waterkoker kopen


Een nieuwe waterkoker kopen? Je wilt natuurlijk altijd de beste keuze maken en de waterkoker kopen die het best bij jou past.

Op deze pagina vind je handige tips die je hierbij helpen. In deze koophulp staan alle aandachtspunten en adviezen van experts op een rijtje. Zo weet je precies waarop je moet letten en koop je altijd de beste waterkoker!

Alle waterkokers

Tips bij het kopen van je waterkoker

Een waterkoker lijkt een eenvoudig apparaat. Toch is het verstandig goed na te denken over een aantal eigenschappen als je een waterkoker gaat kopen. De capaciteit is bijvoorbeeld erg belangrijk bij het kiezen. Dit artikel zet de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje. Zo wordt kiezen een eitje!

Inhoud

Voor velen is de inhoud van een waterkoker een van de belangrijkste eigenschappen van het apparaat. De inhoud verschilt meestal tussen de 0,8 en 1,5 liter, maar er zijn ook extra kleine varianten met een inhoud van 0,5 liter of zeer grote waterkokers met meer dan 2 liter waterinhoud. Een klein exemplaar verwarmd in een keer maximaal 0,5 liter water, genoeg voor een grote kop thee of twee kleine kopjes. Grote waterkokers kunnen tot wel twee liter in een keer verwarmen, maar zullen hier uiteraard vaak meer tijd voor nodig hebben.

Houdt er daarnaast rekening mee dat een waterkoker nooit tot aan de rand gevuld mag worden. De grootte van de waterkoker kan hierdoor soms een vertekend beeld geven in verhouding met de maximale waterinhoud. Op het kijkvenster bevindt zich meestal een aanduiding van het maximale vulniveau. De aangegeven capaciteit in liters is altijd de maximale hoeveelheid water die in één keer verwarmd kan worden.

Materiaal

aluminium waterkoker
luxe kunststof waterkoker
glazen waterkoker

Het materiaal waarvan de waterkoker gemaakt is heeft niet alleen invloed op het uiterlijk, het is ook van grote invloed op de isolerende werking van het apparaat. De meeste zijn gemaakt van kunststof en/of aluminium, maar er bestaan ook glazen varianten. Een goedkopere waterkoker gemaakt is vaak gemaakt van een dunne laag kunststof, waardoor de isolerende werking slechter is dan bij een aluminium variant. Dit resulteert in een warmer oppervlakte aan de buitenkant en een kortere warmhoudtijd van verwarmd water. Een geïsoleerde aluminium variant is de beste keuze, maar vaak ook duurder. Een waterkoker met en koudewandbehuizing (bestaat meestal uit twee lagen materiaal met daartussen een laagje lucht) wordt van buiten niet warm en geeft daardoor minder risico op verbranding.

Vermogen

Het vermogen van een waterkoker is van grote invloed op de snelheid waarmee het water verwarmd wordt. In de regel warmt een model met veel vermogen water sneller op dan een variant met minder vermogen. Een snelle waterkoker verwarmd een liter water in een minuut of twee, minder snelle varianten doen hier vier minuten over.

Het vermogen van waterkokers wordt uitgedrukt in Watt. Over het algemeen loopt het vermogen van 500 tot 3000 watt.

Naast het vermogen heeft het type verwarmingselement ook invloed op de snelheid van de waterkoker. Een open element verwarmd in de regel sneller dan een gesloten variant.

Gesloten/open verwarmingselement

Veel moderne waterkokers hebben een verwarmend element in de bodem van de kan verwerkt zitten, een zogenaamd gesloten element. Bij deze variant is de bodem van de kan vlak en is geen verwarmingselement zichtbaar. Voordeel is dat dit type gemakkelijk schoon te houden is en daardoor minder vatbaar is voor kalkaanslag. De wat voordeligere of oudere waterkokers bevatten vaak een zichtbaar verwarmingselement, een zogenaamd open element. Deze is zichtbaar als metalen spiraal binnen in de kan. Dit type dient regelmatig goed ontkalkt te worden voor optimaal functioneren.

Een verwarmingselement verwerkt in de bodem is energiezuiniger. Door de geringere kalkaanslag wordt de efficiëntie niet lager naarmate het apparaat ouder wordt. Daarnaast is het minimale vulniveau van dit type lager, waardoor niet onnodig water verwarmd wordt. Bij een zichtbare spiraal dient deze namelijk geheel onder water te zijn.

Droogkookbeveiliging & automatische afslag

Wanneer een waterkoker probeert water te verwarmen zonder dat er water aanwezig is noemt men dit droogkoken. Droogkoken is slecht voor de waterkoker en kan daarnaast oververhitting ten gevolge hebben. Het is dan ook verstandig te kiezen voor een waterkoker met droogkookbeveiliging.

Als het water kookt, zal een waterkoker met automatische afslag zichzelf automatisch uitschakelen. Deze waterkokers zijn voorzien van zogenaamde automatische afslag. Tegenwoordig zijn vrijwel alle waterkokers met deze functionaliteit uitgerust.

Temperatuurstand

altijd is dezelfde temperatuur water nodig: de een houdt van zeer warme thee, de ander heeft liever een direct drinkbaar kopje en water voor babyvoeding of kinderen hoeft minder warm dan water voor thee. Daarnaast hebben verschillende theesoorten een verschillende ideale watertemperatuur. Om het verwarmings resultaat te kunnen bepalen zijn sommige waterkokers uitgerust met temperatuurregelaar. De gebruiker kan zo zelf instellen tot welke temperatuur het water verwarmd moet worden. De waterkoker zal bij het bereiken van deze temperatuur automatisch uitschakelen. Dit zorgt voor een aanzienlijk lager energieverbruik omdat het water niet onnodig warm gemaakt wordt.

Snoer(loos)

Tegenwoordig zijn de meeste waterkokers snoerloos. Dit geldt voor de daadwerkelijke kan, het plateau waarop de waterkoker geplaatst wordt is wel voorzien van stroomsnoer. Op deze manier is optimale bewegingsvrijheid voor de kam mogelijk.

Draaivoet

draaibare voet waterkoker

Een draaivoet biedt optimale gebruiksvriendelijkheid. De kan is hier vanuit elke richting op de voet te plaatsen. Dit kan fijn zijn wanneer er nog warm water in de kan zit, er hoeft simpelweg niet moeilijk gezocht te worden naar de juiste positie om de kan op het plateau te plaatsen.

Warmhoudfunctie

Eenmaal opgewarmd blijft water slechts beperkt warm in een waterkoker. Hoe lang hangt af van de gebruikte materialen en isolatie van de kan. Zo blijft water langer warm in een geïsoleerde aluminium kan dan in een enkelwandige kunststof waterkoker. Kies om deze reden bij voorkeur voor een goed geïsoleerde aluminium variant met kunststof binnenzijde.

Filter

filter waterkoker

Kalkaanslag in de kan is vaak niet te voorkomen. Dat deze kalkdeeltjes vervolgens in je thee belanden wil je natuurlijk voorkomen. Gelukkig zijn waterkokers vaak uitgerust met een filter dat bij uitschenken van het verwarmde water kalkdeeltjes eruit filtert. Deze deeltjes blijven achter in de kan en het water dat ingeschonken wordt is vrij van ongewenste stukjes. Kies daarom bij voorkeur voor een variant waarbij een filter aanwezig is.

Kalk in de waterkoker

Om een optimale levensduur te garanderen is het van belang het apparaat goed te onderhouden. Kalkaanslag uit het water kan zorgen voor een slechte werking of zelfs defecten. Zorg daarom dat er geen water blijft staan in de koker wanneer hij niet gebruikt wordt. Een exemplaar met open verwarmingselement is kwetsbaarder voor kalkaanslag. Zorg hier in het speciaal voor goed onderhoud en regelmatige ontkalking. Een kalkvrije waterkoker is efficiënter, heeft een lagere energieverbruik en gaat langer mee.

Best beoordeelde waterkokers: