Touchpad betekenis

Touchpad

Een touchpad is een aanraakgevoelig oppervlak, dat met name bij notebooks de muis vervangt. Op een touchpad stuurt men met de vingertop de bewegingen van de cursor en kunnen via één van de beide toetsen bij het touchpad verschillende opdrachten doorgegeven worden.

Zo werkt het

De gebruiker bedient het touchpad door met een vingertop over het aanraakgevoelige oppervlak te gaan. Het oppervlak van het touchpad bevat horizontaal en verticaal gerangschikte elektroden. Een isolerende laag beschermt de elektroden tegen de directe aanraking door de vingers. Wanneer de gebruiker een lichte druk op de elektroden uitoefent, wordt door een schakeling, die zich onder het netwerk van elektroden bevindt, het elektrisch vermogen tussen de elektroden gemeten. Deze verandert bij het aanraken.

De gemeten waarden worden in digitale vorm aan de computer doorgegeven. Op die manier wordt de beweging van de vinger op het scherm zichtbaar als een bewegende cursor. Afhankelijk van de richting waarin de gebruiker zijn vinger beweegt, verandert ook de positie van de cursor op het scherm.

Een lichte tik op het touchpad wordt door de meeste apparaten vertaald in een muisklik. Twee tikken kort na elkaar geeft dan een dubbelklik. De toetsen bij het touchpad hebben functies die vergelijkbaar zijn met de knoppen van een computermuis. Zo hoeft de gebruiker niet per se op het touchpad te tikken, maar kan om te klikken ook de linker toets gebruiken.

De nieuwere touchpads bieden extra mogelijkheden. Eén van die functies is bijvoorbeeld de multitouch-functie. Hiermee kunnen via het touchpad meerdere opdrachten gelijktijdig aan de computer doorgegeven en verwerkt worden.

Zwakke punten

Vaak bevindt het touchpad zich onder het toetsenbord. Dat kan tijdens het typen met beide handen tot ongewilde interacties leiden. Als de gebruiker tijdens het intypen van tekst per ongeluk met de muis van zijn hand het touchpad aanraakt, kan het gebeuren, dat de elektroden dit als een opdracht aan de computer doorgeven. Sommige touchpads zijn inmiddels in staat om een onderscheid te maken tussen bewuste en onbewuste aanrakingen.

Touchpads zijn niet zo geschikt voor computerspellen. De invoer via een touchpad is niet nauwkeurig en snel genoeg. Bovendien kunnen factoren als vochtige of bezwete vingers een goede werking negatief beïnvloeden. Een vochtige vinger glijdt niet meer gemakkelijk over het oppervlak.

Sterke punten

Een touchpad is ruimtebesparend. Vanwege het feit dat ze al in de hardware zijn ingebouwd, hoeft er op het bureau geen ruimte vrijgemaakt te worden voor een extra invoerapparaat. Een touchpad is heel praktisch als de muis niet zo goed gebruikt kan worden voor de bediening van een notebook of netbook (bijvoorbeeld in de trein of in een vertrekhal). Een ander voordeel van het touchpad ten opzichte van andere aanwijsapparaten is dat het werkt zonder externe kabel of radiografische verbinding, omdat het al in de behuizing is ingebouwd.

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden