3G is de aanduiding voor het 3e generatie mobiele telefoon netwerk. De eerste generatie was het analoge netwerk.
Het 2e generatie netwerk was een stuk moderner digitaal mobiele telefonie netwerk, met betere stemoverdracht.
Het 3e generatie netwerk is ook een digitaal netwerk, echter maakt dit netwerk het mogelijk grotere bandbreedte te behalen. Hierdoor is het mogelijk bijvoorbeeld te internetten op het mobiele netwerk, online videobestanden te streamen naar mobiele telefoons of te videobellen.
Er bestaan verschillende soorten 3G netwerken, maar met meestgebruikte netwerk is UMTS.
De afkorting 3G staat voor de derde generatie standaarden voor mobiele telefonie en is een verzamelnaam voor alle op de UMTS-standaard (Universal Mobile Telecommunications System) gebaseerde communicatietechnieken en apparaten. Een 3G-gsm bijvoorbeeld beschikt over een UMTS-modem.
De 3e generatie (3G) standaard is ontwikkeld als opvolger van het mobiele GSM-netwerk. Daarom wordt GSM – inclusief de daarbij horende uitbreidingen zoals EDGE – ook vaak de standaard voor mobiele telefonie van de tweede generatie (2G) genoemd. Met GSM of 2G waren voor de download transmissiesnelheden mogelijk van maximaal 220 Kbits/s.
Met 3G of UMTS is dankzij het gebruik van nieuwe technieken, zoals WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access), de transmissiesnelheid verveelvoudigd. UMTS-uitbreidingen zoals HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) en HSUPA (High Speed Uplink Packet Access), die ook tot de derde generatie mobiele telefonie behoren en worden ondersteund door de nieuwe UMTS-modems, halen transmissiesnelheden van 7,2 Mbit/s en meer.
Op dit moment zijn de drie grote exploitanten van mobiele netwerken, T-Mobile, Vodafone en KPN, voor een deel al begonnen hun mobiele netwerken met de standaard LTE (Long Term Evolution) voor de vierde generatie (4G) geschikt te maken.