multitouch betekenis

multitouch

Multitouch (Engels voor "meervoudig aanraken") is een uitbreiding van de bedieningsmogelijkheden bij touchscreens (aanraakgevoelige schermen) door bepaalde vingerbewegingen, resp. gebaren. Daarmee kunnen ook meerdere gelijktijdige aanrakingen omgezet worden in bepaalde opdrachten. De iPhone is waarschijnlijk het meest bekende multitouch apparaat.

Zeker sinds het verschijnen van de iPhone weet iedereen wat een touchscreen is. Enkele van deze aanraakgevoelige schermen ondersteunen ook de zogenaamde multitouch (Engels voor meervoudig aanraken). Daarmee kunnen niet alleen pictogrammen aangetipt worden maar ook door meer ingewikkelde gebaren een reeks aanrakingen en meer uitgebreide opdrachten ingevoerd worden. Zo kan bij de iPhone bijvoorbeeld het weergaveformaat veranderd worden door het spreiden of samentrekken van duim en wijsvinger op het touchscreen.

Belangrijke voorwaarde voor multitouch is, dat het scherm, en deels ook de ondersteunende software, in staat is om minstens twee aanrakingspunten te herkennen Multitouch wordt naast mobiele telefoons zoals de iPhone ook ondersteund door digitale camera’s, computer TFT schermen en zelfs computermuizen. Ook het besturingssysteem Windows 7 is geschikt voor multitouch.

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden