Mobiel bellen - Prepaid, sim only of abonnement met telefoon?

Abonnement of prepaid? Of misschien toch een sim-only abonnement? Wat is het verschil en welke optie is in welke situatie de beste keuze? In dit artikel vindt u de antwoorden op al deze vragen. Zo kiest u de beste manier om te bellen voor uw situatie!

Mobiel bellen - Prepaid, sim only of abonnement met telefoon?

Prepaid, sim-only of toch een abonnement met toestel? Dit vragen dagelijks vele duizenden Nederlanders zichzelf af. Iedere optie heeft zijn voor- en nadelen. Maar wanneer is welke optie de beste keuze? En waarop moet je letten als je moet kiezen tussen een prepaid pakket, een sim only abonnement of een abonnement met mobiele telefoon? Dit artikel legt de verschillen uit en helpt bij het kiezen van de beste optie voor jouw persoonlijke situatie.

Prepaid

Bij een prepaid pakket betaal je vooraf een bedrag wat als tegoed op de simkaart komt te staan. Dit tegoed heet beltegoed en dien je als het op gebruikt is op te waarderen. Vaak heb je de keuze uit een aantal vaste bedragen. Vervolgens kun je binnen dit tegoed bellen, sms berichten versturen en in sommige gevallen mobiel internetten. Per minuut, sms bericht of MB wordt vervolgens een klein beetje van je tegoed af gehaald.

Prepaid heeft als grote voordeel dat je (meestal!) niet verder kunt bellen als je beltegoed op is. Je komt niet snel voor onverwachte kosten te staan. Immers, als je niet opwaardeert maak je geen extra kosten. Hierdoor zijn prepaid pakketten zeer handig voor kinderen. Als ouder heb je altijd optimale controle over de belkosten. Bijkomend voordeel is dat een prepaid pakket niet op naam staat en dus anoniem gebruikt kan worden.

Het grote nadeel van prepaid bellen is dat wanneer het beltegoed op is, je vaak niet meer verder kunt bellen. Je zult eerst je beltegoed moeten opwaarderen voordat je verder gebruik kunt maken van je telefoon. Uiteraard kun je zonder beltegoed nog wel gebeld worden of SMS berichten ontvangen.
Ook zijn de kosten per minuut, MB of bericht voor prepaid bellen vaak hoger dan bij een abonnement het geval is. Hierdoor is een prepaid telefoon meestal alleen interessant als je heel onregelmatig en weinig gebruik maakt van je telefoon.

Abonnement

Een abonnement is er in een tweetal varianten: een sim-only abonnement en een abonnement met toestel. In het laatste geval krijg je een flinke korting of volledig gratis mobiele telefoon bij het abonnement. Bij een sim-only ontvang je als de naam al doet vermoeden alleen een simkaart met abonnement. De telefoon dien je in dat geval zelf te verzorgen.

Abonnement met toestel

De meest voorkomende variant is een abonnement inclusief mobiele telefoon. Voor een vast bedrag per maand ontvang je belminuten, berichten en eventuele internet MB's. Daarnaast krijg je omdat je voor bepaalde looptijd een overeenkomst aangaat een gratis mobiele telefoon of een grote korting op een telefoon.

Het voordeel van een abonnement met toestel is dat je zeer weinig of niets betaald voor je mobiele telefoon. Voor een vast bedrag per maand ben je bereikbaar, je weet precies waar je aan toe bent. Daarnaast hoef je niet in één keer een groot bedrag neer te tellen voor een moderne telefoon.

Nadeel is dat je voor langere tijd (minimaal één jaar, meestal zelfs twee jaar) een overeenkomst aangaat. Gedurende de contracttijd dien je het afgesproken bedrag te betalen. Houdt de telefoon het niet de volledige looptijd van het abonnement uit, dan zal de gebruiker zelf een nieuw toestel moeten verzorgen.
Waar veel zich niet van bewust zijn is dat in de meeste gevallen de telefoon door de gebruiker zelf betaald wordt. Binnen de abonnementskosten is een deel gereserveerd voor het toestel, waarmee in de meeste gevallen de gebruiker het toestel zo goed als zelf betaald.

Sim-only abonnement

Bij een sim-only abonnement ontvang je uitsluitend een simkaart met daarop het abonnement. Deze simkaart is vervolgens te gebruiken met een eigen mobiele telefoon.

Voordeel van een sim-only abonnement is de grote korting op de abonnementskosten. Waar normaal gesproken een gedeelte van de abonnementskosten gereserveerd is voor een 'gratis' mobiele telefoon, vallen deze kosten bij een sim-only abonnement weg. De gebruiker ontvangt dus een aanzienlijke korting. Hierdoor is bellen met een sim-only abonnement vaak het voordeligst.
Naast de lage kosten is bijkomend voordeel dat veel van de sim-only abonnementen een kortere looptijd hebben dan een abonnement met toestel. De gebruiker hoeft immers niet nog een telefoon af te lossen. De regel is wel: des te langer de looptijd van het sim-only abonnement, des te lager zullen de maandelijkse kosten zijn (bij dezelfde aanbieder).

Nadeel is dat met een sim-only abonnement de gebruiker zelf voor een geschikte telefoon dient te zorgen. Een los toestel kan prijzig zijn, zeker wanneer de telefoon geschikt dient te zijn voor gebruik met internet. Wanneer je een van de modernste smartphones overweegt aan te schaffen, kan een abonnement met toestel een betere keuze zijn.

Conclusie

Prepaid of een abonnement? Abonnement met toestel of een sim-only? Gezien de looptijd van abonnementen is dit een vraag die goed overwogen dient te worden.

Een prepaid simkaart is de beste keuze als je weinig of onregelmatig belt. Wanneer je een van de nieuwste en duurste telefoons wilt hebben, kan een abonnement met toestel een goede keuze zijn. Wil je voordelig veel bellen? Dan is een sim-only abonnement een goede keuze, mits je in bezit bent van een bruikbare telefoon. Welke optie de beste is hangt dus sterk af van je persoonlijke voorkeur en belgedrag.

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden