UHD - Ultra HD

UHD staat voor Ultra High Definition. UHD is de opvolger van High Definition video (HD), de resolutie die de laatste jaren uitgegroeid is tot de standaard voor nieuwe tv's. UHD overtreft de scherpte van HD beelden, met een resolutie die maar liefst viermaal hoger is dan HD. UHD komt in twee standaarden: 4K en 8K, waarvan de laatste voorlopig nog niet gebruikt zal worden. Maar wat houdt de Ultra HD resolutie in? Wat merk je hier in de praktijk van? En wat is het voordeel van een UHD tv? In dit artikel lees je alles over Ultra HD.

UHD - Ultra HD

HD, High definition, een aantal jaar geleden hét toverwoord in televisieland. Alles werd HD, iedereen moest overstappen op high definition televisie, Nederland ging massaal een nieuwe tv kopen. Met de komst van deze nieuwe beeldstandaard kwam een viermaal hogere beeldresolutie beschikbaar waarmee de kleinste details opvallen. Beeldkwaliteit met ongekende details waren het gevolg.

Tegenwoordig is HD tv de standaard, alle nieuwe televisies ondersteunen de resolutie en de meeste televisieprogramma′s worden uitgezonden in HD kwaliteit. Wel is een digitale decoder of een televisie met ingebouwde decoder nodig, iets waar de meeste tv′s tegenwoordig over beschikken.

Sinds dit jaar begint de opvolger van HD, UHD, aan terrein te winnen. UHD staat voor ‘Ultra High Definition’, ultra hoge resolutie. De Ultra HD resolutie bestaat uit twee standaarden: 4K UHD (3840 x 2160 pixels, 2160p; 8,29 megapixels) en 8K UHD (7680 x 4320 pixels, 4320p; 33,18 megapixels). De laatste van deze twee wordt nog niet gebruikt voor televisies. Het is een kwestie van tijd tot dit wel het geval is, al zal het nog wel wat jaren kosten voor 8K de standaard is.

4K UHD resolutie

4K UHD

4K is op het moment de gangbare Ultra HD resolutie. Met een totaal van 3840 x 2160 pixels ondersteunt 4K meer dan 8 megapixels. Hiermee is deze resolutie maar liefst vier keer groter dan Full-HD. Om deze reden heet 4K ook 4K, vier keer de HD resolutie. 4K resolutie wordt al langer gebruikt in veel bioscopen, nu is deze standaard dus ook thuis haalbaar. Het resultaat is een echte bioscoopervaring in je eigen huis!

8K

Op het moment is 8K, een standaard met een resolutie van 7680 x 4320, nog volop in ontwikkeling. Er zijn op het moment nog geen televisies of andere devices voor consumenten met deze resolutie beschikbaar.

4K UHD Content

Wat kun je nu eigenlijk al bekijken in UHD beeldresolutie? Het antwoord is: op dit moment nog niet veel, maar blu-ray disks met 4K resolutie worden binnenkort verwacht. Vanaf 2015 zullen de eerste films beschikbaar komen op blu-ray in 4K resolutie. Voordat televisie-uitzendingen beschikbaar komen in 4K resolutie zijn we wel een aantal jaren verder. Een UHD televisie aanschaffen is dus voornamelijk een op de toekomst gerichte aankoop.

Wel worden steeds meer videocamera′s uitgerust met de mogelijkheid om in 4K UHD resolutie opnames te maken. Verschillende smartphones en zelfs actioncams (GoPro Hero 4 Black bijvoorbeeld) kunnen opnames in 4K resolutie maken.

UHD televisies

4K UHD is de standaard die HD op den duur zal gaan verdringen. Op het moment hebben full-HD televisies nog de grote overhand in de winkels, UHD wint echter snel aan populariteit. Samsung, LG, Panasonic, Sony en Philips, alle grote televisiemerken hebben verschillende UHD televisies in het assortiment. Waar deze tv′s voorheen nog erg duur waren, is de prijs de laatste tijd aanzienlijk gedaald waardoor deze soort televisies voor velen een serieuze optie begint te worden. Voor degenen die een nieuwe televisie kopen en toekomstgericht willen zijn is een 4K UHD televisie dus zeker het overwegen waard.

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden