OLED betekenis

OLED

OLED is een afkorting die staat voor 'Organic Light Emitting Diode', een techniek die gebruikt wordt in beeldschermen. Een oled display is een beeldscherm dat gebruik maakt van een organisch materiaal dat licht uit kan stralen. Iedere pixel van het beeldscherm bevat dit organische materiaal en kan dus licht uitstralen.
Doordat de pixels van een oled tv of display zelf licht uitstralen is er geen verlichting van achter het beeld meer nodig. Hierdoor kunnen oled displays zeer dun gefabriceerd worden, waardoor de apparaten waarin ze verwerkt worden platter kunnen zijn.

Hoe werkt oled?


Het beeld van een oled display wordt opgebouwd uit kleine lichtpuntjes die ieder verschillende kleuren kunnen aannemen. Deze pixels vormen gezamenlijk het beeld dat zichtbaar is op het beeldscherm. Om pixels te kunnen zien dienen ze echter wel belicht te worden; een donkere pixel nemen de ogen als zwart beeld waar.
Waarin oled verschilt met bijvoorbeeld een lcd display is dat bij oled de pixels zelf licht uitstralen. Bij een lcd display is dit niet het geval en is een lamp achter de pixels nodig om het beeld te kunnen waarnemen. Een oled beeldscherm heeft deze verlichting van achter de pixels niet nodig, aangezien de pixels zelf het licht al uitstralen. Dit is het grote voordeel van oled, door het ontbreken van de verlichting van achter de pixels is een oled scherm veel platter en dus gemakkelijker in te bouwen in apparaten.

Waar wordt oled toegepast?


Oled displays worden op verschillende manieren toegepast. De bekendste, en vrij nieuwe toepassing is oled televisie. Het beeldscherm van een oled televisie maakt in dat geval gebruik van de oled techniek. Hierdoor is de verlichtingsunit die normaal gesproken nodig is overbodig. Het gevolg is dat de behuizing van de televisie aanzienlijk platter gemaakt kan worden. Veel oled tv's hebben een diepte van slechts enkele millimeters, waar dit bij led televisies enkele centimeters bedraagt en bij lcd televisies vaak zo'n 10 centimeter of meer. Tot voor kort werd de oled techniek nog niet of nauwelijks gebruikt voor televisies. De kosten om een oled beeldscherm te maken op formaat van een televisie waren nog te hoog om betaalbare oled tv te kunnen fabriceren.
Bijkomend voordeel is dat oled flexibeler is dan andere technieken. Hierdoor is het mogelijk gebogen beeldschermen te maken. Lees hier meer over curved oled televisies.
Oled displays worden daarnaast al langere tijd gebruikt in bijvoorbeeld mobiele telefoons. Vanwege het dunne oppervlak dat een oled display in beslag neemt is dit type display uitermate geschikt voor smartphones.

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden