desktop pc kopen


Een nieuwe desktop pc kopen? Je wilt natuurlijk altijd de beste keuze maken en de desktop pc kopen die het best bij jou past.

Op deze pagina vind je handige tips die je hierbij helpen. In deze koophulp staan alle aandachtspunten en adviezen van experts op een rijtje. Zo weet je precies waarop je moet letten en koop je altijd de beste desktop pc!

Alle desktop pc's

Tips bij het kopen van je desktop pc

Checklist desktop pc kopen:

Op zoek naar een nieuwe computer? En blijft deze computer op één plaats staan? Dan is een desktopcomputer de beste keuze. Voor een gunstige prijs ben je verzekerd van optimale prestaties. Dit artikel helpt bij het kopen van de beste computer voor jouw situatie!

Soort computer

De meeste mensen weten het verschil wel tussen een laptop en een "gewone computer", zoals een desktopcomputer vaak ook genoemd wordt. Maar desktopcomputers zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Hierbij gaat het vrijwel altijd om een desktop, all-in-one of mini computer:

Desktop computer

Een traditionele desktop computer bestaat uit een computerkast en los beeldscherm. In de computerkast bevindt zich de hardware van de computer. Het beeldscherm is alleen bedoeld voor het weergeven van beeld.
Een traditionele desktopcomputer levert in de meeste gevallen de beste prestaties voor zijn prijs. Vaak zijn ze ook voordeliger dan all-in-one computers of mini computers omdat er standaard onderdelen in passen waar onderdelen voor all-in-one computers of mini computers vaak speciaal ontworpen moeten worden. Wie zijn computer later nog wil uitbreiden met nieuwe of betere hardware zal ook aangewezen zijn op de traditionele desktop computer.

All-in-one

Bij een all-in-one computer bevinden zowel de hardware als het beeldscherm zich in hetzelfde apparaat. Er hoeft geen los beeldscherm aangeschaft te worden. De hardware bevindt zich achter het beeldscherm in dezelfde behuizing. Het grote voordeel van dit type computer is dat er slechts één apparaat ruimte in beslag neemt. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met een computerkast die veel ruimte in beslag neemt.

Mini computers

Een relatief nieuwe computer variant is de mini computer. Hierbij is de hardware in een zeer kleine behuizing ingebouwd die gemakkelijk op bureau te plaatsen is. Het voordeel is dat de kast veel minder ruimte inneemt en vaak mooi vormgegeven is. Nadeel zijn de wat mindere prestaties in vergelijking met een traditionele desktop computer. Door de beperkte ruimte in de kast worden vaak laptoponderdelen gebruikt die meestal wat beperktere prestaties leveren. Het later uitbreiden van de hardware kan ook lastiger zijn bij dit type computer.

Hardware

De hardware van een computer zijn de interne onderdelen die samen de computer vormen. Deze onderdelen hebben vaak een specifieke taak, bijvoorbeeld uitvoeren van berekeningen of opslaan van data. Computers bevatten in ieder geval de volgende hardware: processor, harde schijf/vaste opslag (bijvoorbeeld SSD schijf), RAM-werkgeheugen en een videokaart of beeldprocessor. Daarnaast kan andere hardware aanwezig zijn waaronder bijvoorbeeld een geheugenkaartlezer of cd, DVD en bluray speler. Deze hardware is met elkaar verbonden via het moederbord, de centrale printplaat in een computer.

Processor

De processor, ook wel CPU genoemd, is het 'brein' van de computer. Deze chip voert de berekeningen uit die nodig zijn om met de computer te werken. Over het algemeen is deze chip het onderdeel met de grootste invloed op de prestaties van de computer. Processoren zijn vrijwel altijd van Intel of AMD. Tegenwoordig zijn veel processors zogenaamde quad-core of octa-core processors, wat inhoudt dat er zich respectievelijk 4 of zelfs 8 processorkernen op dezelfde chip bevinden. Voordeel hiervan is dat multitasking hierdoor soepeler en vloeiender zal werken.

Harde schijf of SSD opslag

Wie een nieuwe computer koopt zal als opslagmedium kunnen kiezen uit een computer of laptop met harde schijf of een SSD(solid state drive). SSD schijven zijn aanzienlijk sneller en energiezuiniger, maar kosten aanzienlijk meer dan harde schijven. De opslagcapaciteit van een harde schijf is daarentegen vaak aanzienlijk groter dan de opslagcapaciteit die een SSD biedt. Voor meer informatie over SSD en harde schijven en alle verschillen tussen deze typen opslagmedia raden we aan dit artikel over SSD en harde schijven te lezen.

werkgeheugen

Het werkgeheugen van een computer is het geheugen dat het besturingssysteem tot zijn beschikking heeft voor tijdelijke opslag van gegevens. In dit geheugen worden tijdelijk bestanden opgeslagen waardoor programma's hier sneller toegang toe hebben.
Het RAM geheugen van de computer is het belangrijkste geheugen dat hiervoor gebruikt wordt. Hierbij geldt, des te groter dit geheugen, des te gemakkelijker kunnen programma's hier bestanden in kwijt en des te meer programma's kunnen tegelijkertijd gebruikt worden.
Uitbreiden van het ram geheugen kan in veel gevallen een computer aanzienlijk versnellen. Bij een desktop computer is dit vrijwel altijd mogelijk. Standaard wordt meestal minder geheugen geïnstalleerd dan het geheugen dat de computer maximaal aankan. Uitbreiding is om die gevallen goed mogelijk.

Grafische kaart

De grafische kaart zorgt voor de weergave van het beeld op het scherm. Dit stuk hardware zorgt ervoor dat de berekeningen die de computer maakt worden omgezet in beeld. Voor normaal gebruik (internetten, mailen, tekstverwerken, werken in spreadsheets of het maken van presentaties) is iedere grafische kaart geschikt. Voor het spelen van de nieuwste games op hoogste resolutie is een zwaardere grafische kaart met een snellere beeldprocessor en meer geheugen wel aan te bevelen.

Aansluitingen

Houdt bij de aanschaf van een nieuwe computer rekening met de aansluitmogelijkheden die de computer biedt. Wil je veel randapparatuur (toetsenbord en muis, webcam, scanner, digitale camera etc) aansluiten, kies dan voor een computer met veel USB aansluitingen. Ben je van plan meerdere beeldschermen aan de computer te koppelen? Kies dan een pc die een grafische kaart heeft die dit ondersteunt. Met name bij all-in-one en mini computers kan het later toevoegen van extra aansluitmogelijkheden lastig zijn.

Besturingssysteem

De meeste computers die verkocht worden draaien op een besturingssysteem van Microsoft, Microsoft Windows. Apple computers hebben hun eigen besturingssysteem, Mac os. Een nieuwe variant is Chrome os, een besturingssysteem ontwikkeld door Google. Ieder systeem heeft zijn voordelen, Chrome os ondersteunt minder mogelijkheden en kan niet alle software installeren.

Microsoft Windows

Microsoft Windows is sinds het op de markt komen van de consumenten computer het populairste besturingssysteem. De meeste computers worden standaard geleverd met de nieuwste versie van Windows. De meeste software die beschikbaar is kan op een Windows computer geïnstalleerd worden.

Mac os

Mac os is het besturingssysteem dat geïnstalleerd is op Apple computers. Het systeem is door Apple zelf ontwikkeld en is erg populair onder grafische vormgevers en softwareontwikkelaars. Tegenwoordig kopen ook veel consumenten een Mac en wordt het besturingssysteem geprezen om haar gebruiksvriendelijkheid. Mac computers zijn over het algemeen wel wat prijziger dan computers van de concurrenten.

Chrome os

Ontwikkeld door Google is chrome os een relatief nieuw besturingssysteem. Het is voornamelijk gericht op Google producten en online activiteiten. Daarnaast staan veel Google programma's als maps, Gmail, drive en docs standaard geïnstalleerd op een chrome computer. Veel andere software is niet bruikbaar op een chrome computer. Daarom is dit besturingssysteem niet geschikt voor mensen die veel software willen installeren of die specifieke software nodig hebben.

Best beoordeelde desktop pc's: