Tablets vs smartphones: wat is het verschil?

smartphone, phablet, tabletTablets en smartphones, veel mensen hebben er tegenwoordig wel één of meerdere in huis. Maar waarin verschillen tablets en smartphones nou precies? Is het handig om beiden te hebben? En bestaat er zoiets als een tussenmaat die de voordelen van beiden combineert? De belangrijkste verschillen worden in dit artikel verklaard.

Smartphone

smartphone

Onder het begrip smartphone wordt over het algemeen een mobiele telefoon verstaan met een groot aantal mogelijkheden die computers ook hebben. Hierbij kan gedacht worden aan mobiel internetten, e-mailen en bijvoorbeeld foto’s maken of muziek luisteren. Een smartphone is daarnaast meestal voorzien van een touchscreen en ondersteunt apps, speciale applicaties (kleine computerprogrammaatjes) geschikt voor de smartphone. Smartphones zijn daarnaast meestal voorzien van een uitgebreid mobiel besturingssysteem. De populairste zijn Android, iOS (iPhone), Windows Phone en Blackberry OS.

Tablet

tablet

Een tablet is een grote variant van een smartphone. Net als de smartphone is een tablet altijd voorzien van een touchscreen en ondersteunen tablets apps, applicaties speciaal gemaakt voor het apparaat. Ook speelt internet een centrale rol. Browsen op internet, het versturen van email, het kan allemaal met een tab. Tablets maken ook gebruik van een mobiel besturingssysteem, waarbij de meeste tablets draaien op Android, iOS (iPad) en Windows 8.

Het verschil tussen smartphones en tablets

Als de omschrijving van een smartphone en tablet al aangeven, verschillen beiden op verschillende vlakken van elkaar. Hieronder worden de belangrijkste verschillen uiteengezet.

Afmetingen

Smartphones en tablets: beiden kunnen vrijwel hetzelfde, maar waarin verschillen ze dan van elkaar? Allereerst het formaat; smartphones hebben doorgaans een display met een beelddiagonaal tot 5 inch, waar tablets veelal beginnen bij een beelddiagonaalvan 7 inch. Hiermee is een tablet minder geschikt om overal mee te nemen, maar natuurlijk wel bij uitstek geschikt om thuis op de bank te gebruiken als vervanger voor bijvoorbeeld de laptop. Een smartphone is daarentegen het geschiktst voor gebruik overal waar je maar wilt: door het handzame formaat draag je hem altijd makkelijk met je mee.

Communicatiemogelijkheden

Naast het formaat verschillen tablets en smartphones in de mogelijkheden die ze bieden met betrekking tot communicatie. Smartphones blijven natuurlijk gewoon mobiele telefoons en bieden dus de mogelijkheid te bellen. Daarnaast kunnen met smartphones SMS berichten verzonden worden. Ook beschikt vrijwel iedere smartphone over een mobiele internetverbinding en Wifi, waardoor op de smartphone altijd apps gebruikt kunnen worden die internet vereisen. Met de simkaart die in een smartphone gaat ben je altijd bereikbaar op je 06-nummer.

De meeste tablets bieden geen mogelijkheid tot bellen zoals we dat gewend zijn, met een 06-nummer. Tablets hebben in de meeste gevallen geen telefoonfunctionaliteit en kunnen dus standaard niet bellen. Er bestaan apps, maar technisch is het onmogelijk te bellen met een 06-nummer zonder een simkaart. Tablets hebben daarnaast niet altijd de mogelijkheid via mobiel internet te internetten, waardoor je gebonden bent aan een Wifi verbinding. Wil je wel gebruik maken van mobiel internet en altijd en overal kunnen internetten, ook als er geen Wifi verbinding beschikbaar is? Kies dan voor een tablet met 3G of 4G mobiel internet.

Phablets

phablet

Bestaan er dan helemaal geen tablets waarmee gebeld kan worden met een 06-nummer? Jawel! Tegenwoordig bestaat er een tussenvorm, de zogenaamde phablet. Een Phablet is een kruising tussen een smartphone (de ‘Ph’ in Phablet zijn de eerste twee letters van Phone) en een tablet (‘ablet’ in Phablet is afkomstig van tablet). Phablets hebben meestal een minimaal formaat van 5 inch en een maximaal formaat van 7 inch.

Een Phablet biedt de mogelijkheid een simkaart in te voeren zodat het apparaat gebruikt kan worden als mobiele telefoon. Daarnaast beschikt een phablet over de afmetingen van een kleine tablet, waardoor het gebruik van het apparaat ervaren wordt als het gebruik van een tablet.

Conclusie

Tablets zijn geschikter voor thuisgebruik, lekker op de bank als vervanger voor bijvoorbeeld een laptop. Een smartphone is meer geschikt om altijd bij je te hebben en bereikbaar te zijn, maar dan wel met de mogelijkheid apps te gebruiken en altijd op internet te kunnen. Mocht je niet kunnen kiezen tussen een wat groter formaat en toch kunnen bellen? Dan is de tussenweg, een Phablet, een goede keuze. Deze biedt van zowel de smartphone als de tablet de grootste voordelen gecombineerd in één apparaat. Welke de voorkeur heeft is dus een persoonlijke keuze.

Voordelen tablet: Comfortabeler gebruik door groter display
Nadelen tablet: onhandig mee te nemen door grotere afmetingen, vaak geen telefoniefunctionaliteit
Voordelen smartphone: Compacter, mobiel bellen met 06 nummer (altijd bereikbaar)
Nadelen smartphone: Kleinere afmetingen voor mobiel internet
Tussenweg: Phablet, heeft de voordelen van zowel smartphone (mobiel bereikbaar) als van de tablet (relatief groot display).

Deel dit bericht:     
| | Meer netwerken

Laat een reactie achter bij dit artikel:

Om een reactie te kunnen plaatsen dient u eerst in te loggen.

Heeft u nog geen account op Mediaplaats.nl? Maak er dan snel een aan en maak kans op een iPad!

Reacties op dit artikel:

Er zijn op dit moment nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden