gebogen OLED televisies

Gebogen OLED televisies, verschillende merken zetten er hoog op in. Maar waarom zou je kiezen voor een gebogen televisie? En wat zijn de voordelen van een gebogen televisie? In dit artikel lees je alles over gebogen OLED televisies.

gebogen OLED televisies

Gebogen televisies: televisies met een curved beeldscherm

Gebogen televisies, het lijkt weer een van de nieuwste hypes in de televisiewereld waar niemand echt op zit te wachten. Waarom zou je een gebogen televisie willen? Wat heeft het gebogen scherm voor een nut? En waarom komen fabrikanten er juist nu mee? Het antwoord op deze vragen worden in dit artikel gegeven.

Wat zijn de voordelen van een gebogen OLED televisie?

Voordeel gebogen OLED televisie

"Het grootste voordeel van een oled tv is dat de ogen overal even ver van het beeld afstaan. Dit zou voor een rustigere kijkervaring zorgen omdat de ogen niet constant hoeven te veranderen van focuspunt"

Het buigen van het beeld van een televisie is afgekeken van bioscopen. In bioscopen wordt al langer gebruik gemaakt van schermen met een holle ronding. Het voordeel hiervan is dat de mensen in de zaal ieder punt op het scherm ongeveer even ver van zich af hebben, meer dan wanneer het beeldscherm vlak zou zijn. De linker- en rechterzijde van het scherm worden naar voren getrokken waardoor een hol scherm ontstaat. Nu zijn de zijkanten van het beeld, die normaal verder weg staan van het oog, dus dichter naar het oog 'toegetrokken'. Het resultaat is dat het beeld overal ongeveer even ver van het oog vandaan is. Het voordeel hiervan is dat de ogen minder hoeven te veranderen van scherpstelling. Hierdoor zou een rustigere kijkbeleving ervaren worden.

Fabrikanten van televisies hebben deze techniek opgemerkt en verwerken deze nu in hun televisies. Onder anderen LG en Samsung hebben op het moment al verschillende gebogen OLED televisies beschikbaar en zullen de komende tijd het assortiment gebogen OLED tv's flink uitbreiden. De keuze om OLED televisies uit te rusten met een gebogen display is een praktische: een OLED beeldscherm is gemakkelijker te buigen van een lcd display.

kijkafstand gebogen televisie vs vlakke televisie

Waarom zou je een gebogen OLED televisie willen?

Het voordeel van een gebogen OLED televisie komt pas echt tot zijn recht wanneer je dicht op een groot beeldscherm zit. Alleen dan is het beeld bij een platte televisie daad werkelijk verschillende afstand van de ogen omdat de hoek die de ogen moet maken groter wordt. Zit je ver van je televisie af, dan is het verschil in afstand zo minimaal, dat een gebogen scherm weinig extra kijkcomfort geeft. Voor de gemiddelde gebruiker heeft een gebogen televisie dan ook weinig toegevoegde waarde.

Daarnaast dien je ook recht voor het beeldscherm te zitten om optimaal te profiteren van de ronding in het scherm. Alleen als je recht voor een gebogen beeldscherm zit op de juiste kijkafstand, dan heeft een gebogen televisie meerwaarde. Zit je te ver, te dichtbij of schuin voor een gebogen display, dan heeft de ronding weinig zin.

LG komt binnenkort (medio 2014) met een gebogen televisie waarmee de buiging van het beeld met de afstandsbediening te veranderen is. Hiermee kan de buiging dus ingesteld worden naar de kijkafstand. Deze gebogen OLED televisie is daarom flexibeler in gebruik en kan in meer situaties gebruikt worden.

Waarom komen fabrikanten nu met gebogen televisies?

Ten eerste is een OLED televisie gemakkelijker te voorzien van een gebogen display van een lcd of led televisie. De OLED technologie maakt nu de ontwikkeling door die het mogelijk maakt om de displays te buigen.

Naast de techniek die het nu mogelijk maakt televisies te voorzien van een curve, is ook het aanstaande wereldkampioenschap voetbal een aannemelijke reden om nu met gebogen televisies te komen. Traditiegetrouw worden er veel nieuwe televisies verkocht gedurende een WK voetbal. Met gebogen televisies hopen fabrikanten nog meer mensen over te halen juist nu een nieuwe tv te kopen.

Welke merken hebben gebogen OLED televisies?

Op het moment zijn nog maar een beperkt aantal gebogen OLED televisies verkrijgbaar. LG en Samsung zijn momenteel de belangrijkste aanbieders. Samsung noemt de techniek 'Curved OLED'. Het bedrijf heeft verschillende modellen curved OLED tv's beschikbaar. LG heeft eveneens verschillende televisies beschikbaar met een ronding.

De verwachting is dat meerdere fabrikanten de komende tijd zullen komen met gebogen televisies. Daarnaast hebben Samsung en LG verschillende nieuwe modellen curved OLED tv's aangekondigd welke de komende maanden ook verwacht worden.

Gebogen televisies de toekomst?

Maar hebben gebogen televisies nu echt de toekomst? Veel mensen zijn sceptisch over gebogen televisies en noemen het een leuke gadget, maar meer ook niet. Toch is het idee zo gek niet. In bioscopen worden al langere tijd gebogen projectieschermen gebruikt voor een betere kijkervaring. Om dit ook naar de woonkamer te halen is zo'n gek idee nog niet. De prijzen van gebogen televisies zijn momenteel nog wel aan de hoge kant. Dit komt mede doordat de gebogen televisies gebruik maken van een OLED beeldscherm. Deze techniek is nog relatief nieuw en dus ook duurder. Pas als de prijzen van gebogen televisies en OLED televisies gaan dalen zullen we weten of gebogen televisies inderdaad de toekomst hebben.

Bekijk alle oled televisies

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden