home cinema set kopen


Een nieuwe home cinema set kopen? Je wilt natuurlijk altijd de beste keuze maken en de home cinema set kopen die het best bij jou past.

Op deze pagina vind je handige tips die je hierbij helpen. In deze koophulp staan alle aandachtspunten en adviezen van experts op een rijtje. Zo weet je precies waarop je moet letten en koop je altijd de beste home cinema set!

Alle home cinema sets

Tips bij het kopen van je home cinema set

Home cinema sets zorgen voor de bioscoopervaring in de woonkamer. Een goede set zorgt voor levensecht geluid dat van alle kanten komt. Home cinema sets bestaan echter in vele soorten en varianten. Dit maakt de aanschaf er niet makkelijker op. Dit artikel gaat in op de belangrijkste aandachtspunten en eigenschappen. De beste home cinema set uitzoeken wordt zo zeer gemakkelijk!

Onderdelen Home Cinema Set

Home cinema sets bestaan over het algemeen over een aantal onderdelen, ook wel componenten genoemd. In de meeste gevallen zijn dit een DVD/BluRay speler, een subwoofer, center speaker en verschillende satelliet speakers. Per set kunnen tevens nog extra componenten aanwezig zijn zoals een externe versterker, extra audio-apparatuur of ontvangers voor het signaal van de afstandsbediening. Onderstaande afbeelding geeft een set weer die de meest voorkomende componenten bevat.

componenten 5.1 home cinema set
  • a - Center speaker (plaatsing: onder televisie)
  • b - satelliet speakers (plaatsing: 2 voor kijkpositie, naast televisie; 2 achter kijkpositie)
  • c - subwoofer (plaatsing: links of rechts op grond naast televisie)
  • d - BluRay speler
  • e - Extra versterker voor draadloze achterspeakers
(afgebeelde Home Cinema Set: Sony BDV-N5200W)

Aantal speakers: 2.1, 5.1 of 7.1?

7.1 home cinema set

Wie home cinema sets vergelijkt zal direct opvallen dat het aantal speakers dat de verschillende sets bevatten verschilt. De ene set heeft twee speakers en een subwoofer voor de lage tonen, de ander 5 speakers en weer een ander zelfs 7. De meeste bestaan uit vijf speakers en een subwoofer, het zogenaamde 5.1 systeem. Deze sets bestaan uit:

  • Een centerspeaker die voor de kijkers bij de tv geplaatste dient te worden. Deze speaker produceert voornamelijk stemgeluid.
  • Een subwoofer die de lage tonen produceert.
  • 4 satelliet speakers die voor het ruimtelijke effect van het geluid zorgen. Deze worden in paren geplaatst: een rechts voor, een links voor, een links achter en een rechts achter de kijkers.
Door de juiste plaatsing van de speakers wordt een zeer ruimtelijk geluid ervaren. Films met geschikt geluid laten de gebruiker een geluid ervaren dat zeer realistisch is en uit alle hoeken komt. Een 7.1 set heeft naast de vier speakers die voor en achter de kijkers geplaatst worden nog twee extra speakers die links en rechts naast de kijker gepositioneerd worden.

2.1 home cinema set

Niet iedere set bestaat echter uit 5 speakers en een subwoofer. Nadeel is namelijk dat de meeste sets bekabeling nodig hebben voor iedere speaker die deel van het systeem uitmaakt. Hierdoor kan het voorkomen dat er wel erg veel kabels door de kamer komen te kopen. Een alternatief is in dat geval een 2.1 cinema set. Deze set beschikt niet over 5 speakers en een subwoofer, maar kent slechts twee speakers en een subwoofer. De twee losse speakers worden naast de televisie geplaatst. Kabels zijn op deze manier goed weg te werken en hoeven geen lange afstanden door de kamer te overbruggen. Hoewel een ruimtelijk geluid als met een 5.1 systeem haalbaar is, met een 2.1 set niet mogelijk is, kan geluid van een goede 2.1 speaker set toch realistisch overkomen doordat het geluid via de muren in de kamer weerkaatst wordt. Zo wordt toch een realistisch 3D geluid benaderd.

Draadloze achterspeakers

Wanneer kabels door de maker onwenselijk zijn is de keuze voor een home cinema set met draadloze achterspeakers de beste keuze. Doordat de achterste speakers (die het verst van de versterker geplaatst worden) geen audiokabels nodig hebben, is meer vrijheid mogelijk. Denk er wel aan dat bij draadloze achterspeakers een stroomkabel per speaker altijd wel nodig blijft.

Blu-ray of dvd speler

De meeste home cinema sets beschikken naast een versterker voor het geluid ook over een dvd of blu-ray speler. Met een dvd speler kunnen dvd's bekeken worden. De blu-ray speler doet hetzelfde, maar is daarnaast ook in staat hd video van blu-ray schijfjes af te spelen in hd kwaliteit. Een blu-ray speler speelt ook dvd's, een dvd speler kan niet overweg met blu-ray disks.

3D mogelijkheden

Veel home theater systemen beschikken over een blu-ray speler met 3D weergavemogelijkheden. Deze functionaliteit zorgt voor beelden die tot leven komen en driedimensionaal waargenomen worden. Belangrijk hierbij is dat de televisie ook 3D ondersteunt. Anders zal de 3D functionaliteit niet benut kunnen worden.

Aansluitmogelijkheden

Belangrijk om op te letten zijn de aansluitmogelijkheden die de home cinema set biedt. Om een optimale beeld- en geluidskwaliteit te garanderen, dient gekozen te worden voor de juiste aansluitingen. Meest gebruikte aansluiting met de beste kwaliteit is de HDMI aansluiting. Bij de keuze voor een nieuwe home cinema set is het daarom aan te raden te kiezen voor een set die voorzien is van minimaal één HDMI uitgang.

HDMI uitgang

HDMI aansluiting

Om de home cinema set aan te sluiten op televisie kan het best gekozen worden voor de HDMI uitgang van de home cinema set. Van de beschikbare verbindingen geeft HDMI de beste beeld- en geluidskwaliteit door aan de televisie.

HDMI ingang

HDMI aansluiting

Een HDMI ingang zorgt ervoor dat andere apparaten via de home cinema set aangesloten kunnen worden op de televisie. Op deze manier kan het geluid van deze apparaten via de home cinema set lopen. Doordat niet alleen het geluid, maar ook het beeld via de HDMI ingang doorgevoerd wordt naar de tv, hoeft slechts één HDMI kabel aangesloten te worden. De home cinema set stuurt het beeld door naar de tv en speelt het geluid af.

Optische/coax-aansluiting

De optische en coaxiale aansluitingen verbinden apparaten digitaal met elkaar. Doordat het een digitaal signaal betreft is de beste geluidskwaliteit gegarandeerd en gaan er geen tonen verloren.

Netwerk aansluiting Wi-Fi / lan

Via de netwerkaansluiting die veel sets bieden kan online content geraadpleegd worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld apps als YouTube, Spotify, Netflix, Facebook of zelfs een internetbrowser om websites te bezoeken. Deze verbinding maakt daarmee een smart tv van een normale televisie.
Andere mogelijkheid is het draadloos streamen van muziek of video van mobiele telefoons, tablets of andere apparaten in huis naar de televisie. Er zijn twee varianten: LAN, welke bedraad is en Wi-Fi, welke draadloos verbinding maakt met internet.

Scart

scart aansluiting

De scart aansluiting ontbreekt op steeds meer moderne mediaspelers. De voorheen populairste stekker voor video en geluidsoverdracht verdwijnt langzaamaan en wordt vervangen door digitale varianten, waaronder HDMI. Reden hiervoor is dat het verouderde scart analoog beeld doorgeeft en daardoor niet in staat is hd kwaliteit beeld te bieden. Moderne televisies bezitten vaak nog wel minimaal één scart ingang. Advies is deze aansluiting te vermijden en te kiezen voor de kwalitatief veel betere HDMI aansluiting.

USB

USB aansluiting

Via een USB poort kan content van een USB stick, externe harde schijf of ander USB device via de home cinema set op de televisie afgespeeld worden. Niet ieder USB apparaat is geschikt.

Bluetooth

Naast bovenstaande aansluitingen is bij verschillende sets ook Bluetooth toegevoegd aan de mogelijke verbindingen. Bluetooth maakt het mogelijk een telefoon, tablet of laptop draadloos muziek af te laten spelen met de set. De Bluetooth verbinding heeft een beperkte overbruggingsafstand van ongeveer 10 meter.

Bekabeling

De meeste home cinema sets worden geleverd met kabels om de speakers met de versterker te verbinden. In de meeste gevallen is de lengte van deze kabels gering. Houd hier goed rekening mee, zeker als de kamer waar de set gebruikt gaat worden groot is, zijn de meegeleverde kabels vaak te kort.
Kabels om de home theater set met de televisie te verbinden worden minder vaak standaard meegeleverd. Wanneer dit wel het geval is, gaat het veelal om een (geel) tulp-stekkertje. Deze verbindt de set wel met de televisie, maar werkt analoog. Hierdoor is er geen hd beeldoverdracht mogelijk en wordt niet optimaal genoten van de mogelijkheden en beeldkwaliteit die de set zou kunnen leveren. Het is in dergelijke gevallen dan ook raadzaam een HDMI kabel aan te schaffen en de set daarmee aan te sluiten. Zo kan optimaal genoten worden van de high definition beeldkwaliteit van de set.

Best beoordeelde home cinema sets: