koelkast kopen


Een nieuwe koelkast kopen? Je wilt natuurlijk altijd de beste keuze maken en de koelkast kopen die het best bij jou past.

Op deze pagina vind je handige tips die je hierbij helpen. In deze koophulp staan alle aandachtspunten en adviezen van experts op een rijtje. Zo weet je precies waarop je moet letten en koop je altijd de beste koelkast!

Alle koelkasten

Tips bij het kopen van je koelkast

SMEG kastmodel koelkast

Een nieuwe koelkast kopen is tegenwoordig nog niet zo gemakkelijk. Verschillende fabrikanten hebben ieder een groot assortiment met verschillende soorten, maten en uitvoeringen. Hierdoor is het uitzoeken van de beste koelkast een hele opgave. Maar waarop moet je nu letten? Wat is belangrijk om rekening mee te houden? En welke opties zijn er allemaal? Lees hier antwoord op al je vragen en maak de beste keuze!

Soorten koelkasten

Vroeger was het makkelijk: een koelkast was een koelkast, er bestonden een aantal maten en dat was het. Tegenwoordig bestaan er vele varianten, kleuren, soorten en maten. Een goede keuze maken is daardoor een stuk lastiger. Dit artikel helpt en laat zien waar je op moet letten als je een nieuwe koelkast gaat kopen.

Vandaag de dag zijn koelkasten leverbaar is verschillende vormen. De populairste zijn het tafelmodel en de Amerikaanse koelkasten.

Tafelmodel koelkast

tafelmodel koelkast

Tafelmodel koelkasten zijn dankzij de beperkte afmetingen uitermate geschikt voor keukens waar niet veel ruimte beschikbaar is. Een tafelmodel koelkast is onder het aanrecht te plaatsen en neemt daardoor in kleinere keukens geen extra ruimte in beslag. De meeste modellen hebben standaardafmetingen: een hoogte van 85 centimeter en een diepte van 60 centimeter. De breedte verschilt tussen 45 en 60 centimeter en met een koelinhoud van 120 tot 140 liter is dit type koelkast uitermate geschikt voor de kleinere huishoudens. Tafelmodel koelkasten zijn verkrijgbaar zowel met, als zonder vriesvak.

Amerikaanse koelkast

Amerikaanse koelkast

Een Amerikaanse koelkast (officieel een side-by-side koelkast) is een koelkast met twee deuren. Achter de ene deur bevindt zich een koelgedeelte, achter de andere deur een vriesgedeelte. Dit type koelkast is oorspronkelijk veel gebruikt in Amerika en heeft daarom de naam Amerikaanse koelkast gekregen. Fabrikanten spreken vaak van een side-by-side koelkast, genoemd naar de indeling waar vries- en koelgedeelte zich naast elkaar bevinden. Kenmerkend is verder dat veel modellen uitgerust zijn met extra’s als ijsdispenser, gekoeld water dispenser, ijsblokjesautomaat of minibar. In uiterste gevallen is zelfs een televisiebeeldscherm ingebouwd in één van de deuren.

Kastmodel koelkast

Kastmodel koelkast

Een kastmodel koelkast is een staande koelkast die vaak hoger is dan een tafelmodel koelkast. In veel gevallen bevindt zich een vriesvak in het koelgedeelte. Kastmodel koelkasten zijn met een inhoud tot 400 liter en een hoogte tot 2,10 meter aanzienlijk groter dan tafelmodel koelkasten. Dit type koelkast is daarmee uitermate geschikt voor huishoudens met 4 tot 5 personen. Tegenwoordig zijn de Retro koelkasten van merken als SMEG en BEKO zeer populair. Met de felle kleuren en ouderwetse vormgeving worden deze koelkasten als design-object gezien in plaats van een apparaat dat je het liefst uit het zicht plaatst.

Koelvriescombinatie

koelvriescombinatie koelkast

Een koelvriescombinatie is een koelkast met een apart vriesgedeelte. Dit aparte vriesgedeelte is te openen via een eigen deur. Het voordeel hiervan is dat om het vriesgedeelte te bereiken het koelgedeelte niet open hoeft. Koelvriescombinaties zijn verkrijgbaar in verschillende maten waarbij de verhouding vries/koelgedeelte verschilt. Van klein vriesvak tot vrieskast met vier laden, de combinatie is in verschillende samenstellingen verkrijgbaar.

Barmodel koelkast / Mini koelkast

barmodel koelkast

Een barmodel koelkast is kleiner dan een tafelmodel en is geschikt voor een kleine hoeveelheid te koelen producten. In sommige gevallen hebben barkoelkasten een glazen deur. Barmodelkoelkasten worden over het algemeen niet heel veel in keukens gebruikt, maar zijn meer als aanvulling op een grotere koelkast of voor op de bar erg handig.

Mini koelkasten zijn klein en uitermate geschikt voor gebruik op camping, boot of simpelweg als extra uitbreiding op een grotere koelkast. Een mini koelkast heeft in de meeste gevallen slechts één of twee lagen en heeft meestal een inhoud van minder dan 50 liter.

Inbouwkoelkast of vrijstaande koelkast?

Let bij het kopen van je koelkast goed op. Er zijn twee varianten: inbouw en vrijstaand. Een inbouwkoelkast is vaak niet voorzien van afwerking aan de voorzijde. Op deze manier kan een keukenkastpaneel gemonteerd worden en is de koelkast onderdeel van de rest van de kastjes. Een vrijstaande koelkast heeft in de meeste gevallen een metalen, afgewerkte deur.

Energieverbruik

Let bij het aankopen van een nieuwe koelkast goed op het energieverbruik van het apparaat. Een energiezuinige variant kan veel energiekosten besparen. Het energielabel geeft inzicht in de zuinigheid van het apparaat, maar het best is te vergelijken op energieverbruik per jaar in KWh. Deze vergelijking geeft het beste beeld over de zuinigheid van de koelkast in vergelijking met andere modellen. Meer informatie over energielabels voor koelkasten.

Geluidsniveau koelkast

Het geluidsniveau kan van belang zijn wanneer de koelkast geplaatst zal worden in een omgeving waar je veel bent. De meeste koelkasten zijn redelijk geruisloos, maar mocht het apparaat bijvoorbeeld in dezelfde kamer komen te staan als waar je slaapt, dan is het aan te raden voor een extra stille variant te kiezen. Een koelkast met een geluidsniveau van minder dan 40 decibel wordt gezien als ‘stil’, de extra stille varianten produceren een geluidsniveau van minder dan 35 db. Inbouwkoelkasten zijn over het algemeen stiller dan de vrijstaande varianten.

Auto defrost / no-frost

In het vriesvak van een koelkast vindt vaak ijsvorming plaats. Dit ijs vormt een laag aan de wanden en boven- en onderkant van het koelvak. Hierdoor moet het apparaat meer moeite doen om koel te blijven, wat meer energie vergt. Om deze ijsvorming te voorkomen, dient het vriesvak regelmatig ontdooit te worden. Op deze manier smelt het gevormde ijs en blijft het vak schoon.

Tegenwoordig ontdooien koelkasten automatisch wanneer dit nodig is. De koelkast zal dan stoppen met koelen zodat het gevormde ijs smelt en via een speciaal gootje wegloopt. Uiteraard zorgt deze functie er wel voor dat de temperatuur niet te hoog oploopt. De ingevroren producten zullen dus altijd ingevroren blijven.

Sommige koelkasten zijn uitgerust met no-frost functionaliteit. Deze technologie zorgt ervoor dat er geen ijsvorming kan plaatsvinden door regeling van de luchtvochtigheid in het vriesvak. Doordat de lucht zeer droog gehouden wordt, kan er geen ijsvorming plaatsvinden en hoeft er dus ook nooit ontdooit te worden!

0-graden zone

Een nul-graden zone in de koelkast is een gebied in de koelkast waar de temperatuur rond de 0 graden is. Bij een temperatuur van ongeveer 0 graden is de luchtvochtigheid aanzienlijk lager, wat ervoor zorgt dat groente en fruit langer vers blijven.

Koelkasten vergelijken

Vergelijk alle koelkasten op mediaplaats.nl. Filter gemakkelijk op soort, functionaliteit en merk. Op mediaplaats staan alle koelkasten overzichtelijk op een rijtje!
Wanneer je goed vergelijkt weet je zeker dat je een goede keuze maakt. Een koelkast kopen is zo nog gemakkelijker. Zorg ervoor dat je weloverwogen besluit, een koelkast kost in veel gevallen een aanzienlijk bedrag; dan wil je er toch graag lang mee kunnen doen!

Best beoordeelde koelkasten:

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden