Een E-reader is een leesapparaat om elektronische boeken te lezen. Een e-reader is een handheld maar is qua ontwerp en uitvoering een ander apparaat dan een notebook of tablet.
Een e-reader leest 'anders' dan het lezen van tekst van een notebook of een ander kleine computer. Een e-reader gebruik elektronische inkt - e-ink geheten - en u leest tekst met het licht dat op de reader valt. Dat is een heel verschil met een kleine computer waarop u leest met licht uit een 'lichtbak' die achter het lcd- of tft-scherm is gemonteerd.
Aan een e-reader in het donker hebt u niets, een lcd- of tft-scherm in het donker geeft eerder te veel licht. iPad's lijken veel op e-readers maar hebben de techniek van een kleine computer, mét licht achter het scherm.
Een e-reader bedient u op het (aanraak)scherm. De schermafmetingen liggen tussen de 6 en 10 inch (15 – 25 cm) diagonaal gemeten.
Het medium waar een e-reader zijn scherm mee vult heet e-ink, elektronische inkt. E-ink geeft een gestoken scherp beeld. U kunt het vergelijken met een lcd-schermpje op bijvoorbeeld een wekker maar met een groter contrast. Het beeld staat absoluut stil, is rustig en dat betekent ook voor u rust. Het scherm van een e-reader spiegelt niet in de zon. Lezen op een bankje in de zon in het park is daardoor geen probleem.
E-ink is op het moment alleen nog te verkrijgbaar in zwart-wit. Kleur zal volgen, al duurt dit waarschijnlijk nog even. Over kleurenschermen die bewegende beelden kunnen weergeven zijn de verhalen ook hardnekkig. Ook zijn er berichten dan er lcd-/tft-schermen komen die kunnen omschakelen naar zwarte-witte e-ink. Deze combinatieschermen zijn op het moment echter nog niet verkrijgbaar.
Een groot voordeel van e-inkt is het lage energiegebruik. Een pagina tekst met e-ink op een scherm gebruikt geen energie, alleen bij het omslaan van een pagina. Een computerscherm met een eigen lichtbron gebruikt altijd energie zolang u leest. Twee lookalikes met elkaar vergeleken: in de orde van 10 dagen leesplezier voor de e-readers tegen 10 uur voor de iPad.
Op een e-reader leest u e-books. Voor veel uitgevers moet het een spreekwoordelijk fluitje van een cent zijn om boeken om te zetten naar elektronische content. Voor boeken uit de backlist - lijst van nog vergrijkbare en goedlopende boeken maar niet meer in print - zal dit duurder zijn. De content daarvan moet hij vaak nog digitaliseren.
E-content heeft ook een aloud gevaar in zich: illegaal kopiëren. Natuurlijk zijn e-books beveiligd tegen kopiëren. Toch cirkelen er op internet veel illegale kopieën. Het is te hopen dat de toekomst een beter beeld geeft dan die van de muziek. Met het uitruilen van muziek begon de teloorgang van deze mondiale bedrijfstak.
Met ingebouwd wifi en/of een ingebouwde simkaart kan een e-reader ineens veel meer. De e-krant binnen halen, nieuws bekijken of ander feeds binnenhalen, het is allemaalmogelijk.
Ook in de wereld van e-readers en e-books is er een wildgroei aan bestandsformaten aan het ontstaan. De ene e-reader leest dit formaat en deze weer dat. De grootste boekhandel ter wereld, Amazon in de VS, heeft bijvoorbeeld besloten om een eigen formaat te creëren.
Het lijkt er op dat de brij aan verschillende bestandsformaten zichzelf uit de markt aan het prijzen is. Het is steeds meer ePub en Adobe DRM wat de klok slaat wat de meeste (alle?) readers kunnen lezen. Veel readers kennen ook een eigen, afwijkend bestandsformaat. E-readers lezen alleen bestandsformaten die in de firmware zijn vastgelegd.
ePub lijkt veel voordelen te hebben. E-books in ePub zijn reflowable, wat wil zeggen dat de tekst zich aanpast aan het scherm. Bij een klein scherm worden de zinnen automatisch korter gemaakt.
Alle e-boekreaders lezen ook gewone pdf-bestanden. Veel van die pdf-bestanden zijn echter gemaakt op A4 en om die te kunnen lezen moet u veel scrollen.
DRM (Digital Right Management) biedt uitgevers en/of distributeurs de mogelijkheid het gebruik van content te controleren. Uiteraard een maatregel in het licht van antipiraterij.
DRM beperkt het kopiëren, printen en opnieuw distribueren van e-content. Wanneer een potentieel eigenaar van digitale rechten e-content download, dan werkt DRM-software als volgt:
controleert de identiteit van de gebruiker;
neemt contact op met het financiële coördinatiecentrum voor het regelen van de betaling;
verstrekt de sleutel voor de decodering van het bestand;
wijst een sleutel of wachtwoord toe voor toegang in de toekomst;
beperkt mogelijk het aantal kopieën dat is te installeren.
DRM maakt dus duidelijk dat de geïnstalleerde content niet van u is, u hebt alleen betaald om het te mogen lezen.