4G betekenis

4G

4G is de aanduiding voor het 4e generatie mobiele telefoon netwerk. De eerste generatie mobiele netwerken was het analoge netwerk. Hier kon uitsluitend via gebeld worden. Het 2e generatie netwerk was een stuk moderner digitaal mobiele telefonie netwerk, met betere stemoverdracht. Het versturen van SMS berichten werd met deze standaard mogelijk. Ook werd mobiel data versturen mogelijk, de eerste vorm van mobiel internet. Echter, de standaard ondersteunde alleen gegevensverbindingen met zeer lage bandbreedtes waardoor het ontvangen en verzenden van data (mobiel internet) zeer traag was.
Het 3e generatie netwerk (3G, UMTS) is ook een digitaal netwerk, echter maakt dit netwerk het mogelijk grotere bandbreedte te behalen. Hierdoor is het mogelijk bijvoorbeeld te internetten op het mobiele netwerk, online videobestanden te streamen naar mobiele telefoons of te videobellen.
Sinds 2012 is in Nederland het 4G netwerk uitgerold. Hiermee worden nog hogere bandbreedtes behaald waardoor mobiel internet theoretisch nét zo snel kan zijn als internet via een computer. Op dit moment worden de 4G verbindingen nog niet door iedere telecomprovider aangeboden.

Meer informatie over mobiel internet op tablet? Bekijk onze special "mobiel internet op je tablet".

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden