rooten (van tablet of smartphone) betekenis

rooten (van tablet of smartphone)

De term 'rooten' wordt gebruikt bij het 'hacken' van een Android device. Het rooten van een smartphone of tablet betekent dat door een softwarematige update toegang verkregen wordt tot de 'root' van het apparaat. De root kan gezien worden als het administrator account de telefoon die toegang heeft tot alle functionaliteiten en instellingen van de telefoon of tablet.
Normaal gesproken heeft de fabrikant de toegang tot sommige instellingen geblokkeerd. Dit voorkomt dat bijvoorbeeld de standaard interface zomaar aangepast kan worden of dat belangrijke onderdelen van het besturingssysteem zomaar verwijderd kunnen worden waardoor het toestel niet meer zou functioneren.

Als je je tablet of telefoon root krijgen je apps wel toegang tot deze instellingen en zullen deze apps dus meer functionaliteiten kunnen hebben. Daarnaast kun je na rooten ook andere apps installeren die normaal niet werken of die niet zijn goedgekeurd.

Er kleven echter ook nadelen aan rooten. Zo vallen telefoons en tablets die geroot zijn niet meer onder de fabrieksgarantie. Daarnaast dien je goed te weten wat je doet als je je telefoon of tablet root aangezien je grote schade aan de software kan aanrichten bij onzorgvuldig gebruik, met het niet meer functioneren van het apparaat ten gevolgen.

Rooten is alleen mogelijk bij Android apparaten. Soortgelijke bewerkingen van de software zijn echter bij meerdere merken mogelijk. Het rooten van een iPhone wordt bijvoorbeeld 'Jailbreaken' genoemd.

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden