Roaming - mobiel bellen in het buitenland

Op vakantie? Vergeet niet de roaminginstellingen van je mobiele telefoon te controleren! Bellen in het buitenland kan anders flink duur uitpakken. Voordat je naar het buitenland gaat is het daarom verstandig de roaming-instellingen goed te controleren. In dit artikel wordt alles uitgelegd over bellen, sms-en en internetten in het buitenland. Met deze handige tips bel je buiten Nederland altijd het voordeligst!

Roaming - mobiel bellen in het buitenland

Bellen in het buitenland, voor wie niet goed oppast kan de telefoonrekening bij terugkomst in Nederland een vervelende verrassing zijn. Bellen in het buitenland kost vaak meer dan bellen in Nederland. Ditzelfde geldt voor het versturen van sms-berichten en het gebruik van mobiel internet. Gelukkig zijn hoge kosten voor gebruik van de mobiele telefoon buiten Nederland vaak te voorkomen door de juiste voorbereiding. In dit artikel worden handige tips en adviezen gegeven voor bellen vanaf vakantiebestemming of andere reis.

Waarom is bellen in het buitenland duur?

Voor het gebruik van mobiele telefoon is een netwerkverbinding nodig. Telecomproviders hebben hiervoor een netwerk van telefoonmasten aangelegd waarmee telefoons verbonden zijn. In Nederland zijn de bekendste telecomproviders T-Mobile, Vodafone en KPN. Deze bedrijven hebben veel geld geïnvesteerd in de aanleg van masten die bellen, versturen van SMS-berichten en mobiel internet mogelijk maken. Tegen betaling kunnen hun klanten gebruik maken van deze verbinding. Door middel van de simkaart in de telefoon herkent het netwerk van de provider het toestel. Voor het gebruik van het netwerk worden afhankelijk van het type abonnement (of prepaid) kosten in rekening gebracht.

Wat is roaming?

In Nederland hebben providers onderling afspraken gemaakt zodat klanten onderling gebruik mogen maken van elkaars netwerk, zonder dat hiervoor extra kosten berekend worden.

Veel van de Nederlandse providers zijn echter niet in het buitenland actief en hebben daar dan ook geen netwerkdekking. Om gebruik te maken van de lokale netwerken moeten de Nederlandse providers de buitenlandse providers een vergoeding betalen. Deze vergoeding berekenen de Nederlandse providers uiteraard door aan hun eigen klanten. Dit is de reden dat bellen, berichten versturen en gebruik van mobiel internet duurder zijn in het buitenland. Het gebruik van een ander netwerk in het buitenland wordt ook wel ‘roaming’ genoemd.

Roamingkosten

Niets is gratis, providers zullen dus niet voor niets gebruikers van concurrenten toelaten op hun netwerk. In ruil voor het gebruik van het netwerk zal je eigen provider geld moeten betalen aan de provider die in het buitenland haar netwerk beschikbaar stelt. Je eigen provider berekend deze kosten door aan jou, de zogenaamde Roamingkosten.
Roamingkosten worden pas in rekening gebracht als je daad werkelijk belt, gebeld wordt, zelf een sms stuurt of van mobiel internet gebruik maakt. Voor gebeld worden zullen ook roamingkosten in rekening gebracht worden, het ontvangen van een sms is gratis. Voicemail ontvangen is ook kosteloos, het afluisteren van de voicemail kost wel geld. Let dus goed op hoe je je telefoon gebruikt in het buitenland.

Roaming aan of uit?

Roaming aan of uit? Wat is verstandig? Om gebruik te kunnen maken van je mobiele telefoon in het buitenland heb je een netwerk nodig. Zonder netwerk heb je geen ontvangst en kan je niet bellen of sms-en met je telefoon. Roaming kun je dus niet zomaar uitzetten. Wel kun je ervoor kiezen uitsluitend roaming toe te staan bij bepaalde providers. Dit kan schelen in de kosten, aangezien er soms verschillen zitten in de roamingkosten die verschillende providers in rekening brengen.

Roaminginstellingen controleren

Wanneer je gebruik gaat maken van de mobiele telefoon in het buitenland is het verstandig de roaminginstellingen goed te controleren.

Roaming - bellen en sms-en

Voor bellen en sms-en kun je roaming het best wel accepteren. De je dit niet, dan zal de telefoon niet verbonden zijn en dus ook niet bereikbaar als het eigen netwerk niet beschikbaar is. Dit zou betekenen dat in het buitenland (waar het eigen netwerk geen dekking biedt) de telefoon niet beschikbaar zou zijn.

Is roaming actief?

Of roaming actief is valt in de meeste gevallen gemakkelijk te zien aan een ‘r’ die verschijnt bij het tekentje dat aangeeft hoe goed de verbinding is. Deze geeft aan dat er gebruik gemaakt wordt van een ander netwerk dan het standaardnetwerk. Deze indicatie geeft aan dat je dus beter voorzichtig kunt zijn met het gebruik van de telefoon om hoge kosten te voorkomen.

Data roaming

Ook voor het gebruik van mobiel internet worden roamingkosten in rekening gebracht. Je maakt gebruik van een 3G of 4G netwerk van een andere provider, daar zijn extra kosten aan verbonden. Veel apps op moderne smartphones gebruiken ongemerkt mobiel internet (denk bijvoorbeeld aan het binnenhalen van mail of het ontvangen van push-berichten van een nieuws app). Daarom schakelen de meeste mobiele telefoons dataroaming automatisch uit. Er zal dan geen roaming ingeschakeld worden voor mobiel internet. Je kunt nog wel gewoon bellen en sms-en met je telefoon, maar het gebruik van mobiel internet is dan niet mogelijk. Dit zorgt ervoor dat je niet voor onverwachte kosten voor het gebruik van mobiel internet komt te staan.

Om er zeker van te zijn dat dataroaming uit staat is het wel aan te raden dit zelf te controleren. Daarnaast is het verstandig de mobiele 3G of 4G internetverbinding geheel uit te zetten. Op deze manier zal de telefoon nooit via mobiel internet verbinding proberen te maken.

Hoeveel betaal ik extra voor bellen in het buitenland?

De extra kosten die het gebruik van mobiele telefoon in het buitenland met zich meebrengt verschillen per land en per provider. Over het algemeen zijn Europese landen voordeliger vanwege Europese afspraken die maximumtarieven stellen die Europese providers elkaar in rekening mogen brengen.

Het ontvangen van berichten kost geen geld, ontvangen van gesprekken wel. Dit heeft de eenvoudig reden dat je een binnenkomend gesprek kunt weigeren en een binnenkomend sms bericht niet geweigerd kan worden. Ook het starten en versturen van uitgaande gesprekken en berichten kosten meer in het buitenland. Voor gebruik van mobiel internet in het buitenland (dus ook voor het gebruik van online messaging diensten als Whatsapp) worden in het buitenland meestal ook hogere kosten betekend, afhankelijk van het abonnement.

Maximale roamingkosten

Roamingkosten kunnen hoog uitvallen. Om extreme kosten tegen te gaan zijn regels ingesteld voor de maximale roamingkosten die providers door mogen berekenen. Providers dienen zich aan deze regels te houden. Voor roaming binnen Europa zijn de kosten als volgt:

 

1-7-2012

1-7-2013

1-7-2014

1-7-2014 (incl. btw)

Bellen (per minuut)

0,29

0,24

0,19

0,2299

Gebeld worden (per minuut)

0,08

0,07

0,05

0,0605

Sms (per verzonden bericht)

0,09

0,08

0,06

0,0726

Data internet (per MB)

0,70

0,45

0,20

0,242

*De kosten in de tabel betreffen roamingkosten. Deze kosten komen dus bovenop de kosten die je eigen provider je normaal gesproken rekent voor het gebruik van je mobiele telefoon.
De afgelopen jaren zijn de kosten voor roaming aanzienlijk gedaald. Doel van de Europese Unie is de kosten voor gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland in de toekomst gelijk te laten zijn aan de kosten voor gebruik van mobiele telefoon in Nederland. De laatste jaren zijn hier de eerste stappen voor gezet.

Gebruik van telefoon in grensgebied

De mobiele telefoon gebruiken in het grensgebied van Nederland kan zonder problemen. De telefoon is namelijk zo ingesteld dat hij altijd een thuisnetwerk voorkeur geeft boven een ander netwerk. Gebruik je je telefoon bijvoorbeeld in de grensgebieden van Nederland met Duitsland, dan zal hij altijd een Nederlands netwerk verkiezen boven de beschikbare Duitse netwerken. De Nederlandse netwerken bieden tot over de grens dekking, waardoor in geheel Nederland geen roaming zal plaatsvinden en dus veilig tegen binnenlandse kosten gebeld kan worden.

Goedkoper bellen sms-en en internetten in buitenland

Voor wie langere tijd naar het buitenland gaat en niet te veel wil betalen voor het gebruik van mobiele telefoon zijn er gelukkig een aantal oplossingen.

Buitenland bundels

Veel providers hebben speciale bundels waarmee in het buitenland voordeliger gebruik gemaakt kan worden van mobiele telefoon. Voor een paar euro ontvangt de gebruiker een X-aantal minuten, berichten en soms ook internet MB's. Bij sommige abonnementen is zelfs een deel van het buitenland gebruik kosteloos. In die gevallen heeft het standaard abonnement al een X-aantal minuten of MB's die inbegrepen zijn bij het abonnement. Op termijn is het de bedoeling dat bellen in heel de EU evenveel gaat kosten, tot die tijd zijn de bundels voor veel mensen een goede oplossing.

Langere tijd in buitenland? Koop een lokale simkaart!

Voor wie langere tijd in het buitenland zal verblijven is het aanschaffen van een lokale simkaart vaak het voordeligst. Op die manier maak je tegen lokale tarieven gebruik van de mobiele telefoon. Hierbij dien je er wel op te letten dat de telefoon geschikt is voor de simkaart en dus simlockvrij is. Meer over de simlock lees je in dit artikel. Daarnaast kost bellen naar Nederland nog steeds extra. Let hier dus goed op!

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden