3D tv

3D televisies worden steeds populairder, steeds meer merken hebben er meerdere in het assortiment. Maar welke soorten 3D televisies zijn er? En hoe zit het met de 3D brillen? En niet geheel onbelangrijk: wat valt er al in 3D te bekijken? Het antwoord op deze vragen wordt in dit artikel gegeven.

3D tv

Waar 3D film voorheen alleen in de bioscoop te bewonderen was, brengen verschillende fabrikanten deze techniek nu naar je eigen woonkamer. Tegenwoordig zijn veel televisies uitgerust met de mogelijkheid om 3D beelden weer te geven. Hierbij wordt een nog realistischere kijkervaring bereikt waarbij de beelden buiten de televisie lijken te treden. Als kijker ervaar je de film intenser, alsof je zelf in het decor staat. Maar hoe werkt 3D tv? En welke varianten zijn er? En waarop moet je letten als je een 3D tv gaat kopen? Dit artikel gaat dieper in op 3D tv.

3D beelden

Bij 3D beeld (driedimensionaal beeld) is het beeld niet ‘plat’ meer. Aan de platte beelden wordt diepte toegevoegd, waardoor een zeer realistische weergave gerealiseerd wordt. De beelden lijken buiten het 3D scherm te treden.

Mensen ervaren driedimensionale beelden doordat beide ogen van een net iets ander perspectief het beeld waarnemen: het rechteroog een aantal centimeter meer naar rechts dan het linkeroog. Doordat de ogen net vanuit een andere hoek het beeld zien wordt diepte ervaren.

3D televisies beschikken over de mogelijkheid twee net iets andere beelden weer te geven. De 3D ril die bij de meeste televisies nog nodig is zorgt er vervolgens voor dat het juiste oog het juiste beeld voorgeschoteld krijgt. Hierdoor wordt diepte in het beeld ervaren, met 3D beeld ten gevolgen.

3D televisies zijn beschikbaar in twee varianten: 3D met passieve weergave (passieve 3D) en met actieve weergave (actieve 3D).

Passieve 3D

Bij passieve weergave van driedimensionale beelden worden de beelden voor zowel het rechter- als het linkeroog tegelijk op het televisiescherm weergegeven. Het lijkt of deze beelden door elkaar heen lopen, maar in werkelijkheid wordt het beeld voor het rechteroog en het linkeroog gescheiden door de beelden te verdelen over de beeldlijnen (regels met pixels). Door de speciale 3D bril worden de even lijnen door het ene oog waargenomen, de oneven door het andere oog. Zo vormt er per oog een licht verschillend beeld, wat diepte in het beeld creëert.

Passieve 3D weergave heeft een aantal voor- en nadelen. Groot voordeel is dat de 3D bril die nodig is voor het scheiden van de beelden goedkoop en licht is. Dit type brillen heeft namelijk geen voeding nodig. Daarnaast is er weinig kans op bijeffecten van 3D weergave, waar bij actieve 3D weergave een grotere kans op is. Nadeel van passieve 3D weergave is dat geen 3D beelden in de volledige resolutie van het scherm gekeken kunnen worden. Dit komt doordat altijd de helft van de lijnen voor het ene oog bedoeld is en de andere helft voor het andere oog. De resolutie in 3D is dus altijd maximaal de helft van de maximale resolutie van de televisie.

Actieve 3D

Bij actieve 3D weergave worden de beelden voor het linker en het rechteroog om de beurt weergegeven. De beelden worden in volledige resolutie afgewisseld voor het linker- en rechteroog. De speciale bril toont vervolgens de juiste beelden aan het juiste oog. Op het moment dat het beeld voor het linkeroog weergegeven wordt zorgt de bril ervoor dat het rechteroog even niets meer kan zien door het glas heen. Op deze manier zien beiden ogen een iets verschillend beeld, wat de ervaring van diepte realiseert.

Het voordeel van actieve 3D weergave is dat de beelden in volledige resolutie getoond kunnen worden. Omdat de 3D-brillen voor dit type televisie een voeding (batterij) nodig hebben, zijn deze brillen zwaarder en groter dan de brillen voor passieve 3D weergave. Daarnaast is er met actieve weergave ook meer kans op crosstalk (het rechteroog ziet een beeld dat voor het linkeroog bedoeld was en andersom) of flikkering van het beeld. Dit wordt veroorzaakt doordat de ogen om de beurt geblindeerd worden.

3D brillen

De meeste 3D televisies vereisen het gebruik van een speciale bril. Deze 3D brillen zorgen dat de beelden juist waargenomen worden door de ogen. Bij actieve 3D zijn de brillen geavanceerder en zijn de brillen voorzien van batterij. Deze brillen zijn duurder en worden vaak niet met de televisie meegeleverd. Passieve 3D televisies gebruiken goedkopere, lichtere 3D brillen. In de meeste gevallen worden bij de televisie een aantal van deze brillen meegeleverd. Let hier dus goed op bij het aanschaffen van een 3D televisie. Zonder brillen is 3D namelijk niet waar te nemen.

Aanbod 3D uitzendingen

Op dit moment (eind 2014) zijn er nog vrijwel geen 3D uitzendingen. Het journaal, je favoriete soap en de meeste series zijn op het moment nog niet beschikbaar in 3D. Maar waar is een 3D televisie dan wel geschikt voor? Films en games. Verschillende films zijn beschikbaar in 3D en de eerste games op de Playstation 4 en Xbox One zijn geschikt voor 3D weergave.

Een 3D televisie is dus voornamelijk op de toekomst gericht. De verwachting is dat binnen een paar jaar veel meer televisieprogramma′s uitgezonden zullen gaan worden in 3D.

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden