Energielabel koelkast

Koelkasten worden steeds energiezuiniger. Het energielabel waarmee koelkasten tegenwoordig uitgerust worden maakt het kiezen voor de zuinigste koelkast gemakkelijker. Maar waarop moet je letten? Lees hier alles over het energielabel.

Energielabel koelkast

energielabel koelkast

Een koelkast is een van de grootste energieverbruikers in de meeste huishoudens. Het apparaat staat 24 uur per dag aan en verbruikt al die tijd energie. Om te koelen is ook nog eens een aanzienlijke hoeveelheid energie nodig. Het is daarom verstandig een energiezuinige koelkast uit te zoeken als de oude aan vervanging toe is. Om aan te geven hoe zuinig de verschillende koelkasten zijn wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd energielabel. De volgende niveaus van energiezuinigheid worden onderscheiden:

  • A+++
  • A++
  • A+
  • A
  • B
  • C
  • D

A+++ koelkasten zijn tegenwoordig de zuinigste variant. In tegenstelling tot wat je misschien zult verwachten is een A+ koelkast tegenwoordig de onzuinigste variant die je kunt kopen. Koelkasten met energielabel A, B, C of D mogen wegens Europese wetgeving niet meer verkocht worden. Een apparaat met energielabel A komt heel af en toe nog voor en is nog een restant van de oudere normen die gehanteerd werden voor de huidige energielabels ingevoerd werden.

Energieverbruik vergelijken - let op verbruik in KWh

Wanneer je gaat koelkasten gaat vergelijken kun je het best het energieverbruik per jaar naast elkaar leggen. Voorheen werden namelijk energielabels afgegeven met als zuinigste A++ noteringen. Deze energielabels zijn echter niet meer te vergelijken met de huidige labels aangezien de moderne apparaten aanzienlijk zuiniger zijn met een zelfde energielabel. Wat voorheen als energiezuinige koelkast gezien werd, kan tegenwoordig een apparaat zijn met een relatief zeer groot energieverbruik. Daarnaast verschillen koelkasten met de huidige energielabels onderling ook nog altijd aanzienlijk. Zo kan het energieverbruik van een koelkast met energielabel A+++ maar liefst 30% verschillen met een andere A+++ koelkast. Om deze reden is vergelijking van het energieverbruik per jaar in KWh de meest betrouwbare vergelijking.

De nieuwste energielabels bevatten, naast informatie over het energieverbruik, informatie over de inhoud van het koelgedeelte en het eventuele vriesgedeelte. Ook het geluidsniveau staat op het label vermeld. Het energielabel bevat daarmee zeer belangrijke informatie voor het onderling vergelijken van koelkasten.


Best beoordeelde koelkasten:

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden