TomTom heeft het moeilijk in veranderende markt


dinsdag 11 februari 2014 | Categorie: navigatiesystemen
Tags: TomTom, navigatiesystemen
TomTom heeft het moeilijk in de sterk veranderende navigatiemarkt. De omzet en winst van de fabrikant van navigatiesystemen daalde aanzienlijk. Oorzaak is de sterk veranderende navigatiemarkt en de alternatieven die tegenwoordig beschikbaar zijn voor de losse navigatiesystemen die TomTom verkoopt.

TomTom heeft het al langere tijd zwaar in de navigatiemarkt. Waar de omzet en winst een aantal jaren geleden sterk groeide lijkt de markt voor navigatiesystemen sterk te zijn veranderd. Voorheen waren de losse navigatiesystemen die TomTom verkocht zeer in trek. Nu brengen de mobiele telefoons met navigatiemogelijkheden hier verandering in. De kaarten die Google biedt op het Android systeem zijn zelfs van betere kwaliteit dan de kaarten van TomTom.

Pogingen om de groei in de verkopen terug te brengen hebben nog niet het gewenste resultaat voor TomTom. Aanbiedingen met lifetime gratis kaartupdates hebben nog niet de vruchten afgeworpen waar TomTom op hoopte. De winst was het laatste kwartaal van 2013 nog slechts 3 miljoen euro, waar deze winst het laatste kwartaal van 2012 nog 99 miljoen euro bedroeg (al had deze winst toen te maken met een eenmalige meevaller van 80 miljoen). De omzet van het bedrijf nam eveneens af van 289 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2012 naar 268 miljoen euro in dezelfde periode in 2013.

Andere producten


Na de al langer teruglopende verkopen van losse navigatiesystemen heeft TomTom een koerswijziging ingezet en is het bedrijf meer gaan specialiseren in inbouw navigatiesystemen in nieuwe auto's. Deals met autofabrikanten moesten zorgen voor meer omzet. Deze omslag heeft echter nog niet het gewenste resultaat gehad.

Reden voor TomTom om ook op andere markten actief te worden. Zo is TomTom zich gaan richten op het fabriceren van sporthorloges met een gps-systeem. Of deze nieuwe markt de redding voor TomTom kan betekenen zal de tijd ons moeten gaan leren. Vooralsnog heeft de top van TomTom laten weten opnieuw een omzetdaling te verwachten voor dit jaar.

Laat een reactie achter bij dit nieuwsbericht:

Om een reactie te kunnen plaatsen dient u eerst in te loggen.

Heeft u nog geen account op Mediaplaats.nl? Maak er dan snel een aan en maak kans op een iPad!

Reacties op dit artikel:

Er zijn op dit moment nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden