SSD wordt gezien als de opvolger van de harde schijf, het opslagmedium dat gebruikt wordt in laptops en desktopcomputers voor de opslag van bestanden en programma's. Maar wat is een SSD precies? Waar staat SSD voor? En wat zijn de voor- en nadelen van dit type opslagmedium? Dit artikel geeft antwoord op deze vragen.
Wat is SSD?
SSD staat voor "Solid State Drive" en is een opslagmedium dat tegenwoordig gebruikt wordt in laptops en computers in plaats van de traditionele harde schijven. Een SSD heeft dezelfde afmetingen als een traditionele harde schijf en dient hetzelfde doel, het opslaan van data. Een SSD heeft echter een aantal grote voordelen ten opzichte van zijn voorganger.
SSD vs HDD
De binnenkant van een SSD; verschillende flash-geheugenchips zijn zichtbaar.
De binnenkant van een harde schijf; de draaiende schijf is duidelijk zichtbaar
SSD staat voor Solid State Drive waar HDD staat voor Hard Disk Drive. Deze benamingen maken direct het verschil tussen beiden duidelijk: een HDD bevat een schijf, de SSD maakt gebruik van 'vast' geheugen. De harde schijf heeft snel draaiende schijven waarop de data opgeslagen wordt. Deze schijven worden uitgelezen door een speciale leesarm. Doordat de schijf draait is hij kwetsbaar voor schokken. Wanneer de schijven tijdens het draaien uit balans raken kan beschadiging optreden. Dit kan resulteren in defecten met dataverlies als gevolg. Daarnaast kost het draaien van de schijven relatief veel energie, iets wat de accuduur van het apparaat waar hij ingebouwd is niet ten goeden komt.
Een SSD maakt gebruik van zogenaamd flash geheugen, vast geheugen. Dit soort geheugen is te vergelijken met geheugenkaartjes of het geheugen dat in mobiele telefoons ingebouwd is. Het voordeel hiervan is dat er geen bewegende onderdelen meer zijn die gevoelig zijn voor schokken of stoten. Ook is het energieverbruik lager, waardoor de accuduur aanzienlijk verlengd wordt.
Voordelen SSD
Een SSD heeft een aantal grote voordelen. Omdat er geen bewegende onderdelen in zitten is dit type opslagmedium minder gevoelig voor schokken en zal het dus minder snel stuk gaan. De levensduur van een SSD is daarom aanzienlijk langer dan die van een harde schijf. Daarnaast brengt dit als voordeel mee dat er minder energie nodig is voor SSD's. Er hoeven immers geen onderdelen in beweging te worden gezet. Dit komt de accuduur van de apparatuur waarin de SSD ingebouwd is ten goede. Bijkomend voordeel is dat er geen geluid geproduceerd wordt door bewegende onderdelen waardoor hij stiller is.
Ander zeer belangrijk voordeel is de snelheid. Bestanden opslaan of laden gaat aanzienlijk sneller dan bij traditionele harde schijven, mede doordat er geen onderdelen in beweging gezet moeten worden om de data te benaderen. Het resultaat is dat bestanden sneller geladen worden en programma's sneller opstarten en data verwerken.
Een SSD is snel, mede door het ontbreken van bewegende onderdelen.
- Zeer snel
- Energiezuinig
- Stevig, minder kwetsbaar dan harde schijf
- Stil door ontbreken van bewegende onderdelen
Nadelen SSD
Naast de voordelen heeft een SSD een groot nadeel: de prijs. Solid state drives zijn op het moment flink duurder dan harde schijven. Daarnaast blijft de opslagcapaciteit van SSD's achter bij harde schijven. Dit is iets dat in de (nabije) toekomst zeker een minder grote rol zal gaan spelen. De verwachting is dat op den duur de traditionele harde schijven verdrongen zullen worden door vast geheugen.
- Opslagcapaciteit blijft achter
- Relatief duur
Hybride oplossing
Om de voordelen van zowel harde schijf als SSD te combineren zijn hybride schijven verkrijgbaar. Dit type schijf maakt gebruik van een harde schijf aangevuld met een kleiner SSD geheugen. Dit geheugen wordt gebruikt voor het snel laden van programma's waarbij de harde schijf gebruikt wordt voor de opslag van bestanden. Op deze manier profiteer je van de voordelen van beiden.
Conclusie
SSD heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van harde schijven waardoor ze sneller, energiezuiniger en minder kwetsbaar zijn. Op het moment is dit type opslagmedium echter nog aanzienlijk duurder dan harde schijven en blijft de opslagcapaciteit nog achter. Voor wie snelheid en accuduur van de laptop belangrijk is kan SSD op het moment een goede keuze zijn. Wil je echter veel data opslaan, dan is de prijs van een grote SSD vaak de moeite nog niet waard. De prijzen dalen redelijk snel, even afwachten is in dat geval de beste optie. Wil je niet wachten? kies dan als tussenoplossing voor een hybride schijf.