laptop kopen


Een nieuwe laptop kopen? Je wilt natuurlijk altijd de beste keuze maken en de laptop kopen die het best bij jou past.

Op deze pagina vind je handige tips die je hierbij helpen. In deze koophulp staan alle aandachtspunten en adviezen van experts op een rijtje. Zo weet je precies waarop je moet letten en koop je altijd de beste laptop!

Alle laptops

Tips bij het kopen van je laptop

Een nieuwe laptop kopen is leuk, maar ook lastig. Want welke laptop past het best bij de persoonlijke wensen? Hoeveel geheugen is nodig? En welke andere eigenschappen zijn belangrijk om op te letten? Dit artikel geeft antwoord op deze vragen en helpt bij het kiezen van de beste laptop.

Besturingssysteem

Misschien wel het belangrijkste aandachtspunt bij de aanschaf van een nieuwe laptop is het besturingssysteem waar de laptop mee uitgerust is. Het besturingssysteem is bepalend voor de look en feel van de programma's die op de laptop geïnstalleerd worden. Daarnaast bepaalt het eveneens de bediening van de computer en de mogelijkheden qua installatie van nieuwe software.
De keuze is voor iOS (Apple Mac), Microsoft Windows of chrome os (Chromebook, Google). Apple en windows bieden de meeste mogelijkheden qua installatie van software van derden. Apple is daarbij veel gebruikt in de grafische sector (vormgevers), fotografie en development (programmeren). Windows is geschikter voor het spelen van games. Een chromebook is voordelig en voornamelijk bedoeld voor Internetgebruik (mailen, websites bezoeken, gebruik maken van Google docs en andere online diensten). Een chromebook kan geen software installeren als Office of computer games.

Beeldformaat

Laptops bestaan is vele soorten en vooral ook maten. Het formaat van de laptop wordt in grote mate bepaald door het beeldformaat. De maat van het beeldscherm wordt aangeduid in inches beelddiagonaal. Bij een laptop met een display van 17 inch meet de afstand van het zichtbare beeld tussen de linker-onderhoek tot de rechter bovenhoek 17 inch, ongeveer 43 centimeter.
Er zijn een aantal veelvoorkomende beeldformaten die het meest gangbaar zijn. De kleinere laptops hebben een diagonaal van 13 of 13,3 inch. 15,4 inch en 17 inch komen eveneens veel voor. De compactere 13 inch laptops zijn extra draagbaar, 15,4 inch wordt vaak als tussen maar gezien en is zowel draagbaar als prettig mee te werken. 17 inch laptops zijn voornamelijk voor gebruik op een vaste locatie aangezien ze door de relatief grote afmetingen niet heel draagbaar zijn.
Het voordeel van de veelgebruikte maten is dat voor deze formaten veel accessoires beschikbaar zijn die goed passen. Denk aan laptoptassen, sleeves en rugtassen.

Gebruiksdoel

Iedereen gebruikt een laptop anders: de een speelt games, de ander kijkt films, gebruikt de laptop zakelijk of gebruikt hem uitsluitend voor Internet en mail. Omdat het gebruik sterk kan verschillen, is de perfecte laptop voor ieder gebruik anders.

Gamen

Voor wie games speelt met hoogwaardige graphics is een goede videokaart en snelle processor belangrijk. Voldoende geheugen en rekenkracht zijn nodig om snelle bewegingen haarscherp en snel weer te geven.

Minimale hardware eisen:

  • Genoeg intern geheugen: minimaal 6 GB
  • Minimale Intel Core i7, AMD A6 Processor, bij voorkeur hoog mogelijke kloksnelheid (GHz)
  • Apart videokaart met eigen geheugen
  • Hoge schermresolutie

Films en series kijken

Het bekijken van films op een laptop is tegenwoordig op vrijwel iedere laptop mogelijk. De nieuwste modellen zijn in staat hd video af te spelen. Belangrijk om op te letten: als je dvd's of blurays wilt kunnen bekijken, let er dan op dat de laptop voorzien is van dvd of blu-ray speler. Door het afnemende gebruik van deze schijfjes en toenemende video streaming via internet wordt deze speler namelijk steeds vaker weggelaten.

Minimale eisen:

  • Genoeg intern geheugen: minimaal 4GB, bij voorkeur 6GB of 8GB
  • Minimale Intel Core i5, Intel Core i7, AMD A4, AMD A6 Processor
  • Apart videokaart-geheugen
  • Hoge schermresolutie (minimaal 1366x768 pixels, bij voorkeur 1920x1080 Full HD)

Office, Internet en mail

Voor licht gebruik als internetten, mailen en gebruik van Office is vrijwel elke laptop wel geschikt. Dergelijke werkzaamheden vergen over het algemeen minder van een computer. Speciale hardware is daarom geen vereiste. De keuze voor een voordeligere laptop, bijvoorbeeld een chromebook, is dan ook zeker de overweging waard.

Opslagcapaciteit

Laptops beschikken net als desktop computers van een schijf om alle data op op te slaan. Voorheen was dit altijd een harde een schijf, een opslagmedium met draaiende schijven waar via magnetisme informatie op opgeslagen wordt. Moderne laptops zijn steeds vaker uitgerust met een SSD schijf, die werken met techniek en vergelijkbaar met geheugenkaartjes voor digitale camera. Een SSD schijf heeft als grote voordeel dat hij door het ontbreken van bewegende onderdelen minder kwetsbaar is voor stoten en vallen. Daarnaast is een SSD door ontbreken van bewegende delen energiezuiniger en sneller dan een harde schijf. Een SSD is daarom uitermate geschikt voor gebruik in laptops. Hij beschadigd minder snel bij stoten en de accu gaat aanzienlijk langer mee. Nadeel van SSD is de prijs: een SSD is duurde en de hoeveelheid opslagcapaciteit voor dezelfde prijs is aanzienlijk lager.
Bij aanschaf van een laptop is belangrijk goed na te denken over het gebruiksdoel: dient er veel data opgeslagen te worden met grote bestandsformaten, dan is een harde schijf nog altijd de voordeligste keuze. Een SSD is raadzaam wanneer snelheid van groter belang en een grote opslagcapaciteit van minder belang is. Ook is het energieverbruik lager waardoor de accu van de laptop langer mee zal gaan.

Intern geheugen

Het intern geheugen van een laptop heeft grote invloed op de prestaties van de computer. Dit geheugen wordt door softwareprogramma's gebruikt om tijdelijk informatie in op te slaan die snel geraadpleegd moet kunnen worden door de software. Tegenwoordig worden vaak meerdere programma's tegelijkertijd gebruikt. Een werkgeheugen van voldoende grootte is dan onmisbaar. In de regel is het zo dat een computer met een groter werkgeheugen soepeler zal werken bij zware belasting door gelijktijdig draaiende programma's. Ook zware softwareprogramma's (denk aan grafisch hoogstaande games, video bewerking software of 3d animatie programma's) zullen hun taken sneller en soepeler uitvoeren met meer werkgeheugen.

Touchscreen

Steeds meer laptops zijn tegenwoordig voorzien van touchscreen. De gebruiker heeft naast de traditionele muis de beschikking over een aanraakscherm waarmee de programma's op de laptop te bedienen zijn. voordeel is de grote flexibiliteit die dit met zich meebrengt. Nadeel is vaak de prijs en de vieze vingers die op het beeldscherm te zien zullen zijn.
Een touchscreen is voornamelijk handig wanneer multimedia functies en internet veel gebruikt worden. Voor veel software is een touchscreen minder werkbaar omdat deze software niet altijd geoptimaliseerd is voor bediening door aanraking.

Processor

De processor is de chip in de laptop die alle berekeningen voor zijn rekening neemt, als het ware het brein van de computer. Een snellere processor kan sneller meer berekeningen uitvoeren en zorgt er daarom voor dat programma's soepeler werken. Tegenwoordig bevatten veel processors meerdere sub-processors. Dit zijn dual core (twee kernen), quad core(vier kernen) of zelfs octa core (acht kernen) processoren. Kies bij aanschaf van een nieuwe laptop voor een moderne processor, bij voorkeur minimaal een quad core.