iOS betekenis

iOS

iOS: besturingssysteem van Apple voor mobiele apparatuur. Ook Apple TV en de iPad draaien onder iOS.

iOS is het besturingssysteem Mac OS van het Amerikaanse bedrijf Apple is te vinden op alle apparaten van het elektronicaconcern - op mobiele apparaten, zoals de iPod, de iPhone, de iPad en Apple TV echter in de mobiele variant iOS.

Geleidelijk gemoderniseerd besturingssysteem voor Apple apparaten met een touchscreen

Omdat iOS aanvankelijk vooral voor de iPhone is ontwikkeld (van 2007 tot juni 2010 heette het dan ook iPhone OS), heeft het altijd touchscreens en multitouch-gebaren ondersteund. Een andere basisfunctie van iOS is de internettoegang via de vooraf geïnstalleerde Apple webbrowser Safari.

In tegenstelling tot het Mac OS voor iMacs en MacBooks is iOS niet alleen aan de iTunes Store gekoppeld, maar ook aan de App store. Op die manier kunnen behalve muziektitels en video's ook diverse miniprogramma's (apps) worden gedownload om de functionaliteit uit te breiden.

Multitasking is bij iOS echter pas (sinds 2010) mogelijk vanaf versie 4. Ook het aanmaken van mappen kan pas vanaf iOS 4. Twee functies, die van begin af aan door het concurrerende Android en zelfs het als verouderd beschouwde besturingssysteem Symbian geboden werden.

Het startscherm fungeert bij alle iOS apparaten als hoofdmenu, waarbij alle geïnstalleerde apps als kleurrijke symbolen worden weergegeven. Door met de vinger op een symbool te tikken wordt de bijbehorende app geopend.

Apps: toepassingen van spel tot e-boeklezer

De apps die oorspronkelijk alleen voor de iPhone geschikt waren, zijn tegenwoordig ook compatibel met andere iOS-apparaten, zoals de iPod Touch en de iPad. Wanneer nodig worden de toepassingen door de afzonderlijke eindapparaten omgezet naar het juiste weergaveformaat.

Tegenwoordig zijn miljoenen miniprogramma’s online verkrijgbaar in de App Store. Apps die speciaal zijn gemaakt voor specifieke Apple eindapparaten zijn als zodanig gekenmerkt. Voor de meeste gebruikerswensen is er wel een app te vinden. Zo verkoopt de App Store bijvoorbeeld programma’s voor sociale netwerken, amusement, spellen en nog veel meer.

iWork

Bij de beschikbare programma’s hoort ook iWork. Voor de iPad heeft Apple een eigen softwareversie ontwikkeld met op Microsoft Office lijkende programma’s. Met iWork kunt u presentaties en tekstdocumenten maken en tabelberekeningen uitvoeren. iWork is compatibel met Microsoft Office. Het programma kan bestanden in pdf-formaat versturen.

Foto's

Met behulp van de geïntegreerde Photo app kunnen iPad, iPhone en iPod Touch foto’s weergeven. Het fotoprogramma presenteert de foto’s in de vorm van een digitaal fotoalbum. Ook diashows behoren tot de mogelijkheden.

Video

Op alle Apple apparaten met iOS kunnen ook films en video’s worden weergegeven. Vanwege zijn grote beeldformaat is de iPad daar natuurlijk bij uitstek voor geschikt. Vrijwel alle populaire videoformaten worden ondersteund: M4V, MOV en MP4 en hd-video’s. De gratis app VLC Media Player voegt ook andere populaire formaten toe aan de afspeelmogelijkheden, waaronder DivX en Xivd.

E-boeklezer

Voor iOS zijn in de App store meerdere e-boeklezers verkrijgbaar. Zo biedt onder andere Amazon een speciale Kindle-app aan voor de iPhone en de iPad.

Spellen

Populair zijn de game-apps die beschikbaar zijn voor het iOS. Vooral games die voor de besturing gebruik maken van de ingebouwde bewegingssensor, zijn heel gewild. Daarom concurreert de iPhone inmiddels met mobiele spelconsoles, zoals de Nintendo DSi. Het iOS-spel "Angry Birds" en "Candy Crush" bijvoorbeeld heeft al lang de cultstatus bereikt en is ook verkrijgbaar voor het concurrerende besturingssysteem Android.Apple iPhones (iOS)


Apple iPads (iOS)

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden