thuiskopieheffing betekenis

thuiskopieheffing

De thuiskopieheffing is een extra bedrag dat consumenten dienen te betalen bij aankoop van bepaalde apparaten. Deze heffing is in het leven geroepen door de Nederlandse overheid en dient als bron van compensatie voor auteurs en artiesten voor het kopiëren van films en muziek voor privégebruik.
De thuiskopieheffing wordt door consumenten betaald bovenop de gewone prijs van het product. Thuiskopieheffingen worden geheven op onder andere mobiele telefoons, lege cd’s/dvd’s, laptops en computers, tablets, harde schijven etc. Alle apparaten en media waar opslagcapaciteit op aanwezig is die gebruikt kan worden voor het opslaan van digitale muziek of films is onderhevig aan de thuiskopieheffing.

Hoogte thuiskopieheffing


De hoogte van de thuiskopieheffing is afhankelijk van de opslagcapaciteit van het product. Voor de aankoop van een product dat een grotere opslagcapaciteit bezit zal ook een hogere thuiskopieheffing in rekening gebracht worden. Over het algemeen is de thuiskopieheffing een bedrag tussen de paar cent en de tien euro.

Telecom & GPS
Beeld en geluid
Foto- & videocamera
Computers & Software
Audio & video
Entertainment
Huishouden