4K betekenis

4K

4K

4K resolutie is een term die gebruikt wordt voor beeldstandaarden die gebruik maken van een horizontale resolutie in de orde van 4000 pixels. 4K wordt voornamelijk gebruikt om de beeldresolutie van televisies en videobeelden aan te duiden. Een televisie of video met 4K resolutie heeft dus ongeveer 4000 pixels horizontaal.
Een Full-HD resolutie ondersteunt ongeveer 1920 horizontale pixels. Een 4K resolutie heeft over het algemeen dus twee keer zoveel pixels in de breedte. Aangezien de beeldverhouding gelijk blijft, zijn er bij 4K ten opzichte van Full-HD ook twee keer zoveel pixels in de hoogte. Dit resulteert in 2 x 2 = 4 keer zoveel pixels. Een 4K televisie of video heeft dus vier keer scherper beeld van Full-HD beeld.

4K beeldresolutie ten opzichte van HD


4K resolutie heeft een vier keer grotere resolutie dan Full-HD. Een 4K resolutie wordt daarom ook wel Ultra HD, afgekort UHD genoemd. Onderstaand figuur geeft een overzicht van de verschillende resoluties die op dit moment gangbaar zijn, met de daarbij behorende benamingen.
4K resolutie

4K in de praktijk


4K wordt gebruikt als aanduiding van de resolutie van een display of een video- of fotobeeld. Een 4K televisie heeft over het algemeen een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Deze televisies worden ook wel UHD televisies genoemd. 4K video zal de komende jaren de standaard gaan worden. Digitale videocamera's zullen deze UHD resolutie gaan ondersteunen en beelden in dit formaat gaan opnemen.

Meer informatie over 4K en UHD is te vinden in ons informatieve artikel:


Alles over UHD televisie

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden