Standaard voor opladers mobieltjes in EU op komst


donderdag 19 december 2013 | Categorie: mobiele telefoons
Tags: mobiele telefoons, opladers
Als het aan de EU ligt gaan mobiele telefoons in Europa binnen drie jaar allemaal gebruik maken van één en dezelfde oplader. De eerste stap is gezet met een principeakkoord, dat vandaag getekend is door onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten. De standaard voor mobiele telefoon opladers zal het elektronisch afval moeten beperken en de consument geld moeten besparen.

Europa wil al langer toe naar regelgeving die de telefoonfabrikanten verplicht hun nieuwe toestellen uit te rusten met een standaard aansluiting. Hierdoor zouden opladers voortaan alle mobiele telefoons kunnen opladen. Voor de consument is het grote voordeel hiervan dat voortaan nog maar één oplader nodig is om verschillende mobiele telefoons op te laden. Daarnaast beperkt deze regelgeving het elektronische afval; opladers kunnen immers hergebruikt worden.

Regelgeving


Fabrikanten van mobiele telefoons zullen verplicht worden hun toestellen te voorzien van de aansluiting voor de universele oplader. In het principeakkoord staat dat ze hiervoor drie jaar de tijd zullen krijgen. Na die tijd zouden dus alle mobiele telefoons opgeladen moeten kunnen worden met de standaard universele oplader.

In maart spreekt het Europees Parlement zich naar alle waarschijnlijkheid uit over het principeakkoord. Daarnaast moeten de EU-lidstaten ook nog formeel instemmen met het akkoord voordat de regelgeving van kracht kan worden.

Micro-usb


De verwachting is dat micro-USB de standaard zal gaan worden. Op dit moment zijn veel mobiele telefoons al voorzien van deze interface voor het opladen van het toestel en voor data-overdracht naar computers. Onder andere Samsung, HTC en LG maken op gebruiken op dit moment micro-USB aansluitingen. Apple voorziet op dit moment haar iPhones nog niet van een micro-USB aansluiting, iPhones worden opgeladen via een door Apple ontwikkelde 8 pin aansluiting.

Laat een reactie achter bij dit nieuwsbericht:

Om een reactie te kunnen plaatsen dient u eerst in te loggen.

Heeft u nog geen account op Mediaplaats.nl? Maak er dan snel een aan en maak kans op een iPad!

Reacties op dit artikel:

Er zijn op dit moment nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden