LED tv - wat is dat?

Led tv, de meeste merken hebben alleen nog maar dit soort televisies in hun assortiment. De laatste jaren heeft dit type sterk aan marktaandeel gewonnen en de markt overgenomen. Maar wat is een led televisie nou precies? Waarom heet een led tv zo? Wat zijn de voordelen van de LED techniek? En zijn er ook nadelen? Lees hier alles over led tv en de voor- en nadelen ten opzichte van andere type televisies.

LED tv - wat is dat?

Wat is een LED tv?

Led televisies worden steeds populairder. Maar wat houdt een led tv nou in? Is het een volledig nieuwe techniek? En wat zijn de voor- en nadelen van deze televisies? In dit artikel wordt alles over led-tv uitgelegd!

De naam Led-tv

Een platte televisie heeft een achtergrondverlichting nodig die het beeld verlicht. Zonder achtergrondverlichting zou er namelijk geen beeld zichtbaar zijn. Denk maar aan de digitale klokjes die alleen af te lezen zijn als er een lampje op schijnt.

Bij televisies is dit exact hetzelfde: geen licht betekent geen zichtbaar beeld. Daarom hebben alle televisies een lichtbron in het scherm zitten. De meest gebruikte verlichtingsbron hiervoor is tot nu toe de CCFL lamp-unit. Deze lampsoort lijkt op een tl-buis en zijn achter het scherm geplaatst. Een andere techniek van verlichting, die op dit moment erg in opkomst is, is LED. Dit zijn kleine lampjes. Denk maar aan het standby lampje van de meeste apparaten. Dat zijn ook leds.

Een led-tv is niets anders dan een LCD televisie die gebruik maakt van LED-lampjes als verlichtingsbron. De naam led-tv is door Samsung in het leven geroepen, om deze manier van backlight (achtergrondverlichting) voor platte televisies te promoten.

Varianten led-televisie

Het begrip led-tv staat voor de verlichtingstechniek van het beeldscherm. Een led-tv heeft een verlichtingsbron nodig en gebruikt hiervoor Led lampjes. Deze lampjes kunnen echter op verschillende manieren geplaatst worden achter het beeldscherm:

  • Full-led
  • Edge-led
Full-led

Een full-led televisie heeft achter het gehele beeldscherm led-verlichting die het beeld verlicht. De led-lampjes zijn verspreid over het gehele oppervlak van het beeldscherm. Voordeel is dat bepaalde gedeelten van het beeldscherm afzonderlijk gedimd kunnen worden. Hiermee kunnen zwarte beelden nog donkerder weergegeven worden, met een hoger contrast ten gevolgen.

Edge-led

Een edge-led televisie is alleen aan de rand van het beeldscherm voorzien van ledlampjes die het beeld verlichten. De verlichtingsbron zit aan de zijkanten van het scherm, naar het beeld toe gericht en verlichten op deze manier het beeldscherm. Led tv's met edge-led verlichting zijn voordeliger dan full-led televisies.

Voordelen Led-tv

Led-tv heeft een aantal voordelen ten opzichte van de conventionele lcd-televisies.
Het eerste, en voor velen het grootste voordeel, is dat doordat er gebruik wordt gemaakt van led achtergrondverlichting de televisie een stuk platter kan zijn. De ledjes vergen minder ruimte dan de CCFL verlichting. Ook hoeven ze niet meer achter het scherm geplaatst te worden, maar plaatsing naast het scherm (in de rand) van het scherm is mogelijk. Hierdoor is het mogelijk de televisies nog maar enkele centimeters diep te maken.
Een ander groot voordeel is dat er met led-verlichting hogere contrastwaarden te behalen zijn. Dat wil kortweg zeggen dat zwart ook echt zwart zal zijn. Ook zijn de lampjes een stuk feller dan de CCFL verlichting. Hierdoor zullen de beelden helderder en duidelijker zijn.
Milieuvriendelijker: Led verlichting geeft niet alleen betere beeldkwaliteit, ook voor het milieu zijn led-televisies beter. Een televisie met led verlichting gebruikt minder energie dan een televisie met CCFL verlichting (lcd tv). Een ander voordeel is dat er tijdens het productieproces minder schadelijke stoffen gebruikt worden.

Voordelen Led-tv

  • Slanke, platte televisies mogelijk
  • Energiezuinig
  • Hoog contrast en helderheid mogelijk

Aanbod led-tv's

Het aanbod led-televisies stijgt snel. Was in 2007 bij de introductie van LED televisie Samsung nog het enige merk die een led-tv in haar assortiment had, nu heeft bijna elk merk meerdere modellen. Tegenwoordig is het grootste gedeelte van alle televisies dat te koop is een LED tv. Bekijk en vergelijk hier alle led-tv's die op dit moment verkrijgbaar zijn.

De toekomst

De toekomst voor LED-tv ziet er goed uit. De prijzen van deze televisies blijven dalen en steeds meer mensen zullen een led-televisie aan gaan schaffen.
Echter is er al een techniek in ontwikkeling die het mogelijk maakt nog plattere televisies te ontwikkelen, namelijk OLED. Deze televisies maken gebruik van een organisch materiaal dat uit zichzelf licht geeft. Deze techniek maakt het mogelijk nog plattere televisies (maar een paar millimeter diep) te maken. Echter op dit moment kost een televisie van 11 inch (28 cm) nog zo'n 4000 euro. Komen er echter meer OLED televisies op de markt, dan zal de prijs hiervan dalen en zal deze techniek uiteindelijk de led-televisies gaan verdringen. Echter voor het zover is zijn we al een aantal jaar verder.
Voorlopig heeft LED-tv de toekomst in handen!

Conclusie

Led televisie is de nieuwe standaard voor platte televisies. Een led televisie heeft een aantal voordelen ten opzichte van oudere televisies: ze zijn slanker, energiezuiniger en vertonen betere contrastwaarden en helderheid van het beeld. De komende jaren zal deze soort tv de overhand hebben en zullen de meeste fabrikanten van televisies alleen nog led televisies aanbieden.

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden