wasmachine kopen


Een nieuwe wasmachine kopen? Je wilt natuurlijk altijd de beste keuze maken en de wasmachine kopen die het best bij jou past.

Op deze pagina vind je handige tips die je hierbij helpen. In deze koophulp staan alle aandachtspunten en adviezen van experts op een rijtje. Zo weet je precies waarop je moet letten en koop je altijd de beste wasmachine!

Alle wasmachines

Tips bij het kopen van je wasmachine

Samsung Wasmachine

Maakt je wasmachine rare geluiden? Komt de was er niet schoon meer uit? Of doet de wasmachine het zelfs helemaal niet meer? Kortom, is het tijd een nieuwe wasmachine te kopen? Vind de beste wasmachine met behulp van de informatie en tips op deze pagina en kies de wasmachine die het best bij jou past.

Soorten wasmachines

Wasmachines zijn onder te verdelen in een tweetal varianten: voorladers en bovenladers. Een voorlader wasmachine heeft de opening voor de was aan de voorzijde van het apparaat. De wasmachine wordt aan de voorkant gevuld met wasgoed en in de meeste gevallen met een glazen deur gesloten. Het overgrote deel van de in Nederland verkochte wasmachines is een voorlader. Naast voorladers bestaan ook bovenladers. Bij een bovenlader wasmachine bevindt de opening van de trommel aan de bovenzijde van het apparaat. Een bovenlader wasmachine heeft als grootste voordeel boven voorladers dat de machine minder breed is. Voor kleinere ruimten kan een bovenlader daarom geschikter zijn. Nadeel is dat het wasgoed allemaal omhoog getild moet worden om in de machine gestopt te worden. Daarnaast is een bovenlader minder zuinig met water; een voorlader is zuiniger met water.

Voorlader wasmachine

voorlader wasmachine
  • + Meest voorkomend
  • + Zuiniger met water
  • - Neemt meer ruimte in beslag

bovenlader wasmachine

bovenlader wasmachine
  • + Neemt minder ruimte in beslag
  • - Was moet tot boven de wasmachine getild worden
  • - Is minder zuinig met water

Toerental

Om de was aan het eind van het wasprogramma droger te maken zal de wasmachine centrifugeren. Door de wastrommel hard te laten draaien verdwijnt het meeste vocht uit het wasgoed. Hoe snel de trommel draait tijdens centrifugeren wordt uitgedrukt in toeren per minuut, het toerental. Bij centrifugeren geldt: hoe hoger het toerental, des te droger de was uit de machine zal komen. Een toerental van 1400 is tegenwoordig bij de meeste wasmachines aanwezig, bij wasmachines met 1600 toeren zal de was droger zijn aan het eind van het programma. Bij wasmachines met een toerental van 1200 of minder komt de was aanzienlijk vochtiger uit de machine.

Was/droog combinatie

Verschillende fabrikanten hebben tegenwoordig wasmachines met droogfunctie, zogenaamde was/droog combinaties. Een was/droogcombinatie biedt de mogelijkheid de was aan het eind van het wasprogramma te drogen. De was komt op deze manier droog uit de machine als gewend bij een wasdroger.


Wascapaciteit

De wascapaciteit van wasmachines wordt aangegeven in het aantal kilo's dat de machine aankan en wordt ook kwel het vulgewicht genoemd. Een gemiddelde wasmachine heeft een capaciteit van 7 kilo en kan dus maximaal 7 kilo wasgoed aan. Voor een tweepersoons huishouden is dit een prima keuze. Voor gezinnen met kinderen of bijvoorbeeld veel sportwasgoed is een wasmachine met een grotere capaciteit een betere keuze. Kies bijvoorbeeld voor een 9kg model of meer.

Energielabel wasmachine

Energielabel

Iedere wasmachine is tegenwoordig verplicht uitgerust met een energielabel dat aangeeft hoe energiezuinig het apparaat is. Dit energielabel bevat informatie over het stroomgebruik, watergebruik, capaciteit in kilo’s, wasresultaat (een beoordeling van A tot G, waarbij A het beste resultaat is) en het geluidsniveau bij centrifuge en wassen. Dit maakt vergelijken van de verschillende wasmachines die te koop zijn gemakkelijker en geeft duidelijk inzicht in de zuinigheid van het apparaat ten opzichte van andere modellen.

Koolborstelloze wasmachine

Om de wastrommel te laten draaien zijn wasmachines voorzien van een motor. Deze motor staat in verbinding met de trommel en zorgt ervoor dat de trommel draait. Hierbij bestaan meerdere manieren van aandrijving. Bij een traditionele wasmachine is de motor met behulp van een snaar met de trommel verbonden. Aandrijving gaat hier met behulp van koolborstels, de beweging wordt via de snaar overgebracht op de trommel. Draait de motor, dan draait de trommel. Dit systeem is gevoelig voor slijtage. Moderne wasmachines zijn daarom steeds vaker uitgerust met directe aandrijving, zogenaamde koolborstelloze wasmachines. De motor bevind zich bij dit type wasmachines direct op de as van de wastrommel en zijn niet afhankelijk van koolborstels voor de aandrijving. Deze manier van aandrijving maakt de snaar overbodig en zorgt er daarmee voor dat de motor minder gevoelig is voor slijtage. Bijkomend voordeel is dat de motor van een koolborstelloze wasmachine aanzienlijk stiller is.

Wasmachines vergelijken

Bovenstaande tips en informatie gelezen? Dan ben je nu helemaal klaar om de beste wasmachine uit te zoeken! Vergelijk alle wasmachines gemakkelijk op type, merk en eigenschappen en vind de wasmachine die het best past in jouw situatie.

Wanneer je goed vergelijkt weet je zeker dat je een goede keuze maakt. Een wasmachine kopen is zo nog gemakkelijker. Zorg ervoor dat je weloverwogen besluit, een wasmachine is geen kleine aankoop en kost een aanzienlijke investering; dan wil je er toch graag lang mee kunnen doen!


Best beoordeelde wasmachines: