stofzuiger kopen


Een nieuwe stofzuiger kopen? Je wilt natuurlijk altijd de beste keuze maken en de stofzuiger kopen die het best bij jou past.

Op deze pagina vind je handige tips die je hierbij helpen. In deze koophulp staan alle aandachtspunten en adviezen van experts op een rijtje. Zo weet je precies waarop je moet letten en koop je altijd de beste stofzuiger!

Alle stofzuigers

Tips bij het kopen van je stofzuiger

Siemens stofzuiger

Laat je huidige stofzuiger steeds meer vuil liggen? Afnemende zuigkracht of juist een sterk toenemende herrie? Kortom, is het tijd een nieuwe stofzuiger te kopen? Stofzuigers bestaan in vele soorten en maten: van zakloze stofzuigers met een stofreservoir tot exemplaren met zak, stofzuigers die vloeistoffen kunnen opzuigen, draadloze en stofzuigers met ingebouwde kruimeldief. Om tussen al deze varianten de juiste uit te kiezen kan een hele opgave zijn. Vind de beste stofzuiger met behulp van de informatie en tips op deze pagina en kies de stofzuiger die het best bij jou past.

Traditionele vs stofzakloze stofzuiger

Tegenwoordig heeft men de keuze uit een tweetal soorten stofzuigers: met opvangreservoir (een zogenaamd stofzakloos exemplaar) of de traditionele variant waarbij het vuil opgevangen wordt in een zak.

Traditionele stofzuiger

Traditionele stofzuiger

Traditionele stofzuigers vangen het opgezogen vuil op in een stofzak. Deze kartonnen of stoffen zak wordt in de stofzuiger voor de motor geplaatst. De motor zuigt lucht naar binnen. Doordat de motor zich achter de stofzak bevindt werkt de zak als vangnet voor het vuil. Het vuil kan niet verder en blijft achter in de zak hangen. Nadeel van deze manier is dat des te meer vuil er in de zak zit, des te minder zuigkracht er over blijft. Het vuil blokkeert de luchtstroom. Dit type stofzuiger is nog altijd het meest verkocht vanwege de gunstige prijs. De verwachting is dat dit type stofzuiger op termijn wel (grotendeels) zal worden vervangen door zakloze exemplaren.

  • + Meest voorkomend
  • + Voordelig in de aanschaf
  • - Zuigkracht neemt af naarmate zak zich vult
  • - Stofzakken kopen kost geld

Sotfzakloze stofzuiger

Zakloze stofzuiger

Een stofzakloze stofzuiger werkt zonder stofzak. In plaats daarvan wordt het opgezogen vuil verzameld in een plastic bak. Deze bak is vervolgens gemakkelijk te legen. Het grote voordeel van een zakloze stofzuiger is dat er geen nieuwe stofzakken aangeschaft hoeven te worden. Dit scheelt aanzienlijk in de gebruikskosten van de stofzuiger. Over het algemeen neemt de zuigkracht van dit soort stofzuigers ook minder af naarmate het reservoir zich vult met stof. Sommige stofzuigers zonder zak maken zelfs gebruik van speciale luchtstroomtechnieken (bijvoorbeeld de cycloon technologie van Dyson stofzuigers) waarmee de stofzuiger nooit zuigkracht zal verliezen. Nadeel van een zakloze stofzuiger is de aanschafprijs. Deze ligt vaak aanzienlijk hoger dan een variant met zak.

  • + Stof opgevangen in reservoir dat schoongemaakt kan worden
  • + Geen stofzakken meet kopen
  • + Minder/geen verlies aan zuigkracht
  • - Duurder in de aanschaf
  • - Soms erg klein reservoir

Vermogen en zuigkracht

Het vermogen van de motor is voor een deel bepalend voor de zuigkracht die het apparaat heeft. Een hoger vermogen hoeft echter niet direct grotere zuigkracht te betekenen. Het vermogen geeft alleen aan hoeveel vermogen de motor maximaal kan leveren om de maximale zuigkracht te realiseren. De zuigkracht is afhankelijk van andere factoren, waaronder de lengte van de slang en zuigbuis en het gebruikte mondstuk.

Vorm stofzuiger

Slede model

sledestofzuiger

De meest voorkomende soort stofzuiger is een slede model: de bekende stofzuiger op wieltjes met slang en buis. Dit soort trek je gemakkelijk voort met de zuigslang. De sledestofzuiger maakt traditioneel meestal gebruik van een papieren of stoffen stofzak waarin het opgezogen vuil zich verzamelt. Steeds meer modellen worden tegenwoordig zakloos, waarbij de stofzak vervangen is door een stofreservoir. Naast de normale stofzuigers voor het huishouden bestaan er ook waterzuigers. Deze zijn bedoeld om water nee op te zuigen en kunnen geen stof opzuigen.

Robotstofzuiger

Een robotstofzuiger verplaatst zich zelfstandig door de te zuigen ruimte. Door middel van verschillende sensors wordt ervoor gezorgd dat het apparaat de juiste weg zoekt en niet tegen objecten die zich op zijn pad bevonden opbotst. Een robotstofzuiger wordt opgeladen via een laadstation dat het apparaat voorziet van de benodigde stroom. Sommige robots zoeken dit station automatisch op wanneer de spanning in de accu te laag dreigt te worden.

Steelstofzuigers

steelstofzuiger

Een steelstofzuiger is een staande stofzuiger waarbij de stofopvang zich aan de steel bevindt. Voorheen waren dit stoffen zakken waarin het opgezogen vuil zich verzamelde, tegenwoordig zijn dit meestal opvangbakken.

Steelstofzuigers worden vaak gecombineerd met een kruimeldief. Deze bevindt zich in de steel en is afneembaar. Merken die deze 2 in 1 stofzuigers verkopen zijn aeg-electrolux en Siemens.

Ketelstofzuigers

ketelstofzuiger

Een ketelstofzuiger is qua model vergelijkbaar met een sledestofzuiger, alleen is het gedeelte met stofopvang hier rechtop geplaatst en geeft het de vorm van een ketel. Een ketelstofzuiger is vaak bruikbaar om vocht op te zuigen en is daarnaast ook te gebruiken om bijvoorbeeld bouwafval op te zuigen. Ketelstofzuigers hebben een grotere capaciteit dan sledestofzuigers en worden vaker industrieel/professioneel gebruikt.


Lengte snoer en actieradius

Belangrijk om op te letten bij aanschaf van een nieuwe stofzuiger is de lengte van het snoer en de actieradius. Deze bepalen samen de bewegingsvrijheid die je hebt met de stofzuiger. Heb je een grote ruimte waarvoor de stofzuiger gebruikt gaat worden, kies dan een model met grote actieradius en lang snoer.

Het verschil tussen snoerlengte en actieradius is als volgt: de snoerlengte is de lengte van de stroomkabel, de actieradius de maximale afstand van stopcontact tot zuigmond. De actieradius is dus altijd groter dan de lengte van het snoer. De zuigslang zorgt immers voor extra actieradius.

Zuigkrachtregeling

Is de zuigkracht regelbaar? Dan is door de gebruiker zelf in te stellen hoe sterk de zuigkracht is. Dit is voornamelijk handig wanneer verschillende oppervlakken worden schoongemaakt met dezelfde stofzuiger. Een vloerkleed is namelijk beter schoon te maken met een lagere zuigkracht dan bijvoorbeeld een houten, stenen of laminaatvloer.

Er zijn drie varianten zuigkrachtregeling: automatisch, elektronisch en mechanisch. Automatische zuigkrachtregeling past automatisch de zuigkracht aan het oppervlak aan, bij elektronische zuigkrachtregeling stelt de gebruiker de kracht zelf in met behulp van een draai of schuifknop en bij mechanische zuigkrachtregeling is deze in te stellen via de zuigbuis door middel van een schuifje dat een opening in de buis vergroot of sluit.

Telescopische buis

Een telescopische buis is uitschuifbaar, met andere woorden: dit type buis op verschillende lengtes in te stellen. Dit is voornamelijk handig voor lange of korte mensen. De meeste telescopische buizen bestaan uit twee delen, sommige zijn extra lang en bestaan uit drie delen.

Anti-allergie filters en filters tegen vieze luchtjes

Stofzuigers zijn uitgerust met filters om te voorkomen dat stof de stofzuiger weer verlaat. Zonder filters die de lucht zuiveren zou het superfijne stof aan de achterzijde van het apparaat weer naar buiten komen en in de lucht terecht komen. Voor mensen met allergieën zou dit problemen op kunnen leveren met de gezondheid.

Niet iedere stofzuiger is uitgerust met filters die uitstoot van luchtjes of microscopisch kleine stofdeeltjes voorkomen. Hieronder worden de meest-voorkomende filters kort toegelicht: het anti-allergiefilter (HEPA-filter) en luchtfilters.

Hepafilter: het beste filter tegen allergieën

Het HEPA filter is een filter dat voorkomt dat microscopisch kleine stofdeeltjes terug in de lucht komen. Het filter vangt deze microscopisch kleine stofdeeltjes die ademhalingsallergie veroorzaken op en haalt ze uit de lucht. Op deze manier is de lucht die de stofzuiger verlaat zeer schoon. Een laagje actieve koolstof in de filter zorgt er daarnaast ook voor dat er geen vieze luchtjes ontstaan tijdens het stofzuigen. Een hepafilter is een van de beste filters die momenteel in stofzuigers gebruikt worden.

Een S-klassefilter is vergelijkbaar met het hepafilter en filtert eveneens de kleinste stofdeeltjes uit de lucht.

Filtersysteem: schonere lucht

Het filtersysteem zorgt er eveneens voor dat de lucht die de stofzuiger uitblaast geschoond wordt. Bij dit systeem zorgt een hoger getal filtersysteem voor schonere lucht. Des te hoger het cijfer, des te efficiënter het filter de microscopisch kleine stofdeeltjes uit de lucht filtert.

Luchtfilters: actief koolstoffilter tegen nare geurtjes

Hondenharen kunnen naarmate ze langer in de stofzak of reservoir zitten voor onaangename luchtjes zorgen. Een Air-Clean filter (ook Air-Clean-Stream) filtert door middel van een actief koolstoffilter de nare luchtjes uit de lucht die de stofzuiger uitblaast. Een stofzuiger met koolstoffilter is daarom voornamelijk in huishoudens waar zich huisdieren bevinden aan te raden.

Stofzuigers vergelijken

Bovenstaande tips en informatie gelezen? Dan ben je nu helemaal klaar om de beste stofzuiger uit te zoeken! Vergelijk alle stofzuigers gemakkelijk op type, merk en eigenschappen en vind de stofzuiger die het best past in jouw situatie. Wanneer je goed vergelijkt weet je zeker dat je een goede keuze maakt!


Best beoordeelde stofzuigers: