ultrabook

Ultrabook, wie een nieuwe laptop gaat kopen kan niet om deze term heen. Maar waarin verschillen ultrabooks van gewone laptops? In dit artikel wordt alles over ultrabooks uitgelegd.

ultrabook

Wat voor apparaat is een Ultrabook? | Voor wie zijn Ultrabooks bedoeld? | Populaire Ultrabooks

Ultrabook! Een revolutie in computerland?

Ultrabook, wie een nieuwe laptop gaat kopen kan niet om deze term heen. Maar wat is een 'Ultrabook' nou precies? En wat is er zo 'ultra' aan deze 'books'? Dit artikel verduidelijkt wat een Ultrabook precies is en waarom deze Ultrabooks beter zijn dan gewone 'notebooks'.

Wat voor apparaat is een Ultrabook?

Een Ultrabook is eigenlijk niets anders dan een zeer compacte en dunne laptop die toch topprestaties biedt. Intel, de grootste fabrikant van processors voor computers (de rekenchip in een computer, de 'hersenen' van de computer) heeft deze term geïntroduceerd voor laptops die voldoen aan een aantal door Intel vastgestelde eisen. Omdat de term Ultrabook een merknaam is van Intel, mogen alleen laptops met een Intel processor Ultrabooks genoemd worden. Dit betekend dat een laptop met een AMD (grootste concurrent van Intel op de processormarkt) processor geen Ultrabook genoemd zal mogen worden, al voldoet hij verder aan alle eisen.
De eisen waaraan een laptop moet voldoen om door Intel een Ultrabook genoemd te worden zijn:

  • Een energiezuinige Intel Core i3, i5 of i7-processor
  • 13,3 inch Ultrabooks niet dikker dan 18 mm op het dikste punt
    14 inch of grotere Ultrabooks niet dikker dan 21 mm op het dikste punt
  • Batterijduur van minimaal 5 uur
  • Zeer snelle opstarttijd van 7 sec uit standby
  • Minstens één usb 3.0-aansluiting
  • Flash-based SSD-schijf. (De harde schijf (het geheugen waarop foto's, films, muziek, documenten en programmatuur opgeslagen wordt) is een SSD. Deze zijn sneller en minder schokgevoelig dan originele harde schijven)

Voor wie zijn Ultrabooks bedoeld?

Een Ultrabook is uiterst geschikt voor mensen die topprestaties verwachten van een compacte laptop. Gebruikers willen meer dan alleen internetten of brieven typen, maar toch een zeer draagbare laptop. Heb je een krachtige laptop nodig en ben je veel onderweg? Dan is een Ultrabook uiterst geschikt!

Populaire Ultrabooks:

Verschillende fabrikanten bieden intussen Ultrabooks aan. Samsung, Asus, Acer, Toshiba, Sony, HP hebben ieder verschillende types Ultrabooks in het assortiment. De prijzen van Ultrabooks liggen over het algemeen hoger dan die van gewone laptops. Dit heeft deels te maken met de gebruikte hardware (computeronderdelen voor een Ultrabook dienen kleiner te zijn) en gezien Ultrabooks een in verhouding kostbare SSD-opslagschijf hebben in plaats van een goedkopere harde schijf. Prijzen starten om en nabij de 700 euro.

Apple Macbook Air

Al mag de Macbook Air van Apple geen Ultrabook genoemd worden, deze populaire laptop is hét alternatief voor degenen die liever niet met Microsoft Windows werken. De Macbook Air biedt topprestaties in een zeer compacte laptop.

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden