navigatiesysteem kopen


Een nieuwe navigatiesysteem kopen? Je wilt natuurlijk altijd de beste keuze maken en de navigatiesysteem kopen die het best bij jou past.

Op deze pagina vind je handige tips die je hierbij helpen. In deze koophulp staan alle aandachtspunten en adviezen van experts op een rijtje. Zo weet je precies waarop je moet letten en koop je altijd de beste navigatiesysteem!

Alle navigatiesystemen

Tips bij het kopen van je navigatiesysteem

Een adres vinden kan soms best lastig zijn. Een wirwar aan wegen en straten, de juiste route kiezen gaat met een goed navigatiesysteem een stuk gemakkelijker. Maar welke zaken zijn belangrijk om op te letten bij de aankoop van een nieuw systeem? Ik dit artikel worden de belangrijkste kenmerken toegelicht en vergeleken. Zo is de keuze voor het beste navigatiesysteem ineens zo lastig niet meer!

Aantal inches display

Het belangrijkste kenmerk om rekening mee te houden is het display, specifiek het formaat hiervan. Tot de kleinere displaymaten behoren navigatiesystemen met een display kleiner dan 5 inch, grotere hebben vaak een schermdiagonaal van 5 inch of groter. Uiteraard hebben beiden hun voor- en nadelen. Een apparaat met klein formaat is gemakkelijk overal mee naartoe te nemen. Nadeel kan zijn dat niet alles even gemakkelijk leesbaar of te bedienen is op een kleiner display. Straatnamen en tekstinvoer op het display kunnen bij een kleiner display lastiger zijn. Een groot navigatiesysteem heeft als voordeel het grotere bedieningsgemak en duidelijke navigatie met groter zichtbare kaarten, maar zijn uiteraard minder makkelijk overal mee te nemen.

Geïnstalleerde kaarten

Waar gaat het navigatiesysteem gebruikt worden? Uitsluitend in Nederland en omgeving? Of in heel Europa? Of moet de route zelfs in de Verenigde Staten berekend kunnen worden? De kaarten die benodigd zijn hebben grote invloed op de beste keuze voor een navigatiesysteem. Standaard worden kaarten meegeleverd. Deze staan vaak voorgeïnstalleerd op het apparaat of op een losse geheugenkaart die in het navigatiesysteem gestopt kan worden. Bij veel systemen kan het aantal kaarten worden uitgebreid met nieuwe regio's of landen, maar dit is niet altijd even voordelig. Het is daarom verstandig vooraf te bepalen voor navigatie in welke regio's het systeem geschikt moet zijn en de koop daarvan af te laten hangen. Kies altijd voor een navigatiesysteem dat de juiste kaarten voorgeïnstalleerd heeft.

Route mogelijkheden: tussenstops en points of interest

Ieder navigatiesysteem brengt de gebruiker naar zijn of haar bestemming. Veel systemen hebben echter extra route opties waarmee de route specifieker te bepalen is. Vrijwel alle apparaten bieden de mogelijkheid te kiezen voor de snelste of kortste route. Geavanceerde systemen raadplegen actuele verkeersinformatie en kunnen zo files vermijden en routes herberekenen in geval van werkzaamheden. Daarnaast behoort het instellen van tussenstops of points of interest op de route tot de mogelijkheden. Dit is vooral handig als via een bepaalde locatie naar de eindbestemming genavigeerd dient te worden.

Veel navigatiesystemen bieden tegenwoordig extra mogelijkheden, waaronder het weergeven van flitsinformatie, file berichten etc. zelfs muziek en video's afspelen of telefoon ondersteuning waardoor het apparaat met behulp van een Bluetooth verbinding met de mobiele telefoon kan functioneren als handsfree set behoren tot de mogelijkheden met de navigatiesystemen van tegenwoordig. Bedenk daarom vooraf goed welke functies belangrijk zijn en stem de keuze daarop af. Uiteraard hangt aan deze mogelijkheden een prijskaartje.

Auto, of motor?

Gaat het navigatiesysteem gebruikt worden in de auto? Of dient het vooral als routebeschrijving voor op de motor? Kies voor het juiste apparaat. Een navigatiesysteem voor op de motor heeft extra functionaliteiten en weergavemogelijkheden zodat gebruik op de motor zo gebruiksvriendelijk mogelijk is.

Talen

Bij de meeste navigatiesystemen heeft de gebruiker keuze uit meerdere talen. De gesproken instructies zijn dan naar wens in te stellen in andere talen. Daarnaast bieden veel routeplanners de keuze uit meerdere stemmen, waarbij vaak gekozen kan worden uit een mannenstem en vrouwenstem per taal. Kies voor een systeem met de gewenste gesproken taal. De systemen op mediaplaats.nl hebben in de meeste gevallen in ieder geval de Nederlandse taal.

Tmc verkeersinformatie

Een navigatiesysteem dat uitgerust is met zogenaamde tmc ondersteuning is in staat zogenaamde tmc informatie te verwerken in het route-advies. Tmc signaal is gratis te ontvangen en bevat informatie over files, wegwerkzaamheden, vertragingen door weersomstandigheden en de locatie hiervan. Een navigatiesysteem dat dit signaal kan verwerken gebruikt deze informatie om voor routes met vertragingen de beste alternatieve route te geven. Er wordt dus rekening gehouden met eventuele vertragingen onderweg en wanneer nodig een alternatieve route voorgesteld die sneller is. Bijkomend voordeel is dat de geschatte aankomsttijd altijd gebaseerd is op het actuele verkeer.

Best beoordeelde navigatiesystemen: