnen bellen via internet via een van de providers dient te kiezen voor een dect telefoon. Iedere digitale dect telefoon is hiervoor bruikbaar.

Batterijduur

Belangrijk aspect om op te letten is de batterijduur van de handsets. Omdat de toestellen draadloos werken is een accu aanwezig in de handsets. Zeker bij toestellen met een groot kleurenscherm kan deze accu snel leeg zijn. De meeste sets worden geleverd met één of meerdere basisstations die tevens dienst doen als opladers voor de handsets. Voor wie lange gesprekken voeren echter belangrijk is, dient gekozen te worden voor een set met een goede accucapaciteit van de telefoons.

Handsfree

Niet iedere thuistelefoon is voorzien van de mogelijkheid gesprekken via de luidspreker te laten plaatsvinden. Is handsfree bellen een belangrijke vereiste, let bij aanschaf goed op of de set dit ondersteunt.

Antwoordapparaat

Een vaste telefoon heeft niet de beschikking over voicemail als we die kennen bij mobiele telefoons. Om gesproken berichten achter te kunnen laten dient de telefoon te beschikken over een antwoordapparaat. Deze beantwoordt een inkomende oproep indien er niet opgenomen wordt met een zelf ingesproken boodschap en neemt vervolgens een boodschap van de beller aan. Het werkt hetzelfde als voicemail op mobiele telefoons, alleen bij vaste telefonie dient het toestel er specifiek geschikt voor te zijn.

Interne gesprekken

Bij het voeren van interne gesprekken kan tussen de verschillende handsets intern gebeld worden zonder dat er kosten in rekening gebracht worden. Zo kan er gemakkelijk van de ene naar de andere ruimte gebeld worden. Niet iedere telefoonset is hiertoe in staat, let bij aanschaf dus goed op deze functionaliteit.

Best beoordeelde telefoons: